fredag 20 mars 2015

Åtta glas


Titel: Åtta glas
Författare: Hans Alfredson, Stieg Claesson, Niklas Rådström mfl.
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Pocket
Tryckt: 2005
Antal sidor: 236

Åtta glas är en korta berättelser och dikter som kom till när åtta författare under en period strålade samman och berättade dessa för varandra. Ett av mina barnbarn köpte denna till mig när deras närmaste bibliotek hade utrensning för några år sedan. Men som många av mina böcker så har den blivit liggande länge. Var flera månader sedan jag började läsa den, har läst en eller två berättelser i taget och nu är den äntligen utläst. 

Författarna i denna bok har lite varierad stil att skriva och vissa berättelser var jättetrevliga och vissa gav mig inget alls. Detta gör så klart att betygen inte blir jättehögt. Har kollat runt lite på nätet och vet inte ens om denna bok går att få tag i längre.

Baksidestext: En dyster höstdag 1989, då tillvaron tycktes tom på fantasier, beslöt Hans Alfredson och Niklas Rådström att sammankalla ytterligare sex herrar till en liten stuga på Söder., för att instifta ett sällskap som skulle roa sig med att berätta historier för varandra, äta god husmanskost och tömma någon bägare.
  Kallelsen hörsammades av följande skönandar: Stieg Claesson, Gunnar Harding, Claes Hylinger, Erland Josephson, Jacques Werup och Klas Östergren, vilka samtliga levt på att formulera sina fantasier ett bra tag.
  Sällskapet döptes till Åtta glas och kom att sammanträda ett par gånger om året under nio år. Vid varje aftonmöte skrev var och en på en lapp ner ett förslag till nästa mötes berättartema. Dessa blandades i en vinkylare innan man drog ett av dem.
  Inalles alstrade medlemmarna över hundra historietter, dikter, kåserier och berättelser. Här presenteras för första gången ett urval av dessa; muntra, tänkvärda, eleganta, sorgsna uppsluppna....allt för vårt odelade nöjes skull.


Betyg: 3 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar