fredag 15 januari 2021

I oxögat


Titel: I oxögat
Författare: Ida Andersen
Bokförlag: Bokförlaget Polaris
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-05
Antal sidor: 388
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


I oxögat av Ida Andersen är en av böckerna som nominerades till Årets bok 2020. Det har tagit ett tag innan den blev läst, men äntligen är det gjort. Mycket har inte blivit som man planerat det senaste året, men man får ta det som det är.


Bokens första mening: "Fattigfolken från Krävan förde med sig en kväljande stank av sur kropp och hunger, men nu var skaran fulltalig."


Så  här står det om handlingen: "Året är 1741 och förändringens vindar blåser över Dåvedshult i Ekeberga socken i och med beslutet att uppföra ett glasbruk, som ska komma att bära namnet Kosta. I den småländska bygden lever drängen Eskil, med särskilt handlag för timrande, och pigan Sissel, som drömmer om en annan tillvaro. Deras vägar korsas en midsommarnatt."


Hur var boken: En jätteintressant historisk roman som utspelar sig i Småland på 1700 talet. Här får vi följa drängen Eskil och pigan Sissel när det bildar familj och flyttar till eget hem. Berättelsen handlar om deras hårda liv för att få allt att gå ihop, stävan efter ett bättre liv och dramatiska händelser i deras liv. Men det handlar också om bygget av ett av Sveriges äldsta glasbruk Kosta. Boken är otroligt välskriven och man känner med människorna.


Betyg: 4 / 5

 

1 kommentar: