torsdag 4 januari 2018

The Phantom Tollbooth


Titel: The Phantom Tollbooth
Författare: Norton Juster
Bokförlag: HarperCollins Children´s Books
Format: Pocket
Tryckt: 2008
Antal sidor: 255
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus

The Phantom Tollbooth av Norton Juster är en fantasyberättelse för barn/ungdom. Denna bok köpte jag i en Fantasy Collextion Box tillsammans med två böcker till för några år sedan. Sedan har den blivit stående. En av anledningen till det är väl för att jag blivit för bekväm och läser mest på svenska numera. Men nu är den i alla fall läst. Denna utgåva kom 2008 men boken gavs ut i original 1961.

Så här står det om boken:

"Essential Modern Classics are relaunched in gorgeous new covers bringing these timeless story to a new generation. Milo's extraordinary voyage takes him into such places as the Land of Expectation, the Doldrums, the Mountains of Ignorance and the Castle in the Air. He meets the weirdest and most unexpected characters (such as Tock, the watchdog, the Gelatinous Giant, and the Threadbare Excuse, who mumbles the same thing over and over again), and, once home, can hardly wait to try out the Tollbooth again. But will it be still there when he gets back from school? This new edition of Norton Juster's classic story includes a special "Why You'll Love This Book" introduction by award-winning author, Diana Wynne Jones"

---

Visste inte vad jag skulle förvänta mig när jag påbörjade denna bok. Hade inte hört talas om den tidigare och visste absolut inte att man även gjort film av berättelsen på 1970-talet. 

Boken handlar om pojken Milo. Han är oftast ganska uttråkad och vet för det mesta inte vad han vill. En dag så dyker det upp en låda i hans rum med ett tullhus, en karta och några mynt i. Milo sätter sig i sin leksaksbil, kör fram till tullhuset och stoppar i mynt. Då hamnar han hux flux i en annan värld som kallas The Kingdom of Wisdom. Där lär han känna massor med underliga figurer. Han färdas mellan olika platser och är med om svindlande äventyr. Här finns bl.a. en stad där allt handlar om ord och en stad där allt handlar om siffror. Allt är väldigt udda. En av vännerna som kommer att följa honom på äventyren är en hund som har en klocka på magen.

Först och främst kände jag att det var jättekul att läsa på engelska för omväxlings skull. Sedan så måste jag säga att jag gillade denna berättelse jättemycket. Det var galen, trevligt och fantasifullt från början till slut. Hann inte bli uttråkad för en enda minut och kände att boken var otroligt lättläst. Boken innehöll även en hel del svartvita illustrationer som förhöjde läsupplevelsen. Riktigt bra!


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar