torsdag 30 januari 2014

Coraline


Titel: Coraline
Författare: Neil Gaiman
Bokförlag: En bok för alla
Band: Pocket
Tryckt: 2012
Antal sidor: 156
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus
Bibliotekslån!

Coraline av Neil Gaiman är en bok som riktar sig till åldersgrupp 12 - 15 år. Men jag tyckte att jag hade stor behållning av berättelsen även som vuxen. Detta var min första bekantskap med författaren och jag blev glatt överraskad. Läste denna för jorden runt utmaningen hos Lyrans Noblesser.

Gaiman är född i England, men bor numera i USA. Många av hans böcker är inom skräck och fantasygenren, och han har blivit belönad för vissa av dem. Coraline är en verkligen spännande och smått otäck skräckberättelse om en flicka som flyttat in i ett gammalt hus med sina föräldrar. Eftersom hon tycker om att upptäcka saker och ting så råkar hon ganska snart ut för underliga och skrämmande saker i och omkring huset.

Tycker mycket om Gaimans språk. Gillar också att hela berättelsen är ur Coralines synvinkel. Stämningen och miljöerna är verkligen udda och skrämmande. Ja helt enkelt en perfekt rysare för ungdomar. Blev väldigt sugen på att läsa något mer av författare, vilket jag med säkerhet kommer att göra framöver. Upptäckte också att det gjorts film efter denna bok, så den får jag allt ta och se.

Handling: Det är den sommaren när Coraline och hennes mamma och pappa flyttar in i ett gammalt hus som gjorts om till fyra lägenheter. Det är den sommaren det börjar hända riktigt mystiska och otäcka saker. Lägenheten bredvid är tom och dörren igenmurad. Men en dag går dörren att öppna och hon ser in i en lägenhet som är likadan som deras. men ändå helt annorlunda. Coraline hamnar i en annan verklighet, skrämmande och fantasifull, med föräldrar som ser likadana ut som Coralines riktiga föräldrar, men med knappar till ögon. En parallell värld uppenbarar sig. En mardrömslik verklighet.


Betyg: 4 / 5


4 kommentarer:

  1. Denna vill jag verkligen läsa. Jag har inte läst någon av hans böcker än.

    SvaraRadera
  2. Den skulle jag vilja läsa! Fler av Gaiman överhuvudtaget :)

    SvaraRadera
  3. Jag har varit nyfiken på filmen, eftersom vi älskar "A nightmare befor Christmas", men jag kanske ska försöka mig på boken med...

    SvaraRadera