tisdag 28 januari 2014

Kyss mig först


Titel: Kyss mig först
Författare: Lottie Moggach
Förlag: Modernista
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 281
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!!

Kyss mig först av Lottie Moggach är författarinnans debutroman. Det är en väldigt stark sådan måste jag säga.

I tider som denna då problem med identitetsstöld på internet är högaktuellt, så kunde inte denna bok kommit lägligare. Det är en intressant historia om Tess, en kvinna som mått psykiskt dåligt i hela sitt liv. Hon har bestämt sig för att avsluta sitt liv, men vill inte såra nära och kära. Det handlar även om Leila, en dataintresserad ung tjej som tillbringar många timmar framför datorn. Genom en internetsida där Leila håller till, blir hon kontaktad av sidans ledare med en förfrågan om att ta över Tess identitet, efter hon begått självmord.

Frågeställningen i boken är psykologiskt komplicerad. Hela tanken känns oerhört absurd. Men med tanke på hur internetvärlden ser ut idag så är nog det mesta möjligt. Ämnet är så klart lite tungt och berättelsen känns ganska tragisk, men jag fastnade definitivt för storyn och tyckte den var väldigt intressant. Boken är oerhört välskriven och definitivt spännande, så den gick väldigt snabbt att läsa. Hoppas Moggach återkommer med fler böcker i framtiden.

Handling: Den tjugotreåriga datanörden Leila har haft en ensam och skyddad uppväxt i sydöstra London utan riktiga vänner, men på chattforumet Red Pillar hittar hon äntligen människor som verkar förstå henne. Hon lyckas också imponera på sajtens grundare, den karismatiske amerikanen Adrian.
  Leila blir glad när Adrian ber att få träffa henne och erbjuder henne att delta i något han kallar "Projekt Tess". Tess visar sig vara en glamourös, trettioåttaåring kvinna som Leila antagligen aldrig skulle umgåtts med i verkliga livet: urban och impulsiv med arbete på ett galleri, men också manodepressiv och med långt framskridna självmordsplaner.
  Medan de mailar, chattar och pratar över Skype blir Leila allt mer indragen i Tess värld, och steg för steg lär hon sig allt, in i minsta detalj, om sin nya vän. För Tess har bestämt sig: Hon tänker faktiskt ta livet av sig. Men för att bespara sina vänner och sin familj onödigt lidande vill hon att någon skall ta över hennes nätidentitet, under förespegling att hon har påbörjat en ny tillvaro utomlands. 
  Leila ska få alla att tro att Tess fortfarande är i livet - hon skall bli Tess.


Betyg: 4 / 52 kommentarer:

  1. Jag tyckte om den här boken med. Den ger en verkligen en tankeställare.

    SvaraRadera
  2. Låter som en bok för mig :) Tack för en fin recension :)

    SvaraRadera