söndag 17 juni 2018

Judasvaggan


Titel: Judasvaggan
Serie: Stenhammar och Ling
Författare: Caroline Engvall
Bokförlag: Southside Stories
Format: E-bok
Utgiven: 2018-04
Antal sidor(fysisk bok): 261
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Southside Stories för boken!

Har tidigare läst några böcker av Caroline Engvall, däribland Ärren vi bär som är första delen i denna serien. Ville så klart läsa även Judasvaggan även om jag vet att ämnet är tungt som vanligt. Men Engvalls böcker är så viktiga så man bör läsa, man bör reagera och man bör agera om man kan.

Så här står det om handlingen:

"Ett dött spädbarn, ömsint inlindat i en filt, hittas i en strandad roddbåt vid Årstaviken och Ulrika Stenhammar, utredare vid Citypolisens sexualbrottsgrupp, kopplas in.
Journalisten Lovisa Ling lider av sviterna efter sexuella övergrepp. Just när hon tänker att hennes karriär är över stöter hon på ett ärende hon inte kan släppa. Ett globalt nätverk på internets skuggsida skyr inga medel för att utnyttja små barn, med stora pengar och makt inblandade.
Ett informellt samarbete mellan den rutinerade polisen och den unga journalisten inleds. Men de båda kvinnornas relation utvecklas i en riktning som ingen av dem hade räknat med. Tills Ulrika Stenhammar inser att Lovisa Ling döljer något för henne, något som kan få livsfarliga konsekvenser för dem båda"

---

Caroline Engvall har ju som sagt skrivit flera böcker tidigare och alla handlar om utsatta barn och sexuella övergrepp.  De första böckerna hon skrev var inte fiktiva utan byggde på fakta och det är verkligen skrämmande läsning och ögonöppnare. Det är ofattbart hur många barn som blir utsatta för så mycket hemskheter. Det är således hemskt men samtidigt viktigt att läsa Engvalls böcker. Man bör diskutera och kan man så skall man absolut agera mot dessa hemskheter. 

Judasvaggan är som sagt andra boken i en fiktiv serie om en kvinnlig polis och en kvinnlig journalist.  Dessa två lärde vi känna i första boken i serien och även i denna bok blir de indragna i ytterligare ett ruggigt fall av övergrepp mot barn. Man läser med en stor klump i magen och tårarna är inte långt borta. Det märks att författaren är påläst i området för allt känns väldigt autentiskt. Trots att ämnet är tungt så gör Engvalls språk att boken är väldigt lättläst. Det enda negativa i boken är väl att jag inte helt gillar karaktärerna och inte alltid förstår mig på deras beteende, men riktigt spännande, intressant och viktig läsning.


Betyg: 4 / 5

1 kommentar: