söndag 24 juni 2018

Annabelle


Titel: Annabelle
Författare: Lina Bengtsdotter
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Utgiven: 2017-11
Antal sidor: 312
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln

Har hört en hel del gott om Annabelle av Lina Bengtsdotter så när den dök upp som månadens pocket hos Akademibokhandeln för ett tag sedan så köpte jag den. Sedan blev den liggande tills jag hörde att den blivit nominerad till Årets Bok 2018, då kände jag att den skulle läsas under sommaren, och nu är det gjort.

Så här står det om handlingen:

"En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från det lilla samhället Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland. Hennes föräldrar är utom sig av oro, lokalpolisen står handfallen och Missing people letar förgäves.

Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit tillsammans med sin kollega. Hon är utredare vid Nationella operativa avdelningen, en skicklig polis som i arbetet funnit de rutiner som hennes kaotiska inre behöver. Hon värjer sig, vill inte åka, men gör till slut som alltid: följer order. Det blir en resa bakåt i tiden. Hon tvingas återvända till platsen hon lämnade när hon var fjorton, ett förflutet och en barndom som hon gjort sitt bästa för att fly från. Väl där väcks minnena till liv. Av att växa upp där valmöjligheterna är få och drömmen om att ge sig av stark. Av mamman, som var allt det som Charlie är rädd för att bli, alkoholiserad och sjuk.

Medan hon försöker få fram sanningen om vem Annabelle var och vad som hänt henne, gör Charlie skrämmande upptäckter om sin bakgrund. Och hon tvingas möta sitt värsta minne: den gången hon lät en annan människa dö."


---

Med boken Annabelle så gjorde författaren sin deckardebut. Måste säga att jag är riktigt imponerad. Det här var en spännande och väl uppbyggd berättelse där vi främst får följa kriminalinspektören Charlie Lager men även den försvunna Annabelle. Vi får lära känna dessa två och människor i deras omgivning. Båda kommer från ganska tuffa familjeförhållanden och bägge är uppvuxna i Gullspång. Vi får även följa utredningsarbetet och förhör med människor på orten. Allt är mycket välbeskrivet. Det finns även en sidoberättelse om två unga flickor som heter Alice och Rosa. Jag hade under bokens gång inte en susning vad dessa två hade med det hela att göra. Men så klart får allt en förklaring till slut. Slutet av boken är så otroligt överraskande och inte alls vad jag förväntade mig. Där dyker sanningar som upp som var helt oväntade. Mycket imponerande! Min enda lilla negativa tanke om boken det är det faktum att som i många andra spänningsromaner så har huvudkaraktären problem med alkoholen. Men dessbättre så uppvägde så mycket annat så det blev en väldigt positiv läsupplevelse.


Betyg: 4,5 / 5

4 kommentarer:

  1. Gillade också den och ser fram emot mer från författaren!

    SvaraRadera
  2. Kul med debutantböcker som är så bra! Håller med om att det är ganska tradigt med spänningsromaner där huvudkaraktären har alkoholproblem. Många författare verkar tycka det är ett gångbart koncept, fattar inte vitsen med det.

    SvaraRadera
  3. Det låter lovande. Inte dumt med bra debuter och överraskande slut.

    SvaraRadera