söndag 20 januari 2019

Dracula


Titel: Dracula
Författare: Bram Stoker
Översättare: Sam j. Lundwall
Bokförlag: Bra Böcker
Format: Inbundet 
Utgiven: 1980
Antal sidor: 311
Finns att köpa i andra format hos: Adlibris

Jag har i så många år tänkt läsa Dracula av Bram Stoker. Den boken jag äntligen läst har stått i min bokhylla sedan jag på 1980-talet var medlem i Bokklubben Bra Böcker. Nu undrar jag varför jag dröjt så länge med att läsa den för det här var en trevlig läsupplevelse.

Så här börjar kapitel 1:

"3 maj, i Bistritz. - Jag avreste från München klockan 20.35 den 1 maj och anlände till Wien tidigt nästa morgon; jag skulle ha anlänt 06.45, men tåget var en timme försenat."

Så här står det om handlingen:

"Jonathan Harker skickas av sin advokatfirma till Transsylvanien för att bistå en ny klient, greve Dracula, som önskar bosätta sig i England. När Harker närmar sig destinationen varnas han av främlingar för att resa till grevens borg. Snart kommer han att förstå varför."

---

Dracula är ju en välkänd klassiker och skräckroman som gavs ut för första gången 1897. Den handlar om den ökända vampyren Greve Dracula. 
   Boken är skriven till största delen i dagboksform från olika personers perspektiv, men den innehåller även utdrag ur loggböcker och tidningsartiklar. Det är denna berättarteknik som gör boken så intressant och spännande. Slås också över vilket fantastiskt språk det är i boken.
   Tyckte att hela berättelsen var så otroligt intressant, skrämmande och spännande, men inte på långa vägar så skrämmande som jag hade föreställt mig. Det är just det faktum att boken skulle var för skrämmande som gjort att jag inte läst den förut. Nu känner jag att det här genast blev en favoritklassiker som absolut kommer att få bo kvar i min bokhylla även i framtiden. Verkligen läsvärd!


Betyg: 4,5 / 5

Läst i Hyllvärmare 2019 och 6 klassiker på 6 månader - vår 2019


3 kommentarer:

 1. Vad kul att du tyckte om den så mycket att det blev en favoritklassiker! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jösses. Trodde verkligen inte att jag skulle gilla den så mycket.

   Radera
 2. fin klassiker, läses på universitet

  SvaraRadera