lördag 6 oktober 2018

Britas resa


Titel: Britas resa
Författare: Sven Wollter
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Utgiven: 2018-04
Antal sidor: 286
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Ordfront Förlag för boken!

Jag hade inte en aning om att Sven Wollter skrev romaner förrän jag fick syn på att denna skulle komma ut. Blev så klart jätteintresserad. Han är ju en stor teater- och filmprofil i vårt land sen långt tillbaka i tiden. Nu har jag i alla fall läst Britas resa och tyckte jättemycket om den.

Så här står det om handlingen:

Blodet rann i en pulserande ström ur hans högra tinning och det gick kramper i kroppen. Klockan var kvart över två på natten. Det hade hunnit bli 11 december 1949 och svinkallt.// Brita Jakobsson släppte en meterlång tretums rundhult så att det klang i brädgolvet och en blodpöl växte sig allt större runt direktörens huvud.«
Så börjar Britas resa Sven Wollters andra roman efter den kritikerhyllade Hon, Han och Döden. I den ger Brita Jakobsson sig av från Ådalen mot Stockholm för att leva ett annat och kanske friare liv. Det är en tid när kapitalet kunde skjuta arbetare och när överheten, utan att blinka, kunde ta för sig av arbetarklassens barn och ungdomar. Genom Britas ögon får vi följa de första stegen mot frigörelse. Det är en tid av hopp, men också stor förtvivlan en tid som i allra högsta grad ger återklang än idag."

---

Det som först slår mig när jag börjar läsa boken är hur fint Wollters språk är. Det är varmt, rakt och mjukt på något sätt. Romanen blir därmed väldigt lätt och trevlig att läsa. Berättelsen handlar främst om Brita, som i efterkrigstidens Sverige flyttar från Ådalen till Stockholm. Där träffar hon nya människor, börjar arbeta och träffar kärleken. Men får uppleva Stockholm och andra delar av Sverige under denna tid och ser samhällets utveckling. Det är verkligen jätteintressant. 

I en annan del av boken får vi även följa en annan Brita. Hon lever i en helt annan tid. Hon följer med sin make i Karl XII´s arme i Ryssland och blir tillfångatagen. Dessa kvinnor som båda heter Brita är väldigt starka och självständiga kvinnor med skinn på näsan. Båda är intressanta att läsa om. Men jag fastnar mer för den lite modernare Brita vars berättelse jag verkligen njuter av att följa. Helt klart en läsvärd bok.


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar