torsdag 11 november 2021

Trettio dagars mörker


Titel: Trettio dagars mörker
Författare: Jenny Lund Madsen
Översättare: Sabina Söderlund
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-06
Antal sidor: 348
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu är Trettio dagars mörker av Jenny Lund Madsen utläst. Blev nyfiken på den när den kom tidigare i år.


Bokens första mening: "Hjärtat bultade så det gjorde ont i halsen."


Så här står det om handlingen: "Den snobbiga, ensamstående, alkoholiserade och dessutom skrivblockerade författaren Hannah får genom en ödets nyck utmaningen att skriva en kriminalroman på trettio dagar.
Hon reser hals över huvud till Island för inspiration och tar logi hos den gästfria Ella i den fridfulla lilla orten Húsafjörður. Men under den lugna ytan är starka strömmar i rörelse. Några dagar efter Hannahs ankomst fiskas Ellas systerson Thor livlös upp ur havet. Thor var, som alla andra på orten, son till en fiskare, men han led av stark vattenskräck och alla visste att han alltid undvek havet. Så hur kunde han ha drunknat? Var det verkligen en olycka?
Hannah börjar undersöka dödsfallet som en möjlig ingång till sin klichédeckare, men dras snart in i byn Húsafjörður dunkla hemligheter. På Island, med dess snö och mörker, avtäcker hon allt mer ett dramatiskt förflutet - samtidigt som hon också börjar skönja en framtid."


Hur var boken: Detta är författarinnans deckardebut. Tycker väl att det var en hyfsad debut. Men tyvärr så blev det ingen fullpoängare. Först tyckte jag att de första kapitlen var lite sega. Kände även att huvudkaraktären kändes väldigt rörig och hon bara tog för givet att hon kunde lägga sig i. Gillar ju oftast när böcker utspelar sig i lite exotiska miljöer, vilket jag tycker att Island är. Men tyvärr så skulle jag velat se lite mer målande miljöbeskrivningar och att man fick komma människorna inpå livet lite mer. Men ändå en lättläst bok till största delen. Är trots detta nyfiken på vad författaren kan komma med härnäst.


Betyg: 3 / 5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar