onsdag 25 januari 2017

En väktares bekännelser


Titel: En väktares bekännelser
Författare: Elin Säfström
Bokförlag: Gilla Böcker
Format: Danskt band
Tryckt: 2016
Antal sidor: 283
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus 

En väktares bekännelser av Elin Säftröm kom ut i höstas och är författarinnans debutroman. Det är en ungdomsroman för åldersgrupp 12 - 15 år. Hade velat läsa den direkt när den kom hem, men den har tyvärr blivit liggande några månader, men nu är den äntligen läst. Tack Gilla Böcker för den trevliga och fina boken!

Så här står det om boken:

"Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte tack vare Tilda. Det är nämligen hennes ansvar att rådare och människor hålls ifrån varandra.

I vanliga fall delar Tilda jobbet som stans väktare med sin mormor, men eftersom hon är i Norrland på ett särskilt uppdrag, är allt upp till Tilda nu. Ett angrepp av jordvättar i skolans källare hade räckt gott, och när det börjar rapporteras i nyheterna om folk som försvinner är det verkligen för mycket för en femtonåring, med bara en skabbig gammal hund till hjälp (även om han kan lukta sig till magiska överträdelser). I skolan finns dessutom Hakim, killen med världens brunaste ögon. Om han bara inte var helt trollbunden av överjordiskt vackra Natta, som av någon outgrundlig anledning verkar vilja bli vän med Tilda."


Redan när jag läste handlingen så trodde jag att boken skulle falla mig i smaken, och jag hade verkligen rätt. Det här var en charmig, rolig och spännande fantasyberättelse som utspelar sig mitt i Stockholm. Här figurerar troll, tomtar, älvor och allehanda andra varelser som vår huvudkaraktär Tilda skall försöka hålla ordning på. Dessutom får hon utreda några  försvinnanden där tillvägagångssätten är märkliga. Hennes metoder att lösa vissa problem lockar till skratt. Förutom Tildas minst sagt konstiga jobb så handlar storyn lite om hennes familjeproblem med en mamma som mår dåligt och en pappa som är död. Sedan är hon ju lite förtjust i Hakim, men dessa saker tar absolut inte över utan det är på hennes väktarjobb som storyn fokuserar mest. Språket är så lättsamt och hela berättelsen är otroligt fantasifull och jag kan absolut rekommendera både ung och gammal att läsa berättelsen.


Betyg: 4 / 5


En bok för Boktolvan 2017

5 kommentarer:

 1. Den här boken är jag så nyfiken på!!

  SvaraRadera
 2. Är väldigt glad att det finns en uppföljare på g :)

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte mycket om den här och ser fram emot att läsa vidare om Tilda :)

  SvaraRadera
 4. Låter som en bok för mig. Tack för tips!

  SvaraRadera