fredag 15 januari 2016

Lila Hibiskus


Titel: Lila hibiskus
Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Översättare: Ragnar Strömberg
Bokförlag: Albert Bonniers
Tryckt: 2010
Antal sidor: 277
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Lila hibiskus är första boken som jag läser av Chimamanda Ngozi Adichie, och det är också hennes debutroman. Författarinnan kommer från Nigeria och det är även där denna boken utspelar sig. 

Boken handlar om den 16-åriga flickan Kambili. Tiden är sent 60-tal och det är inbördeskrig i landet. Kambili lever tillsammans med sin mamma, sin bror och sin rika och djupt religiösa pappa. Pappan äger en tidning, bekämpar de korrupta i samhället och ger väldigt mycket pengar till välgörenhet. I hemmet å andra sidan är pappan en sträng tyrann som kränker och misshandlar fru och barn och han stöter bort sin gamla far i religionens namn.

Samtidigt som det är en berättelse om ondska och förtryck, så lär man sig också en hel del om hur villkoren var i Nigeria på den tiden. Porträttet av fadern är verkligen något alldeles speciellt. Man förvånas över att en människa som gör så mycket gott för sina medmänniskor, kan vara så grym mot sina egna. Tycker om språket i boken, utom att det är en del afrikanska ord som man inte förstår vad de betyder. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och jag tycker att de flesta karaktärer känns trovärdiga. För att vara en debutbok så är den otroligt välskriven och jag kan varmt rekommendera den.

Baksidestext: Eugene Achike är en god man. Han skänker pengar till välgörenhet. Genom sin tidning bekämpar han korruption och förtryck. Och han misshandlar sin fru och slår sina barn.

I Lila Hibiskus tecknar tonårsflickan Kambili ett fasansfullt porträtt av sin egen far, en man som driver sin familj till undergång genom sina förvridna uppfattningar om godhet och ondska, renhet och synd. 

Men det är också en historia om hur kärlek och förhoppningar kan växa där man minst anar det, liksom att lila hibiskus med sin starka doft av frihet kan slå rot och växa bland den vanliga röda.


Betyg: 4+ / 5

Läst för Boktolvan, Hyllvärmarutmaning 2016 och En världsomsegling på 366 dagar.

2 kommentarer:

  1. En halv gul sol är hennes hittills bästa bok, tycker jag

    SvaraRadera
  2. Lite pinsamt men jag har ännu inte läst ut en bok av henne. Jag började på En halv gul sol men tappade bort den halvvägs.

    SvaraRadera