onsdag 15 mars 2017

Fjäril i kopppel


Titel: Fjäril i koppel
Författare: Zinat Pirzadeh  
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Tryckt: 2014
Antal sidor: 287
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Köpte Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh när den kom på pocket och den har stått i hyllan sedan dess. Köpte den för att det verkade vara en gripande historia. 

Så här står det om boken:

"I Teheran befinner sig en ung kvinna. Under en natt ska hon fatta sitt livs största beslut, det som kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och funderar över den flicka som hon en gång var.

För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Sovjetunionen till den lilla staden Chalos vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset.

Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men med revolutionen kommer mörkret och Shirins hjärta härdas av allt som sker omkring henne."


Boken är författarens debutroman. Den bygger delvis på författarens egen uppväxt i Iran. Berättelsen växlar mellan nutid och tillbakablickar på huvudkaraktären Shirins uppväxt och hennes familjs historia. 

Hade ganska höga förväntningar på boken, men de infriades inte riktigt. Visst, allt som rör Iran efter revolutionen och alla hemska upplevelser som Shirin är med om runt denna tid var jätteintressanta och gripande. Shirin själv var en intressant karaktär, hon hade skinn på näsan och följde inte alltid alla mallar under uppväxten. Delar av hennes uppväxthistoria var också väldigt intressant. Men alla släktförhållanden med morbröder och farbröder i mängder, och när jag stundvis inte riktigt visste vilken generation det pratades om, så blev det aningen rörigt. 


Betyg: 3,5 / 5

Läst i Jordenruntläsning 2017 och Hyllvärmarutmaning 2014


3 kommentarer:

  1. Jag gillade denna, men allt som rör släktförhållanden är obegripligt för mig, i alla fall om det sträcker sig längre än till föräldrar och syskon :)

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte väldigt mycket om den här. Lite besviken är jag på att det inte verkar komma några uppföljare som det har utlovats...

    SvaraRadera
  3. Den här tyckte jag mycket om och liksom C R M Nilsson tycker jag att det är lite synd att det inte verkar komma nån uppföljare....

    SvaraRadera