söndag 19 januari 2014

Stallo


Title: Stallo
Författare: Stefan Spjut
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Format: E-bok
Utgiven: 2012
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Recensionsex. Tack!

Stallo av Stefan Spjut fick jag hem någon gång på försommaren förra året. Kände när jag började med den att jag hade lite svårt att inte läsa en fysisk bok så den blev dessvärre liggande alldeles för länge. Men nyligen tog jag tag i detta så äntligen är den färdigläst.

Stallo är ju en spänningsroman, men jag tycker inte att det räcker att beskriva den så.  I denna berättelse knyts två berättelserna samman De första är om underliga bilder tagna uppe i Lappland och en försvunnen pojke i Dalarna, båda händelserna inträffar 1977. Resten av berättelsen utspelar sig 2004. Det är en historia som utspelar sig i karga landskapet långt uppe i norr, det figurerar trolliknande figurer och andra underliga väsen. Stallo kallas de uppe i norr. Vi får se hur folket där handskas med dessa underligheter. Spjut skriver med en fantastisk levande språk. Hans miljöbeskrivningar är helt otroliga. Även om boken håller ett ganska långsamt tempo, så är den ändå väldigt spännande och de övernaturliga inslagen förhöjer verkligen stämningen. Det som drog ner helhetsintrycket för mig var väl att jag tyckte det kändes trögt att läsa på dator och i min android, vilket jag gjorde. Men jag kände nu på slutet att jag säkert kommer att vänja mig. Blir nog till att köpa en läsplatta framöver.

Handling: 1977, Sarek, Lappland. Sveriges främsta vildmarksfotograf och bosatt vid Riksgränsen sedan närmare femtio år, tar en märklig bild från sitt Piperflygplan. På fotografiet syns en björn med en barnliknande varelse på ryggen. Det ser ut som en apa men är givetvis inte det. Det är inte en människa och inte ett djur. Fotografen hävdar att han tagit en bild på ett troll. Ungefär samtidigt försvinner en pojke spårlöst från sin mamma i Dalarnas skogar. Mamman hävdar att han blivit bortförd av en jätte. Pojken återfinns aldrig.
2004. Fotografens barnbarn, Susso, har skapat en egen hemsida för kryptozoologi. Vid sidan av morfars bilder samsas berättelse om Yetin, Loch Ness-odjuret, Bigfoot. Trollen står dock i fokus och när en äldre kvinna hör av sig och berättar att en liten hårig varelse har stått utanför hennes hus i Kvikkjokk far Susso genast dit. Hon har därmed tagit steget ut i det okända.


Betyg: 3+ / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar