tisdag 1 september 2015

Tisdagsutmaningen: Mitt -80-tal


Hos Kulturkollo så är det en jättetrevlig tisdagsutmaning denna veckan så jag kände att jag var tvungen att hänga på. Det är nostalgi....det handlar om 1980-tal.

När 1980-talet kom så var jag 23 år gammal och hade två små barn på 1 och 3 år. Livet lekte och allt var underbart. Jag kan ju börja med att visa hur den träningstokiga Lena såg ut på den tiden. 


Veckans utmaning går ut på att vi skall minnas vårt 1980-tal. Frågorna lyder som följer:

Vilken musik lyssnade du på?

Jag har alltid varit allätare när det gäller musik, men det fanns definitivt vissa speciella artister och grupper som man lyssnade lite extra mycket på under 1980-talet. Det var te.x. Duran Duran, Thomson Twins, Howard Jones och INXS, alla dessa grupper med coola snygga killar. Sedan var det även Dire Straits, Scorpions, Kiss, Twisted Sister, Sha-Boom, Bruce Springsteen och U2. Sen hängde så klart Rolling Stones med, som de gjort ända sedan jag upptäckte dem när jag var 11-12 år i slutet av 60-talet. Bjuder här på ett par smakprov på låtar jag gillade under 80-talet.

En av 80-talet stora musikhändelser var så klart Live Aid-galan som gick av stapeln 13 juli 1985. Då satt jag bänkad framför tv´n och lyssnade, timme efter timme och njöt!!

Vad läste du?

Jag har alltid läst väldigt varierat och trots att jag på 80-talet gick till biblioteket ofta så ville jag äga mina egna böcker. Jag började under detta årtionde köpa böcker från Bra Böckers förlag och från något som jag tror hette Richters förlag. Läste det mesta som jag fick hem, men det finns ju vissa speciella böcker och författare som jag kommer ihåg lite extra.

Under 80-talet så började jag läsa Hamilton-böckerna av Jan Guillo. Jag hittade också Jan Mårtensons Homan-deckare. Jean M Auel skrev under 80-talet de första böckerna i serien om stenåldersflickan Ayla och det var Grottbjörnens folk, Hästarnas dal och Mammutjägarna, Älskade dessa böcker. 80-talet var det årtionde då jag för första gången bekantade mig med fantasy, då genom den fem böcker långa serien Sagan om Belgarion av David Eddings. Utöver detta hade jag en lång period under 80-talet då jag slukade reseskildringar. Sedan slank det emellan lite lättlästa Barbara Cartland, Allers-romaner och böcker från Hallequin också.Vad såg du på?

Det är många tv-serier som jag minns från 80-talet. Här är de jag minns bäst.

Två miniserier som jag så väl minns var Törnfåglarna och Shogun, både med Richard Chamberlain i huvudrollen.
Dallas missade jag så klart inte ett avsnitt av och Falcon Crest var nästan lika populärt.
Bland svenska tv-serier var det nog bara Varuhuset som jag följde troget.
Miami Vice med Don Johnson i en av huvudrollerna var en cool serie och jag tyckte att Don var så snygg. Och på tal om snygga skådisar så älskade jag kriminalserien Booker som gick i slutet av 80-talet. Där spelades huvudrollen av snyggingen Richard Grieco. Var det inte snygga snutar så kunde det vara snygga bilar och det var det i Magnum PI där Tom Sellek körde en snygg röd Ferrari.
Sedan har vi Par i brott där Bruce Willis och Sybil Shepard löser brott tillsammans i en vansinnigt humoristisk deckarserie.
Sist men inte minst så får vi väl inte glömma serier där det är mer fokus på något annat än skådisarna och då tänker jag på Airwolf, där handlingen kretsar kring en svart cool helikopter och så har vi serien Knight Rider där David Hasselhoff spelar huvudroller och här kretsar handlingen kring K.I.T.T. som är en svart Pontiac Trans-Am och den bilen kan göra nästan vad som helst. 

När det gäller filmer så är det väl inte lika många som etsat sig fast, men 1988 dök Bruce Willis upp som polisen John McClane i filmen Die Hard. Min andra filmfavorit från denna tid var Dödligt vapen där Mel Gibson och Danny Glover spelar poliserna Gibbs och Murtaugh.
Vem/vilka var de stora idolerna?

Inom musiken så var det Rolling Stones får jag väl säga. Upptäckte dem redan i slutet av 60-talet och de har hängt med sedan dess. De gjorde flera goa plattor även under 80-talet. Men under 80-talet så blev jag också väldigt förtjust i Duran Duran och U2 imponerade också stort på mig. 
Inom film och serier så var nog Bruce Willis, Mel Gibson och Don Jonson mina största favoriter.

 

Tillägg: Måste fått hjärnsläpp när jag skrev inlägget igår kväll. Hur kunde jag glömma att jag lyssnade på Kim Wild jämt och ständigt. Hade flera av hennes album, och för att inte tala om att jag glömde Madonna som slog igenom på den tiden. Storgillar alla hennes tidiga album. :) Sedan glömde jag också att jag upplevde Fleetwood Mac på Skandinavium i Göteborg då de besökte Sverige under sin Tango in the night-turne tror det var 1987 eller 1988. Det var helt fantastiskt.


9 kommentarer:

 1. Åhh Die Hard, Miami Vice och Dallas det var tider det. Jag har faktiskt sett Don Jonsson i en del tv-serier nu på sista tiden, han ska vara med i en ny serie som heter Oil.
  Mia

  SvaraRadera
 2. Törnfåglarna och Shogun - vilka minnen!

  SvaraRadera
 3. Vilket härligt inlägg. Massor av minnen :-)

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att läsa! Jag hann ju dock inte uppleva så mycket av 80-talet :)

  SvaraRadera
 5. Auels serie om Ayla! Läste de tre första men ledsnade sen...

  SvaraRadera
 6. vad kul att se en bild och läsa :) jag är född 81 så lite hann jag ju uppleva trots liten ålder :)

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga minnen jag fick nu :)

  SvaraRadera
 8. Härliga 80-talet, man kan känna igen dig på bilden. 89 kom mitt första barn, så jag lekte (festade) mest av mig i början av 80-talet. Mycket garn ja, köpte ännu mera igår ;) Kram

  SvaraRadera
 9. Kul att få läsa om ditt 80-tal! :)

  SvaraRadera