fredag 24 januari 2014

Mona


Title: Mona
Författare: Dan T. Sehlberg
Förlag: Lind & Co
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 445
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Mona som är skriven av Dan T. Sehlberg är författarens debutroman. Jag har nog inte sett några recensioner på denna tidigare, så jag hade inte någon ordentlig koll på vad andra tycker om den. Så med andra ord var det lite av en chansning att läsa den. Nu är jag glad att jag tog upp den, för detta var verkligen en jättespännande story!

Detta är väl en thriller kan man säga, men samtidigt kanske boken kan det liknas vid en Sci-fi. Mona handlar om IT-teknikern Eric Söderqvist som utvecklat ett datorprogram som kan kommunicera med hjärnan och dessutom om terroristen Samir Mustaf som skapat ett högintelligent datavirus. Dessa två personer och deras skapelser knyts samman i en spännande och gastkramande berättelse som man inte kan släppa när man väl börjat läsa den. Blev lite förvånad över att boken slutade som en riktig cliffhanger, men jag upptäckte nyss att detta är en serie och nästa bok kommer att publiceras nu 2014. Längtar redan och hoppas att uppföljaren blir lika bra!!

Handling: Hanna Söderqvist drabbas av fasansfulla hallucinationer och faller i koma efter att ha använt sin make Erics banbrytande uppfinning Mind surf, ett tredimensionellt internet som styrs med tankekraft. Hannas sjukdom liknar en virusinfektion men läkarna står handfallna. Eric, som är forskare och professor på KTH, börjar till slut misstänka det omöjliga - kan Hanna ha smittats av ett datorvirus?
Samir Mustaf, libanes och tidigare datorvirusexpert vid MIT i Cambridge, är mannen bakom Mona, ett sofistikerat datorvirus som hotar att slå ut Israel och hela värdens ekonomi. En israelisk klusterbomb utplånade hans familj och lämnade honom ensam med en ohygglig sorg och bitterhet - något som Hizbollah och al-Qaida inte tvekar att utnyttja.
Trots att läkarna och vännerna försöker stoppa honom ger sig Eric ut på en desperat jakt efter ett antivirus med Mossad, Hizbollah och FBI i hälarna. Driven av svåra samvetskval över Hannas tillstånd jagar han upplysningar i Frankrike, Israel och Gaza, medan en annan smittad avlider i Stockholm. Samtidigt som Eric söker svar jagas han själv av den vackra Rachel Papo, Mossadagent med många liv på sitt samvete. Hur ska Eric kunna hitta Samir, en av världens mest eftersökta terrorister? Kommer han att hinna rädda Hanna?


Betyg: 4+ / 5

3 kommentarer: