onsdag 23 september 2015

Virtuell våldtäkt: om unga och sexbilder på nätet


Titel: Virtuell våldtäkt: om unga och sexbilder på nätet
Författare: Caroline Engvall
Bokförlag: Kalla Kulor
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 209
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Kalla Kulor Förlag för boken!

Nu har jag läst ytterligare en viktig och upplysande bok av Caroline Engvall. Denna gång heter boken Virtuell våldtäkt: om unga och sexbilder på nätet.

Denna gång handlar Engvalls bok om tillgängligheten på internet. Den belyser hur lätt ungdomar kan hamna i en ond cirkel där lättklädda bilder och nakenbilder läggs ut på nätet och hur det i sin tur kan leda till hot, ryktesspridning och krav om sexuell posering eller sex i verkligheten av oseriösa personer som med falsk identitet registrerar sig på sidor för ungdomar på nätet och även hur personer som ungdomar litar på sprider bilder och rykten på nätet.

Jag tycker att det här är en viktig bok som är lämpad till läsning både för tonåringar och föräldrar. Engvall tar upp problemen kring ämnet utan att moralisera och hon ger exempel på vad som kan vara de bakomliggande orsakerna till dessa problem och hon visar även hur både psykvård och rätten ser på problemen. Vi får läsa intervjuer med ungdomar som berättar sina historier, men också med vuxna som arbetar med att ta hand om ungdomar med problem. Vi får också läsa utdrag ur domar i rättsfall.

Man blir både illa berörd, ilsken och förvånad när man läser denna bok. Man känner en maktlöshet och undrar verkligen hur vi vuxna skall kunna göra något åt detta förutom att informera, informera och åter informera de unga. Internet har så många fördelar, men detta är en av de mörka och svåra baksidorna, och jag känner att detta är något som är otroligt svårt att komma åt. Men som jag skrev i början, boken är otroligt viktig så jag kan absolut rekommendera alla vuxna som har barn och tonåringar i sin omgivning att läsa den.

Baksidestext: Vad händer när en nakenbild eller film av sexuell karaktär sprids utom kontroll? Hur mår en ung person som skickar sexuella bilder till främmande vuxna på nätet?

ALEXANDRA började skicka avklädda foton på sig själv av ren nyfikenhet. Hon fick mängder av komplimanger tillbaka, något som till slut ledde till allt mer avancerade bilder, med ångest som följd.

JOSEFIN träffade fel pojkvän i tonåren. Idag lider hon svårt av tanken på att bilderna som ex-pojkvännen tog på henne skall dyka upp var som helst.

SANNA var mobbad i skolan - och i sin innerliga önskan om att får vara en i gänget gick hon med på att skicka nakenbilder på nätet till de killar som vill ha.

Deras historier river upp och blottar samhällets brister. De visar var rättsväsendets skarvar sätter stopp för barnens upprättelser, var tillämpningen av lagen fallerar, och avslöjar förövarnas smarta metoder för att fånga sina offer.
   De unga skäms över vad de gör. Skäms över att de blir lurade. Skäms över att de inte kan låta bli. Och inför deras skam och smärta står vuxenvärlden handfallen.

Den här boken behandlar ett brännande aktuellt ämne som ingen får blunda för, och den vänder sig till alla som möter barn och unga: föräldrar, lärare, kompisar - och inte minst till de unga själva.


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar