onsdag 20 juni 2018

Skrik tyst så inte grannarna hör


Titel: Skrik tyst så inte grannarna hör
Författare: Karin Alfredsson
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Pocket
Utgiven: 2018-05
Antal sidor: 366
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till bokfabriken för boken!

Jag försöker läsa några av böckerna som nominerats till Årets Bok 2018. Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson är en av dem.

Så här står det om handlingen:

"Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans. Du kanske ska flytta med till Afrika? Rogers erbjudande blir lösningen på den ekonomiska knipa Ellinor har hamnat i. Hon lämnar frisörsalongen och Stockholm och flyttar med till Zambia.

Efter ett liv i fattigdom i Lusakas slumområden får änkan Loveness ett liknande erbjudande. Siame är välklädd, snäll mot barnen och har en tjänstebostad hos svenska ambassadens biståndsråd. En riktig bostad. Med en dörr som går att låsa. Allt kommer att ordna sig."


---

Detta är en bok som beskriver hur biståndsarbetet i Afrika går till, men det är även en bok om mäns våld mot kvinnor. Det märks att författarinnan - som själv arbetat med biståndsarbete - är väl insatt och därför känns dessa beskrivningar så trovärdiga. I övrigt är det en berättelse ur två kvinnors synvinkel, både den svenska Ellinor som är nygift och följer med sin make till Zambia, och så den afrikanska kvinnan Loveness vars man arbetar i Ellinors hushåll. Båda dessa kvinnor blir utsatta för våld av sina respektive män.

Berättelsen om våld mot kvinnor år viktigt att man lyfter. Man blir upprörd av att läsa om sådant och förvånas över hur dessa kvinnor står ut. Båda männen i denna berättelsen blir bara mer och mer osympatiska ju längre berättelsen framskrider. I Rogers fall så är det svartsjuka och kontrollbehov som gör att han slår sin fru, i Siams fall så är det nog både den afrikanska kulturen och att han mår dåligt själv som gör att han tar ut allt på fru och barn. Oavsett vilket så är det illa.

Språkmässigt och med de korta kapitlen som boken innehöll så var den lättläst, men innehållet stundvis kändes aningen långtråkigt. Men smaken är ju olika, Vet att det finns andra som tokhyllar boken. Definitivt läsvärd trots  allt.


Betyg: 3,5 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar