söndag 24 januari 2021

Pottungen


Titel: Pottungen
Författare: Anna Laestadius Larsson
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Utgiven: 2015
Antal sidor: 446
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Då har jag äntligen läst Pottungen av Anna Laestadius Larsson som stått och väntat länge i bokhyllan.


Bokens första mening: "De liknade en flock korpar."


Så här står det om handlingen: "Det är mars 1792 och Gustav III ligger död på Stockholms slott. På balkongen visar den nye regenten hertig Karl upp sig för folket.På borggården står Johanna som en gång var slottets pottunge med ett krampaktigt grepp om sin son Nils. Hon om någon vet vad hertigen är kapabel till. I en tid då kopplerskor lurar på krogarna, plitar griper lösdriverskor på gatorna och där de flesta försörjningsmöjligheter är stängda för en ogift mor är Johanna ändå fast besluten att glömma det som varit och skapa sig ett bättre liv. Men hur?

Inne i slottets förgyllda salar drömmer hertiginnan Charlotta om inflytande och makt. Tillsammans med sin hovmästarinna Sophie samlar hon tidens vittra fruntimmer i den hemliga kvinnosalongen Blåstrumporna.

I Pottungen får läsarna återknyta bekantskapen med pigan Johanna, hertiginnan Charlotta och grevinnan Sophie från Barnbruden. Det är en berättelse om orättvisor, förtryck och det som förenar oss alla: Längtan efter kärlek och att få styra sitt eget liv."


Hur  var boken:  En otroligt välskriven och intressant fristående fortsättning på den historiska romanen Barnbruden. Nu i boken Pottungen är vi i slutet av 1700-talet och Gustav III har precis dött. Här får vi åter stifta bekantskap med Charlotta som i första boken var den unga barnbruden, hovmästarinnan Sophie och Johanna som en gång var pottunge på slottet. Vi får följa deras öden och äventyr nu när ett antal år har gått. Följa deras medgångar och motgångar. Johanna har en son numera och hon har vuxit så otroligt som människa från förra boken. Henne är det nästan mest spännande att följa. Älskar språket, miljöbeskrivningarna och karaktärerna jättemycket. Man dras verkligen in i handlingen redan i början av boken. Nu när boken är slut så längtar jag redan efter att läsa nästa bok, för att läsa om svensk historia och i synnerhet om det utspelar sig i Stockholm är något som jag gillar jättemycket.


Betyg: 4 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar