onsdag 24 november 2021

Silverhjärta


Titel: Silverhjärta
Serie: Minnenas skuggor
Författare: Kai Bruno
Bokförlag: Visto Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-02
Antal sidor: 264
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Silverhjärta av Kai Bruno är den tredje och sista boken i en serie med som heter Minnenas skuggor. Böckerna kan läsas fristående.


Bokens första mening: "Riddarfjärden låg stilla."


Så här står det om handlingen: "Det är år 2067 och samhället styrs av artificiell intelligens. Janina är 83 år och vet att hon snart ska dö. Livet har varit som lösa bitar hon inte klarat av att sätta samman och innan hon dör vill hon få en känsla av helhet, få grepp om allt som har förändrats under hennes livstid.
      Hon möter den mystiska kvinna hon var sextio år tidigare som genom ett mirakel hindrades att ta sitt liv. Främmandekänslan är stark när hon ser henne i sin spegelbild. Då hade hon livet framför sig men ville dö, nu älskar hon livet men står inför slutet.
      Spegelansiktets röst blir som hörbara tankar, allt intensivare. Minnen kommer upp, trådar som Janina försöker sätta samman. Hon försöker hitta det fina i sig själv, sinnebilden för det blir ett silverhjärta som hon har fått av mannen hon älskar, Fredrik.
      Janinas udda personlighet och sociala tillkortakommanden framträder. Undergivenheten gäller även spegelansiktet som allt mer tar kontrollen och verkar styra vilka minnen som kommer upp. Frågan är vad som verkligen har hänt, om minnena är sanna. Smygande undrar Janina vad spegelbilden egentligen är, om det är artificiell intelligens, hennes eget inre, eller något hon inte förstår som styr den."


Hur var boken: Precis som de två tidigare böckerna i serien så är den här så otroligt berörande och den är rent av vackert skriven. I första boken var Janina barn och ung, men här är hon gammal och sjuk i en helt annorlunda värld. Vi får genom minnen följa hur hela hennes vuxna liv har varit med kärleken och barnet. Är så glad att jag fick möjlighet att läsa serien för den har verkligen varit något alldeles extra.


Betyg: 4 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar