söndag 19 januari 2014

Francesca


Title: Francesca
Författare: Melina Marchetta
Förlag: X Publishing
Tryckt: 2013
Antal sidor: 272
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus
Bibliotekslån!

Francesca av Melina Marchetta är andra boken jag läst av denna författarinna. Blev helförtjust i Jellicoe Road, för jag tyckte att den var så fantastiskt skriven. Så när jag var på biblioteket sist så fick denna följa med hem.

Denna berättelse handlar om tonårstjejen Francesca, en tjej som börjat en ny skoltermin i en ny skola. Man får följa henne och hennes vänner under skolåret och samtidigt hur Francesca hennes lillebror och pappa handskas med mammans depression, och om tonårsproblem i övrigt.

Precis som med Jellicoe Road börjar även denna berättelse i ett lite långsamt tempo. Men när den väl kommer igång är den helt fantastisk och man kan inte sluta läsa. Tycker så mycket om hur Marchetta beskriver de olika karaktärerna. Hon är verkligen känslosam i sina beskrivningar. Känner absolut att även detta är en bok som jag med värme kan rekommendera till ungdomar och även alla andra där ute!

Handling: Francesca börjar den nya terminen på en före detta pojkskola som precis öppnat sina portar för tjejer. Hon saknar fortfarande sina gamla vänner, och helt plötsligt har hennes mamma fått ett sammanbrott och kan knappt ta sig ur sängen. Inget blir bättre av att ansvaret för familjen läggs på Francescas axlar, och hon står till sist alldeles ensam. Men kanske finns stödet där hon inte anar det.


Betyg: 4 / 5

3 kommentarer:

  1. Vill så gärna läsa denna!

    SvaraRadera
  2. Jag försökte läsa Jellicoe Road när den kom ut men det gick inte så bra. Känns som att jag borde ge den en chans till eller kanske läsa den här istället. ;)

    SvaraRadera
  3. SV: Ja, i princip! Det finns lite toppar och dalar precis som i alla andra serier men det är en serie jag väldigt gärna rekommenderar andra :)

    SvaraRadera