torsdag 11 januari 2018

Mafioso


Titel: Mafioso
Författare: Ray Celestin
Översättare: Hanna Williamsson
Bokförlag: Southside Stories
Format: Pdf
Utgiven: 2017
Antal sidor(fysisk bok): 537

Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Southside Stories för boken!

Mafioso av Ray Celestin är andra boken i en serie som skall bli fyra böcker. Dessa började med förra boken Yxmannen. Detta är kriminalromaner i historisk miljö. Den första boken utspelade sig 1918-1919 i New Orleans. I Mafioso har  10 år förflutit och nu befinner vi oss i Chicago. Har för mig att jag läst att denna serie skall följa maffian och jazzens utveckling under 50 år. Det låter spännande.

Så här står det om handlingen:

"Chicago 1928. I den stekande högsommarhettan inleds tre utredningar. Michael Talbot och Ida Davies anlitas för att leta rätt på en försvunnen arvtagerska, men trots att hon är känd över hela stan visar det sig vara svårare än väntat att komma henne på spåren. Pressfotografen Jacob Russo kan inte skaka av sig bilden av en död man efter att ha fotograferat en avskyvärd mordplats, och bestämmer sig för att på egen hand finna mördaren. Samtidigt blir en grupp av stadens ledare förgiftade på hotellet Ritz, och självaste Al Capone skickar en av sina underhuggare för att ta reda på mer. Ju närmare de tre utredningarna kommer sina respektive lösningar, desto oftare korsas deras vägar och livet hotas för alla inblandade. Frågan är om någon av dem kommer att finna svaren de söker i stadens myller av jazzbarer och korruption"

---

I Mafioso stiftar vi åter bekantskap med de två privatdetektiverna Michael och Ida från första boken. Nu bor de båda i Chicago och arbetar för en stor byrå. I denna berättelse får vi även bekanta oss med en pressfotograf vid namn Jacob Russo, samt en av kriminalitetens bästa dåtida fixare Dante. Det är ur dess personers perspektiv vi får följa händelser som sker i Chicago, händelser som bla. rör maffian.

Jag gillar verkligen författarens sätt att beskriva personer, händelser och miljön. Det är våldsamt, tufft och rått och persongalleriet är fantastiskt. Vet att många händelser som beskrivs i boken har hänt i vekligheten, men de kan i denna berättelse vara aningen förvanskade eller flyttade en aning tidsmässigt. Men det gör inget för allt känns så så realistiskt. Det som är så intressant är att många kända namn från den tidsperioden dyker upp i berättelsen och har del i historien. Exempel på detta är stora maffiabossar som Al Capone och Bugs Moran. Vi får även följa jazzmusikern Louise Armstrong och hans karriär på den tiden. Även fler kända namn dyker upp. Det här är en riktigt välskriven, intressant och spännande berättelse som jag absolut kan rekommendera. Ser väldigt mycket fram emot nästa bok som uppenbarligen skall utspelas i New York på 1940-talet.


Betyg: 4,5 / 5


2 kommentarer:

  1. Åh, den här ser jag fram emot att läsa.

    SvaraRadera
  2. Nu inser jag att jag måste prioritera upp den här boken i boktraven, den låter som en bok i min smak! Och jag skulle vilja se den som film, med de miljöerna.

    SvaraRadera