tisdag 19 december 2017

Den eviga elden


Titel: Den eviga elden
Författare: Ken Follett
Översättare: Lena Karlin, Jens Ahlberg
Bokförlag: Albert Bonniers
Format: E-bok
Utgiven: 2017
Antal sidor(fysisk bok): 861
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Albert Bonniers förlag för boken!

Nu har jag äntligen läst den rejäla boken Den eviga elden av Ken Follett. Detta är tredje boken i hans Katedralserie, vilken startade med boken Svärdet och spiran för många år sedan. I denna tredje bok är vi tidsmässigt i andra halvan av 1500-talet och handlingen sträcker sig fram till 1620.

Så här står det om handlingen: 

"Det är jul och Ned Willard är på väg tillbaka till hemstaden Kingsbridge. Än har han ingen aning om att det kommande året, 1558, ska vända upp och ned på hans eget liv, och förändra Europa för all framtid. Stadens mäktiga katedral tornar upp sig över en befolkning delad av religiös extremism och hat, där högt hållna principer ständigt krockar med vänskap, lojalitet och kärlek. Ned finner sig plötsligt stå på motsatt sida i konflikten som kvinnan han drömmer om att gifta sig med, Margery Fitzgerald.

När Elisabet I kröns till drottning vänder sig hela Europa mot England. För att skydda sig från lönnmördare, uppror och invasioner grundar den sluga och beslutsamma unga monarken landets första underrättelsetjänst. I Paris bidar Maria Stuart sin tid. Hon har utropats till Englands rätta ledare och hennes anhängare gör upp planer för hur man ska kunna avsätta drottningen. Skyddad av en liten, lojal grupp av spioner och hemliga agenter klamrar sig Elisabet I fast vid tronen. Samtidigt jagar Ned Willard den gåtfulle Jean Langlais, utan att veta att det bakom det tagna namnet gömmer sig en gammal klasskamrat som känner honom alltför väl."


---

Kände direkt när jag började läsa att det var trevligt att vara tillbaka i denna story. Älskar att läsa historiska romaner och Follett är verkligen suverän inom denna genren. Han berättar verkligen med inlevelse. 

Här är vi tillbaka i Kingsbridge igen. Det är 1558 då boken startar och och vi får följa nya generationer invånare. Under denna tid är det ständiga stridigheter mellan katoliker och protestanter. Det är massor med politiska intriger och maktkamper under boken gång. Vi kommer att befinna oss i England, men delar av handlingen utspelar sig även i Frankrike och Spanien. Vi möter verkliga personer men också många fiktiva.

Samtidigt som det berättas om falska och onda människor som strävar efter makt så finns det även kärlek i berättelsen. Gillar verkligen Follets språk och fast det är en rejäl bok på över 800 sidor, så tycker jag ändå att det går relativt fort att läsa boken. Tycker om helheten riktigt mycket, men tror att boken hade kunnat kortas ner lite och man hade ändå fått med det mesta. Har ni läst de två första delarna så läs absolut denna också.


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar