söndag 21 januari 2018

Mot den glittrande snön vid världens ände


Titel: Mot den glittrande snön vid världens ände
Författare: Eowyn Ivey
Översättare: Johanna Svartström
Bokförlag: Bazar
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 446
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bazar Förlag för boken!

När jag hörde att boken Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey handlade om en resa ut i det vilda i Alaska och att det utspelade sig i slutet av 1800-talet så väcktes mitt intresse. Jag gillar allt som är historiskt och jag gillar rese-/äventyrsskildringar. Det enda som jag var tveksam till var att de var skrivet i dagboks- och brevformat. Men jag behövde inte vara orolig.

Så här står det om handlingen:

"Vintern 1885 leder krigshjälten överste Allen Forrester en liten grupp män på ett omöjligt uppdrag: att resa uppför Wolverinefloden och kartlägga dess vidsträckta och vilda Alaskamiljö. Bakom sig lämnar han sin nyblivna fru Sophie, gravid med deras första barn, och Forrester skriver ner sina extraordinära äventyr med hoppet att hans dagbok når henne om han inte återvänder - för vem vet vad som finns bakom flodens krök dit ingen tidigare nått.

Omgivningarna kring Wolverinefloden är häpnadsväckande vackra och svårtillgängliga. Medan de kartlägger trakterna och samlar information om indianfolken, vars kunskap om naturen är olik allt de tidigare lärt sig, upptäcker Forrester och hans män den tunna gränsen mellan människa och vilt djur, levande och döda. Männen vet att de kommer att stå inför prövningar som hunger och livsfara, men kan inte komma ifrån känslan att något större, någon mystisk kraft, hotar deras liv.

Samtidigt, i Vancouver, drömmer Sophie om att få resa vid sin mans sida. Hon vet inte att vintern kommer att kräva lika mycket av henne som av hennes man, och att både hennes hopp och mod kommer att bli testade till bristningsgränsen. Hon upptäcker en ny teknik, fotograferingen. Kan den hjälpa henne genom de långa månaderna?

Sanningarna Allen och Sophie upptäcker under loppet av detta deras ödesmättade år kommer att förändra deras, och alla deras efterlevandes, liv för alltid."


---

Hela denna intressanta och spännande bok som är uppbyggd på brev och dagboksanteckningar startar med en brevkonversation mellan en äldre man, vilken skickat en massa brev och dagboksanteckningar till en man på ett museum i Alaska. Det är alla hans gammelfarbrors Allens Forresters dokument från Alaskaexpeditionen som inleddes 1885. I takt med att mannen på museet börjar läsa dessa dokument så får vi sakta börja följa denna intressanta expedition.

Det är Allens och en kollegas dagboksanteckningar från själva expeditionen. Det är även Allens frus dagboksanteckningar och det är brevkorrespondens mellan Allen och frun under expeditionens gång.

Författaren har hämtat inspiration till denna berättelse genom en verklig expedition till Alaska för länge sedan. Gillar hur hon byggt upp det hela. Man märker på sättet hon skriver att hon kommer från trakterna. Språket är helt fantastiskt fint. Hon beskriver människorna så man verkligen lär känna dem. Miljöbeskrivningarna är också helt fantastiska. Man känner hur man omsluts av fuktig dimma eller kyla. Det som ger ett extra plus är att det är mystik och övernaturliga ting i berättelsen. Kan inte säga annat att detta var den perfekta boken för mig. Gillade den jättemycket.


Betyg: 5 / 5

5 kommentarer:

 1. Måste läsa den här! Verkar jättebra.

  SvaraRadera
 2. Har läst den och tyckte bra om den men jag tyckte Snöbarnet var bättre.

  SvaraRadera
 3. Känner igen mig i det du skriver i början där... det enda som avskräcker lite är brevformatet, men nu kom det ju i ett lite annat läge. Klart nyfiken på boken!

  SvaraRadera
 4. Man kanske kan hitta den på rean nu

  SvaraRadera