tisdag 2 oktober 2018

Veckans topplista v. 40 - KINA


Veckans tema hos Johannas Deckarhörna handlar om Kina. Jag har inte läst allt för många böcker som utspelar sig i Kina så jag fuskar till det en aning idag eftersom flera av böckerna jag läst är av samma författare och jag vet att jag läst några för massor med år sedan, men kan inte komma ihåg vad de heter. Så det blir dessa:

1. Förändring av Mo Yan. Detta är en liten kort berättelse som utspelar sig i den provins i Kina där författaren är uppväxt. Det är bok som kan föreställa författarens eget liv. Gillar samtliga böcker som jag läst av författaren hittills. 

2. Viskande skuggor av Jan-Philipp Sendker är en väldigt annorlunda och intressant spänningsroman som utspelar sig i Kina. Det är första boken i en serie.

3. Cinder av Marissa Meyer. Detta är en futurisktik version av Askungen och den utspelar sig i ett framtida Nya Beijing. Här hittar vi både människor och androider.

4. Dröm en liten dröm av Jamie Ford är en bok som handlar om först och främst om en pojke som hamnar på barnhem, men den är en berättelse som skildrar en generation kineser som växte upp i depressionens USA.

5. Mambo i Chinatown av Jean Kwok. Boken handlar om den unga kvinnan Charlie Wong som är dotter till en ballerina från Peking och en nudelmakare. Hon lever i Chinatown i New York tillsammans med sin far som är änkling och sin lillasyster och hon vantrivs med sitt jobb som diskare. Men livet tar en annan vändning när hon får jobb som receptionist på en dansstudio.

 

10 kommentarer:

 1. Inte läst någon av dom! Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. 4 och 5 har jag läst. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 3. Har bara läst Cinder, flera av de andra finns på min att-läsa-lista.

  SvaraRadera
 4. Jag har inte läst någon på din lista. Mo Yans bok är nog den jag är mest intresserad av. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 5. har inte läst just denna Mo Yan, han skriver om tuffa ämnen.

  SvaraRadera
 6. har inte läst någon av dina titlar. men jag har läst annat av Mo Yan

  SvaraRadera
 7. Jag har Cinder och Jamie Fords bok men de samlar damm i hyllan.

  SvaraRadera
 8. Mambo i Chinatown har jag läst och Cinder också, men jag hade helt glömt var den utspelar sig.

  SvaraRadera
 9. Viskande skuggor ärjättebra liksom Ensamhetens språk! Mambo var mysig att läsa. Bara läst Vitlöksballaderna av Mo Yan, gillade, blir nyfiken på den du nämner. Tack för tips!

  SvaraRadera
 10. Mambo i Chinatown gillade jag verkligen!

  SvaraRadera