torsdag 30 januari 2020

Introvert: den tysta revolutionen


Titel: Introvert: den tysta revolutionen
Författare: Linus Jonkman
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Utgiven: 2014
Antal sidor: 243
Finna bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Introvert - den tysta revolutionen av Linus Jonkman är en intressant bok som handlar om att vara introvert och vad begreppet extrovert betyder. Det finns en rolig test att göra i slutet av boken.

Bokens första mening:
"Invigningsgalan var en orgie i självhävdelse."


Så här står det om handlingen:
"Tänker du först och talar sen eller talar du först och tänker sen? Blir du besvärad när expediter kommer fram till dig i affären eller tycker du bara att det är trevligt? Är du mest kreativ när du arbetar ensam eller när du arbetar i grupp?
I vår tid verkar ”utåtriktad och flexibel” vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel.
Om vi är introverta eller extroverta är en biologiskt hårdkodad del av vår personlighet. Detta har varit känt och har undersökts av vetenskapen i mer än hundra år. Trots det tillkommer hela tiden ny kunskap i ämnet. Linus Jonkman tar med läsaren på en fascinerande resa genom den introverta världen. Han berättar om sina egna och andras upplevelser som introverta och förklarar skillnaderna på och likheten mellan extroverta och introverta människor. Mycket av den friktion vi upplever i våra liv, både i yrkeslivet och privat, har sin botten i motsättningar mellan dessa båda läggningar. Förståelsen för vad det innebär att vara introvert har ökat avsevärt på sistone. Men vi har ännu inte sett någon platsannons som efterfrågar introverta människor.
I en värld där allt går fortare och fortare och där bruset blir starkare för varje dag kan det rentav vara en fördel att vara introvert, och de som fått den gåvan kan skatta sig lyckliga."Så var boken: Lättläst och intressant bok med stor igenkänningsfaktor. Dock en hel del upprepningar i boken.


Betyg: 3 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar