torsdag 15 december 2016

Pestens år


Titel: Pestens år
Författare: Magnus Västerbro
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 239
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Historiska Media för boken!

Pestens år av Magnus Västerbro var en otroligt intressant bok som berättade om den stora katastrof som Stockholm och Sverige drabbades av när vår huvudstad 1710 drabbades av pesten. Här berättar Västerbro utifrån gamla brev och annat material om hur det gick till när pesten kom, hur människor reagerade och agerade under dessa hemska månader då nästan halva Stockholms befolkning avled.

Författaren berättar också om klasskillnaderna på den tiden, om kriget som pågick, om hur pesten också hemsökte andra länder i Europa. Han jämför också med tidigare pestepidemier och berättar om tiden efteråt. Mycket i berättelsen kändes intressant och skrämmande eftersom man vet att det ännu finns hemska sjukdomar som skulle kunna orsaka epidemier. Skillnaden idag är att medicinforskningen gått framåt och vi människor är mer upplysta än på den tiden. Tyckte i alla fall att detta var intressant eftersom jag inte tidigare läst något om liknande katastrofer här i Sverige. Skall väl inte sticka under stol med att i vissa partier så var det aningen för mycket fakta och då kändes det lite torrt, men i det stora hela så gillade jag boken.

Baksidestext: Året är 1710. Sverige har förlorat slaget i Poltava och stormakten rasar samman. Mitt i kaoset drar pesten in över landet och på kort tid där nästan hälften av Stockholms befolkning. Undergången är nära.
   Pestens år är en berättelse om döden och staden. De fasansfulla händelserna skildras bland annat med hjälp av brev och dagböcker skrivna av personer som var med. Diktaren Sophia Elisabet Brenner, prästen Andreas Rhyzelius och den unga studenten Pehr Kortman är bara några av de stockholmare som ställs inför en katastrof av ofattbara proportioner.
   Genom att studera det historiska källmaterialet har Magnus Västerbro åstadkommit en skakande skildring av pestens härjningar. Men han visar också hur det även i de mörkaste stunder finns de som gör allt för att försöka hjälpa sina medmänniskor.

Betyg: 3 / 5

3 kommentarer:

  1. hmmm, när jag tänker på pest så tänker jag bara 1300-talet och digerdöden. Har aldrig reflekterat över att det var ett återkommande fenomen.

    SvaraRadera
  2. Å, den här boken vill jag så himla gärna ha! Har följt den sedan innan den kom ut, tänkte gå på releasefesten, tänkte köpa den när den släpptes osv - men har inte haft råd. Lyllos dig som fick den! Jag tycker den verkar superintressant.

    SvaraRadera