tisdag 29 januari 2019

Veckans topplista v.5 - 1800-talet


Så här på tisdagskvällen så tänker jag delta i Veckans topplista som Johannas Deckarhörna håller i. Denna veckan är det 1800-tal som gäller, antingen böcker som skrivits på 1800-talet eller böcker vars handling utspelar sig då. Jag väljer det senare alternativet.

Min lista ser ut som följer:

Sanningen om Alice av Katherine Webb. Boken utspelar sig under tidigt 1800-tal i den engelska staden Bath. Den handlar om Jonathan, som lider av sviter efter vad han upplevt under kriget samt tjänsteflickan i deras hushåll som undrar var Alice tagit vägen, Alice som hon såg som sin syster.

Utvandrarna av Vilhelm Moberg är första boken i författarens fantastiska Utvandrarsvit. Här får vi följa Karl Oskar och Kristina och några till när de beger sig från Småland till Amerika i mitten av 1800-talet.

Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey. Under vintern 1885 beger sig krigshjälten Allen Forrester och en grupp män på ett omöjligt uppdrag. De skall resa uppför Wolverinefloden för att kartlägga den vidsträckta och vilda Alaskamiljön.

Miraklet av Emma Donoghue. Denna berättelse utspelar sig på Irland i mitten av 1800-talet. Boken berättar om den lilla flickan Anna som anses vara ett heligt mirakel eftersom hon lever och har hälsan utan att äta mat. Sjuksköterskan Lib blir satt att bevaka flickan för att se så det inte är ett trick.

En officer och spion av Robert Harris. Den här boken handlar om den välkända Dreyfusaffären. 1895 döms mot sitt nekande den unga judiska arméofficeren Alfred Dreyfus till landsförräderi och blir snart efter det deporterad till det ödsliga fängelset på Djävulsön.

 


13 kommentarer:

 1. En officer och spion har jag läst, den var väldigt bra. Miraklet har jag tänkt läsa någon gång i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda böckerna är grymt läsvärda.

   Radera
 2. Har läst tre av dina fem. Miraklet är jag väldigt nyfiken på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miraklet är verkligen läsvärd.

   Radera
 3. Har bara äst Utvandrarna från din lista, men har Eowyn Iveys bok hemlånad från biblioteket. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 4. Miraklet har jag i hyllan men visste inte att den utspelade sig då

  SvaraRadera
 5. Alaska-boken låter intressant!

  SvaraRadera
 6. Miraklet verkar spännande. Skriver upp.

  SvaraRadera
 7. Spännande lista! Nu blir jag ju nyfiken på vad som hände med Alice. Skall se om du skrivit mer om den här i bloggen.

  SvaraRadera
 8. Dreyfus-händelserna var ju spännande, och om boken dessutom är bra ska jag kanske sätta upp den på läslistan.

  SvaraRadera
 9. här har jag nog bara läst Moberg. Miraklet har jag haft på listan både länge och väl

  SvaraRadera