torsdag 23 maj 2019

Jane och gåtornas hus: ett hus fem mysterier


Titel: Jane och gåtornas hus: ett hus fem mysterier
Författare: Kristin Cashore
Översättare: Carina Jansson
Bokförlag: Semic
Format: Danskt band
Utgiven: 2018-09
Antal sidor: 424
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bokförlaget Semic för boken!

Då har jag läst ut Jane och gåtornas hus: ett hus fem mysterier av Kristin Cashore. Det är en bok riktad till ungdomar i åldersgrupp 12 - 15. Har tidigare läst författarinnans fantasyserien De utvalda, en serien som jag gillade riktigt mycket. Denna boken var något helt annorlunda.

Så här står det om handlingen:

"Jane har vuxit upp med sin moster Magnolia, som nu är försvunnen. En gång sa moster Magnolia till Jane: ”Om någon någonsin bjuder med dig till Tu Reviens, lova mig att du åker.”Så när Janes stormrika vän Kiran bjuder Jane till sin familjs ö där det enorma huset Tu Reviens finns, tackar hon ja. Det förändrar allt. Huset är en labyrint, fyllt av mysterier och människor med dolda motiv. Och vad Jane inte vet är att varje val hon gör får stora konsekvenser …"

---

Om jag gillade Kristin Cashores tidigare böcker så behövde jag absolut inte oroa mig för att inte tycka om denna bok. Gillar den verkligen jättemycket. 

Jane och gåtornas hus är verkligen en ovanlig bok. Det känns som om det är en blandning av flera olika genres. Vi har lite gåtor att lösa, det känns lite övernaturligt som i en spökhistoria, och det toppas med lite känsla av Sci-fi där olika världar möter varandra. Författarinnan har verkligen knutit ihop detta till en spännande helhet.

Kristin har skapat spännande miljöer och ett underligt hus där allt kan hända. Förutom detta så är karaktärerna oerhört intressanta och färgstarka. Helheten känns verkligen så annorlunda och ny, och är på alla sätt och vis så olik hennes tidigare böcker. Det jag hade lite problem med i början var att kapitlen var så långa, men när man kom in i den spännande och udda handlingen så bara flög sidorna fram. Kan rekommendera både ung som gammal att läsa denna annorlunda historia.


Betyg: 4 / 5

2 kommentarer:

  1. Har hört att den ska vara väldigt annorlunda! Måste verkligen läsa den :)

    SvaraRadera
  2. Har den på engelska, och jag köpte den för just att jag hörde att den var svår att genrebestämma etc så jag ser framemot att läsa den pga den är annorlunda.

    SvaraRadera