onsdag 20 oktober 2021

Månen är solens syster

Titel: Månen är solens syster
Författare: Lotta Persdotter
Bokförlag: Blue Publishing
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-10
Antal sidor: 399
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Månen är solens syster av Lotta Persdotter är en bok som jag ville läsa just för ämnet. Älskar historiska romaner och speciellt den här typen av roman, som utspelar sig före vår tidräkning. Är glad att jag fick möjligheten att läsa den.


Bokens första mening: "I den gamla grekiska mytologin fanns två tvillingbröder, titanerna Epimetheus och Prometheus."


Så här står det om handlingen: "Året är 30 före vår tideräknings början, då katastrofen drabbar tvillingparet Selene och Helios. De är tio år gamla när de mister båda sina föräldrar Kleopatra VII och Marcus Antonius. Hellre än att låta sig visas upp i motståndarsidans triumftåg ändar förlorarna sina liv, men segraren Octavianus tar i stället barnen med sig som gisslan. Syftet är att uppfostra dem till lojala undersåtar vid hovet i Rom.

Selene blir så småningom drottning i Mauretanien vid Nordafrikas kust medan Helios försvinner ut ur offentligheten för att söka sina rötter och försöka förstå sin egen framtid utifrån profetiornas förväntningar. Minnet av föräldrarnas nederlag och deras svärtade rykte driver båda barnen vidare i sina ambitioner att rentvå dem och inta sina förlorade roller som härskare över Egypten"


Hur var boken:  "Månen är solens syster" är en helt fantastisk historisk roman som utspelar sig 30 år före vår tidräkning. Här får vi höra berättas om Kleopatra VII och Marcus Antonius och det öde som drabbade dem. Vi får sedan följa vad som drabbar deras tre barn och hur deras liv utvecklas ända upp i vuxen ålder. Det är en storslagen berättelse som visar hur barnen levde under romarnas förtryck, men det är också en berättelse som berättar hur syskonen utvecklas till fina självständiga människor, en berättelse om framtidstro och hopp.
Gillar språket supermycket. Berättelsen har lite långsamt tempo, men det är vad jag gillar med boken för det ger mig möjlighet att i långsamt tempo sjunka in i handlingen. Tycker om hur man beskriver människor, miljöer och händelser från den tiden. Tycker verkligen att boken var oerhört läsvärd.


Betyg: 5 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar