onsdag 11 januari 2017

Själlös


Titel: Själlös
Författare: Gail Carriger
Översättare: Lena Karlin
Serie: Parasollprotektoratet
Bokförlag: Styx Fantasy / Månpocket
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 364
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Själlös av Gail Carriger och del 1 i serien Parasollprotektoratet. Köpte de två första delarna för ett bra tag sedan och har äntligen läst första boken.

Hörde att boken skulle handla om den kvinnliga karaktären Alexia Tarabotti, som är en 25-årig själlös ungmö, en kvinna med skinn på näsan och ett parasoll. Dessutom utspelas boken i 1800-talets London, bland varulvar, vampyrer och allehanda andra övernaturliga element. Detta fick mig genast intresserad av boken.

Handling:
Att vara Alexia Tarabotti i det viktorianska London är inte det lättaste. För det första har hon ingen själ. För det andra är hon redan tjugofem år och fortfarande ungmö, ett faktum som inte blir bättre av att hon är rejält kurvig, frispråkig och, värst av allt, halv­italienska. Men detta är bara början på Alexias problem. Döda vampyrer, alldeles för stiliga varulvar och hemliga sällskap är snart vardagsmat och frågorna hopar sig: Är hennes själlösa förmågor verkligen en tillgång? Vem är fienden egentligen? Och viktigast av allt: Finns det te?

Det tog några sidor innan jag sugits in i själva storyn, men språket fastnade jag definitivt för direkt. Det är lättsamt och trevligt, massor med kvicka och humoristiska dialoger. Jag tyckte att hela berättelsen var full med spännande och roliga episoder, så jag skrattade gott emellanåt.

Här finns många coola och trevliga karaktärer. Mest fastnar jag så klart för huvudkaraktären Alexia och Lord Maccon som är varulv och alfahanne. Att dessa två dessutom blir förtjusta i varandra gör ju inte saken sämre. Deras möten och dialoger är så roliga emellanåt. Men tyvärr så fokuserar man kanske aningen för mycket på dessa två och man kunde gärna skippat de erotiska inslagen, för de tillför inte något till storyn. Så det och det faktum att det tog en stund för mig att komma in i storyn gjorde att boken inte fick riktigt full pott. Ser dock väldigt mycket fram emot att fortsätta detta äventyr i nästa bok.


Betyg: 4,25 / 5

Läst för Boktolvan 2017 och Hyllvärmarutmaning 2017

3 kommentarer:

  1. Jag tyckte Själlös var trivsamt och rolig med många härliga figurer. Men jag hade velat se mer svärta. De två följande böckerna var jag inte så förtjust i.

    SvaraRadera
  2. Jag gillade också den här boken. Ännu en serie jag påbörjat, inser jag nu. Kanske dags att läsa bok två? :-)

    SvaraRadera
  3. Jag gillar hela serien och har även läst prequelserien Finising School-serien. Läser just nu Prudence som utspelar sig i samma värld.

    SvaraRadera