måndag 13 januari 2014

Glaskupan


Titel: Glaskupan
Författare: Sylvia Plath
Förlag: Bonnier Pocket
Band: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 317
Finns bl.a. att köpa här: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsex. Tack!!

Efter att jag fått detta recensionsex så såg jag att Lyrans Noblesser skulle ha med denna bok i sin Jordenruntutmaning. I januari var det dags för USA i denna utmaning, så därför har det tagit en tag innan jag läste boken.

Glaskupan av Sylvia Plath handlar om den unga tjejen Esther i 50-talets USA, en tonåring som studerar och har författardrömmar. Helt plötsligt tappar hon fotfästet, börjar må dåligt, försöker ta sitt liv och hamnar därefter på mentalsjukhus. Berättelsen är delvis självbiografisk för den berättar om de problem som författarinnan själv brottades med. Boken gavs ut 1963, samma år som Sylvia Plath avled efter ett självmord, knappt 31 år gammal.

Har läst några böcker som belyst problemet med unga kvinnor och depressionssjukdomar tidigare, vissa har varit bra och vissa mindre bra. Denna tillhör definitivt den första kategorin. Jag levde mig verkligen in i berättelsen och kände starkt med den unga Ester. Ester är lite underlig tjej som är ganska svår att få grepp om. Hon är å ena sidan en charmig och nyfiken tonåring med drömmar, men samtidigt butter, inåtvänd med aningen dåligt självförtroende. Kan inte sticka under stol med att ämnen som psykisk ohälsa och tvångsvård berör mig väldigt illa, men samtidigt så är det så oerhört intressant. Författarinnan skriver med ett oerhört poetiskt och lättsamt språk, så det är en fröjd att läsa boken. Trots att detta är ett ämne som tagits upp i fler böcker och detta handlar om 50-talet så tycker jag att boken är lika aktuell och angelägen nu. Verkligen läsvärd.

Handling: År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en damtidnings regi. Den unga flickan ser klarögt på den mondäna värld hon hamnar i och beskriver träffande de evenemang hon får bevista och de människor hon möter. Hemkomsten till det sommarvarma Boston blir en chock. Esther får veta att hon inte har kommit in på den författarkurs hon sökt till. Hon gör ett självmordsförsök och förs till mentalsjukhus. En lång kamp mellan hennes framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag har börjat.


Betyg: 4+ / 55 kommentarer:

 1. Den här vill jag läsa.

  SvaraRadera
 2. Den här vill jag läsa! :) Mycket snygg framsidan har den också. :)

  SvaraRadera
 3. Den här har jag glömt av att jag ville läsa. Tack för påminnelsen! =)

  SvaraRadera
 4. jag läste den för länge sedan och tyckte att den var jättebra. fortsatte med Anne Stevensons biografi om SP som jag också tyckte mycket om

  SvaraRadera
 5. Den här har jag länge funderat på att läsa. Den känns tung och sorglig, men kanske är den ändå värd att ge sig på!

  SvaraRadera