tisdag 8 september 2015

Lewispjäserna


Titel: Lewispjäserna
Författare: Peter May
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 309
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Modernista för boken!

Ja oj, det här känns så tråkigt. Nu är Lewispjäserna av Peter May utläst. Det innebär att den fantastiska Lewistrilogin är slut. Det har varit en av de bästa kriminalserierna jag läst på länge.

Jag föll direkt för denna serie när jag läste Svarthuset, vilket var första boken i Lewistrilogin. Jag fastnade för språket, för de fantastiska miljöbeskrivningarna. Även det långsamma tempot och kasten mellan nutid och dåtid. Gillade även bok två väldigt mycket, så det var både med nyfikenhet och oro som jag nu gav mig på Lewispjäserna.

Böckerna utspelar sig på Isle of Lewis, en ö som ligger i Yttre Hebriderna utanför Skottlands kust. I första boken Svarthuset kommer huvudkaraktären Fin Macleod som då arbetar för polisen i Edinburgh, för första gången på många år tillbaka till denna ö, då för att hjälpa till att lösa ett brott. Även andra boken Lewismannen och nu sista boken Lewispjäserna utspelar sig här. 

Som i de tidigare böckerna så börjar även denna bok med att ett brott upptäcks. Nu arbetar inte Fin som polis längre utan har i stort sett flyttat tillbaka till ön. Berättelsen blir som de tidigare en varvning mellan nutid och tillbakablickar i Fins tidigare liv. Nu är det tonårstiden och allt som hände då som vi får bekanta oss med. Jag tycker att alla tillbakablickarna ger en bra bild av Fin som ung och vad som har lett till att han idag är den han är. Författaren har gjort detta så otroligt bra. De fantastiska miljöbeskrivningarna med det mörka karga landskapet finns med även i denna bok. Och nu när serien är slut så kan jag verkligen tycka att detta har varit så mycket mer än en kriminalserie och dessutom tycker jag att författaren knyter ihop det hela så bra i sista boken. Rekommenderar alla som inte läst serien att kika närmare på den, för den är helt fantastisk.

Handling: Fin Macleod - numera säkerhetschef på en privatägd egendom på Isle of Lewis - får i uppdrag att utreda en våg av illegal jakt på ön.
   Han efterforskningar återförenar honom med Whistler Macaskill, en lokal tjuvskytt som var Fins bästa kompis under tonåren. Whistler bär sedan länge på en stor hemlighet. Och när återföreningen tar en mörk och våldsam vändning inser Fin att det skulle kunna bli förödande för ön om sanningen kom fram.


Betyg: 5 / 5

Läst i spänningsutmaning 2015

7 kommentarer:

 1. Full pott! Oj, får nog läsa den snart :)

  SvaraRadera
 2. Oj full pott! Måste kanske ta tag i den här trilogin då!! :)

  SvaraRadera
 3. Känns som något jag borde läsa :)

  SvaraRadera
 4. Jag längtar tills jag ska läsa denna (eller egentligen inte för
  det är ju den sista i serien), har bara några
  andra att klara av först

  SvaraRadera
 5. Har inte läst den boken eller serien.

  SvaraRadera
 6. Skall just börja läsa Lewismannen (har inte läst den första boken) - så det låter ju hoppfullt att du gillade även den, och att sen den här uppföljaren får en femma! :)

  SvaraRadera