torsdag 4 januari 2018

Pojken på bron


Titel: Pojken på bron
Författare: M.R. Carey
Översättare: Johanna Svartström
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 392
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Ordfront Förlag för boken!

Pojken på bron av M.R. Carey är en berättelse som utspelar sig tidsmässigt ganska många år före författarens förra bok Flickan med gåvorna. I förra boken spelade en forskningsfordon som kallades Rosie en stor roll. I denna berättelse så får man följa en forskargrupp som reser med detta fordon, detta gör de tio år efter att zombieapokalypsen drabbat världen.

Så här står det om boken:

"Det var en gång en mycket intelligent pojke. I ett land förlamat av skräck. Människorna trodde att pojken kunde rädda dem, så de öppnade grindarna och skickade ut honom i den ödelagda världen. Där monstren fanns.
Tio år har gått sedan det ofattbara skedde. Sedan smittan spred sig som en löpeld och utplånade stad efter stad. Det enda som finns kvar därute är de andra. De hungriga.
I ett sista försök att finna ett botemedel ger sig några överlevande forskare ut på en farlig resa. Deras färdmedel är ett laboratorium på hjul, utrustat med pansar och vapen för att hålla undan horderna av hungriga som sätts i rörelse så fort de känner lukten av människa. Med ombord är också Ste­phen Greaves, en femtonårig autistisk pojke med ovanligt hög intelligens. En dag gör de en chockerande upptäckt en grupp vilda barn som tycks vara hälften hungriga, hälften mänskliga. Kan barnen vara nyckeln till ett botemedel?"

---

Eftersom jag gillade förra boken Flickan med gåvorna jättemycket så hade jag väldigt höga förväntningar på uppföljaren. Måste säga att jag inte blev besviken. Detta var också en otroligt spännande, intressant, skrämmande och stundvis känslosam berättelse. Älskar författarens språkbruk och hur han får läsaren att leva sig in i berättelsen så man inte vill släppa boken innan sista sidan är utläst. Tyckte att man i denna bok fick bra kläm på vad som hänt innan förra boken utspelade sig. Huvudkaraktärerna i denna bok är en kvinnlig forskare och en pojke som är autistisk och ett geni. Tyckte om att följa dem och övriga gruppens öden. 

Den enda svagheten denna bok hade var början. Förra boken var så stark ända från första sidan. Här tog det lite längre innan handlingen tog fart. Men sedan blev det bara bättre och bättre. Slutet var så otroligt starkt och epilogen gav en extra krydda till det hela. Kan starkt rekommenderas till läsning!


Betyg: 4,75 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar