söndag 5 januari 2014

Stockholm Octavo


Titel: Stockholm Octavo
Författare: Karen Engelmann
Förlag: Damm
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 447
Här finns boken att köpa i olika format: Adlibris | Bokus | Bokia
Recensionsexemplar. Tack!!

Stockholm Octavo är amerikanska författarinnan Karen Engelmanns debutroman. Det är en skönlitterär bok med handling som utspelar sig inom det politiska och sociala livet i Stockholm på den senare delen av 1700-talet. Huvudpersonerna i boken är den unge kammarskrivaren Emil Larsson och en kvinna vid namn Sofia Sparf. Sofia driver ett spelhus och är även en välkänd spådam som är nära vän med Gustav III.

Språket i boken är lättsamt, så det blir ett ganska bra flyt på läsningen. Bitvis är boken spännande, men tyvärr så känns vissa delar lite sega . Sofia och Larsson lär man känna ganska väl, men där figurerar massor med andra karaktärer där man bara skrapar på ytan vad gäller deras karaktärsdrag. Beskrivningen av Sofias spelhus, bordeller och vissa krogar är relativt detaljerade. Men beskrivningar av Stockholmsmiljöer i övrigt saknar jag.  Stor del av bokens handling kretsar kring hur Fru Sparf lägger spåkort för Larsson eftersom han vill hitta en sig en kvinna. Det blev lite för mycket i min smak. Sedan spelar även solfjädrar en stor roll i berättelsen. Som sagt, lite blandade känslor, vilket drar ner betyget en aning.

Handling: Stockholm 1791. Revolutionens vindar drar genom Europa och även i Sverige börjar Gustav III:s makt att ifrågasättas.

Emil Larsson är nöjd med att tillbringa sina dagar med att dricka och spela kort till den dag han inser att hans fortsatta yrkeskarriär som tulltjänsteman är beroende av att han hittar en kvinna att gifta sig med.
Hans vän, fru Sparf, ägare till ett exklusivt spelhus och spådam, med både Gustav III och hans bror Karl som klienter, hjälper Emil genom att lägga en octavo åt honom - en kortspådom som visar honom vilka åtta personer i hans närhet som kommer att förvandla hans drömmar till verklighet.
Full av förhoppningar börjar Emil leta bland arbetare och adel efter sina nya vänner. Men föga anar han att det som till en början var en oskyldig lek så småningom kommer att leda honom till en annan mycket mäktigare profetia - Stockholm octavo!
Och innan Emil hinner förstå hur allt gått till finner han sig i högsta grad involverad i de mordiska intrigerna kring Gustav III.


Betyg: 3 / 53 kommentarer:

  1. Den här boken har jag inte hört talas om, men jag tycker omslaget var snyggt!

    SvaraRadera
  2. Denna ska jag se till att läsa i år.

    SvaraRadera
  3. Spännande Titel och mycket fint omslag. Den blir man lite sugen på :)

    SvaraRadera