tisdag 30 oktober 2018

DET


Titel: DET
Författare: Stephen King
Översättare: Roland Adlerberth
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Storpocket
Tryckt: 2017
Antal sidor: 1339
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Är så stolt över mig själv nu när jag tagit mig igenom de 1339 sidorna i DET av Stephen King. Jag har bara läst en bok tidigare av författaren, men har dragit mig för att läsa fler eftersom jag är lite fjollig och är rädd att bli skrämd. Men när jag såg på Instagram att ett gäng tänkte läsa denna gemensamt så hakade jag på, detta på vinst och förlust. Döm om min förvåning när jag insåg att jag gillade boken.

Så här står det om handlingen:

"Skräcken som inte skulle upphöra förrän tjugoåtta år senare – om den nu någonsin upphörde – eörjade, såvitt jag vet och kan berätta, med en båt gjord av en tidningssida som seglade fra en rännsten som nästan svämmade över efter allt regnandet.”
Den lilla staden Derry i Maine ser ut som den typiska amerikanska småstaden trygg och sömnig med sina villaområden, snabbmatsställen och affärer. Men det är bara på ytan. I kloakerna under staden finns något som ligger på lur och iakttar. Där finns ondskan. Där finns Det.

En gång på femtiotalet samlade ett kompisgäng sina krafter och trotsade Det. Förenade av känslan av att vara misslyckade och utstötta, lyckades de driva ondskan och skräcken tillbaka till de mörka djup där den hör hemma. De lovar sedan varandra att samlas igen om Det någon gång skulle komma tillbaka.

Många år senare, när en serie ohyggliga mord och gåtfulla försvinnanden på nytt skakar Derry, lyfter så Mike Hanlon telefonluren och kallar på sina barndomskamrater. Alla lämnar sina hem och familjer, sina vardagsbestyr och karriärer, för att ännu en gång trotsa skräcken och möta Det."


---

Det var otroligt länge sedan jag läste Knackarna, som är den enda bok av King som jag läst. När jag nu började läsa DET så hade jag alldeles glömt bort vilken otroligt fantastisk berättare King är. Gillar hans språk otroligt mycket.

Var ju tveksam till att läsa boken för jag vill absolut inte bli skrämd. Visst var det en del otäcka inslag i boken, men inget som skrämde mig som jag trott. Bokens handling kretsar i stället mycket kring de sju barn som år 1958 får uppleva underligheter och skrämmande saker. Men det är också en uppväxtskildring.  Man får lära känna dessa karaktärer in på livet. Deras upplevelser i dåtid gör att de återvänder till hemorten som vuxna för att åter möta ondskan. Det är dessa hopp mellan nutid och dåtid som driver berättelsen framåt och gör att den hela tiden känns intressant. Vi får även bli bekant med orten Derry i Main där det hela utspelar sig. Kings beskrivelse av orten gör att man tycker sig se staden framför sig. Får känslan av att orten är så dyster och tung på något sätt. Intressant att en av karaktärerna forskat i ortens historia och upptäckt ett mönster i ondskan. Ja det onda, DET som det kallas är också intressant. Man undrar hela tiden vad det är, för ondskan kan anta olika former. Verkligen intressant.

Ja kan verkligen säga att det här gillar jag. Berättelsen tar sig fram i sakta mak och man förstår mer och mer av helheten och slutet var verkligen så intressant. Gillade boken så mycket så nu är jag sugen på att läsa mer Stephen King.


Betyg: 5 / 5

2 kommentarer: