torsdag 9 maj 2019

Hett i hyllan #195


Då är det torsdag och eftersom jag inte gjort så många knop idag så tänkte jag delta i Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika så här på kvällskvisten. Här skall vi som vanligt visa upp någon bok som stått och samlat damm i eviga tider i våra bokhyllor.

Veckans bok är När vinden vände: Olof Palme 1969 - 1986 av Kjell Östberg. Detta är en pocketbok och den utgavs 2010. Köpte den ett par år senare eftersom jag älskar att läsa allt om Palme för han fascinerade mig som politiker på sin tid. Upptäckte efter jag köpt den att det fanns en tidigare del så därför har den blivit stående, och det har inte heller blivit av att köpa på mig första delen.

Så här står det om boken:

"Olof Palmes väg till makten gick spikrakt. Hans tid som statsminister började i ett guldläge. Sverige låg i topp i den internationella välståndsligan, Socialdemokraterna hade egen majoritet i riksdagen. Under 70-talets första år genomfördes den mest omfattande reformvåg vårt land har sett och Palme blev en självklar samtalspartner för den tredje världens ledare, från Fidel Castro till Indira Gandhi. Ingenting verkade kunna hota Olof Palme och hans parti.

Men bara två månader efter att Palme blivit ordförande för socialdemokraterna gick 5.000 gruvarbetare ut i strejk och gjorde slut på myten om Sverige som landet utan klasskonflikter. Sedan följde slag i slag politiska nederlag - i förlustvalet 1976 förlorade socialdemokraterna makten för första gången på 44 år - och personliga skandaler som IB- och Geijeraffären.

Olof Palmes drivkrafter var politikens glädje och övertygelsen att världen gick att förändra. Vad hände med dem när vinden vände?"
2 kommentarer:

  1. Känner inte till den boken och tror inte den skulle vara något för mig.

    SvaraRadera
  2. Säger som Boklysten, den är nog inget för mig.

    SvaraRadera