onsdag 31 januari 2018

Morgon i Jenin


Titel: Morgon i Jenin
Författare: Susan Abulhawa
Översättare: Niclas Nilsson
Bokförlag: Norstedts
Format: Pocket
Tryckt: 2011
Antal sidor: 383
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa såg jag så många fina recensioner på när den kom så jag köpte den efter ett tag. Nu har den dessvärre stått ett bra tag i hyllan sedan dess. Är så glad att jag äntligen tog tag i och läste den.

Så här står det om handlingen:

"Susan Abulhawa gestaltar de mänskliga aspekterna på en av vår tids mest svårbearbetade politiska konflikter och visar på varje människas behov av ett hemland, sammanhang och trygghet.

Palestina 1940. Olivodlaren Yehya Abulheja lever som hans förfäder gjort före honom med sin familj i den rofyllda byn Ein Hod. Men när staten Israel utropas 1948 krossas friden i Ein Hod för all framtid och samtliga invånare tvingas bort ifrån sina fädernehem och flyttas till ett flyktingläger i Jenin. Yehya tvingas fly med sin hustru Basima och deras vuxna söner Hasan och Darweesh. Under flykten rycks Yehyas barnbarn Ismael ur sin mor Dalias famn av en judisk soldat som överlämnar gossen i gåva till sin svårt traumatiserade hustru, en överlevare från Förintelsen. Lille Ismael växer upp som David Avaram och kommer som israelisk soldat att slåss mot sin biologiska familj.

I flyktinglägret i Jenin föder Hasans hustru Dalia ytterligare ett barn, dottern Amal som är bokens egentliga berättare. Amal överlever med nöd och näppe sexdagarskriget 1967 gömd i ett skyddsrum och hamnar så småningom i en flickskola i östra Jerusalem där hon får sin utbildning, för alltid skild från sin familj. När den israelisk-palestinska konflikten når sitt crescendo 1982 förlorar Amal i stort sett alla hon älskar i kriget i Libanon. Hon tvingas fly till USA och uppfostrar på egen hand sin nyfödda dotter Sara och skapar sig en egen tillvaro.

När Amal, många år senare, får besök i USA av en israelisk man vid namn David, på jakt efter sin rätta identitet, knyts de lösa trådarna i väven ihop och hon väljer att återvända till Mellanöstern med sin dotter. Tillsammans upptäcker de ett splittrat hemland som kanske aldrig mer blir sig likt."


---

Morgon i Jenin är en fantastiskt intressant, gripande och stundvis hemsk släkthistoria som börjar på 1940-talet. Berättelsen utspelar sig i Palestina och den berättar om denna region och dess politiska och religiösa svårigheter under åren och om krig som rasat.

Författarinnans språk är så fantastiskt vilket gör att man så lätt lever sig in i karaktärernas liv. Miljöbeskrivningarna är otroligt målande. Det absolut enda som jag tycker är lite jobbigt är alla namn, vilket ibland kan göra att jag har svårt att hålla isär personer i berättelsen.

Berättelsen är fiktiv, men det historiska skeendet är verkligt. Kan varmt rekommendera alla som är intresserad av andra människors villkor och historian bakom denna region.


Betyg: 4,5 / 5

1 kommentar:

  1. Oj! 4,5. Har den stående i hyllan, det kanske är dags att läsa den snart :)

    SvaraRadera