tisdag 1 augusti 2017

Den tyska flickan


Titel: Den tyska flickan
Författare: Armando Lucas Correa
Översättare: Jessica Hallén
Bokförlag: Louise Bäckelin Förlag
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 368
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till LB Förlag för boken!

Den tyska flickan är skriven av författaren Armando Lucas Correa. Han är en amerikansk författare som är född i Kuba. Boken är hans debutroman.

Så här står det om handlingen:

"Innan allt förändrades levde unga Hannah Rosenthal ett sorglöst liv. Men nu, 1939, är Berlins gator draperade med röd-vit-svarta flaggor, hennes familjs ägodelar fraktas bort, och de är inte längre välkomna på platser som tidigare känts som hemma. Hannah och hennes bästa vän, Leo Martin, sluter en pakt: vad framtiden än har i sitt sköte, så ska de möta den tillsammans.
Nytt hopp anländer när familjerna Rosenthal och Martin lyckas få visum till Kuba och avseglar med den transatlantiska lyxångaren SS St. Louis mot Havanna. Men snart börjar det gå illavarslande rykten om Kuba. Från ena dagen till nästa verkar det fartyg som varit deras räddning förvandlas till deras undergång.
Sjuttiofem år senare, i New York, får tolvåriga Anna Rosen ett egendomligt paket från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mamma beslutar sig för att resa till Havanna för att ta reda på sanningen om familjens mystiska och tragiska förflutna."


---

Denna berättelsen är skriven ur två flickors synvinkel. Först har vi Hannah, en ung flicka som på grund av judeförföljelsen tvingas lämna Tyskland tillsammans med sin familj strax innan krigsutbrotten 1939. De åker med fartyget SS St. Louise mot Kuba och hoppas på räddning. Vid framkomsten splittras deras familj.

Den andra personen är tolvåriga Anna som bor i New York med sin deprimerade mamma och året är 2014. Hon har aldrig träffat sin far eftersom han avled vid terroristattackerna 11 september 2001, strax innan Anna föddes. Anna får en dag ett brev från sin gammelfaster Hannah som bor i Kuba. På detta vis knyts dessa två personers öden och familjehistoria samman.

Denna bok var oerhört spännande att läsa eftersom jag aldrig hört talas om händelsen med alla drygt 900 flyktingar på fartyget SS St. Louise. De avreste mot Kuba för att finna frihet undan förföljelse, men vid framkomsten fick endast 27 personer kliva i land. Resten av passagerarna fick återvända med båten till Europa.

Måste säga att detta var en stark, gripande och välskriven bok. Är så imponerad över hur författaren lyckts få dessa unga flickors berättelser att kännas så trovärdiga. Språkligt är boken så fin och de båda berättelserna knyts samman på ett fantastiskt sätt, vilket mynnar ut i en fantastisk och sorglig släkthistoria. En oerhört stark debutbok måste jag säga.


Betyg: 4 / 5

Läst i jordenruntläsning 2017

2 kommentarer:

  1. Låter jätteintressant. Den hamnar direkt på min "vill läsa-lista"!
    /Andrea

    SvaraRadera
  2. Jag förstod nästan av baksidestexten på boken att den skulle vara bra. Nu har jag också börjat läsa den. I kväll får vi gäster på middag, och jag som bara vill fortsätta att läsa ;)

    SvaraRadera