Årens lästa böcker

Utmaningar 2024

onsdag 31 januari 2018

Månadssammanfattning januari 2018

Första månaden under året är snart till ända. Min läsning har gått upp och ner denna månad, både på grund av lite spel och nu på slutet min andra influensa denna vintern. Har i nuläget varit sjuk i 1 1/2 vecka. Men här kommer i alla fall en sammanfattning av vad jag läst och sett under månaden.

Läst i januari 2018:

1. Norton Juster - The Phantom Tollbooth   4 / 5   255 sidor 
2. M.R. Carey - Pojken på bron   4,75 / 5   392 sidor
3. Ray Celestin - Mafioso(Yxmannen#2)   4,5 / 5   537 sidor 
4. Eowyn Ivey - Mot den glittrande snön vid världens ände   5 / 5   446 sidor 
5. Robert Louis Stevenson - Skattkammarön(illustrerad)   4 / 5   192 sidor
6. Susan Abulhawa - Morgon i Jenin   4,5 / 5   383 sidor
7. Erin Hunter - Månsken(Warriors, andra profetian #2)   4,5 / 5   326 sidor


Antal böcker: 7
Totalt antal lästa sidor: 2531  
Månadens bästa bok: Mot den glittrande snön vid världens ände
Helt klart näst bästa: Pojken på bron




Filmer januari 2018:

 

American assasin
Star Wars: The Last Jedi(månadens bio-film)
National Security

Skönheten och Odjuret
The Dark Tower


TV-serier i januari 2018:

 

Lucifer, säsong 3
Black Sails, säsong 4
Arrow, säsong 5
Elementary, säsong 5
Bones, säsong 12


Månsken


Titel: Månsken
Serie: Warriors, den nya profetian #2
Författare: Erin Hunter
Översättare: Lena Olsson
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Kartonnage
Tryckt: 2017
Antal sidor: 326
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bokfabriken för boken!

Månsken är andra boken i Warriors-seriens andra profetia. Det är författarkollektivet Erin Hunter som skrivit dessa otroligt trevliga barn/ungdomsböcker.


Så här står det om handlingen:

"Mörker, luft, vatten och himmel kommer att stråla samman. Ingenting kommer att bli som förr.

Det har gått flera månar sedan de utvalda katterna lämnade sina klaner på uppdrag av Stjärnklanen och de är nu på väg hem igen. Den långa färden tillbaka till skogen kantas av faror och katterna tyngs dessutom av budskapet som Midnatt framfört - att alla klankatter måste lämna den plats där de och deras förfäder bott sedan urminnes tider.

Hemma i skogen är ingenting sig likt och frågan är om de utvalda katterna kommer att hinna tillbaka innan allt är för sent."


---

I de senaste böckerna är vi tillbaka i kattklarnerna i skogen. Här får vi återknyta bekantskapen med en del av de gamla katterna, men vi får även följa några katter ur den yngre generationen. Några av dessa unga katter har blivit utvalda att ge sig ut på ett långt äventyr för att få höra om en profetia. De är i denna bok på väg hem därifrån och de får under denna långa resa vara med om massor med spännande och farliga saker.

Det är som vanligt oerhört fantasifullt, varmt, spännande och roligt att få följa katterna på sina äventyr. Nu ser jag naturligtvis väldigt mycket fram emot att läsa fortsättningen när den kommer i svensk översättning under våren. Nästa bok kommer att heta Gryning.


Betyg: 4,5 / 5

Morgon i Jenin


Titel: Morgon i Jenin
Författare: Susan Abulhawa
Översättare: Niclas Nilsson
Bokförlag: Norstedts
Format: Pocket
Tryckt: 2011
Antal sidor: 383
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa såg jag så många fina recensioner på när den kom så jag köpte den efter ett tag. Nu har den dessvärre stått ett bra tag i hyllan sedan dess. Är så glad att jag äntligen tog tag i och läste den.

Så här står det om handlingen:

"Susan Abulhawa gestaltar de mänskliga aspekterna på en av vår tids mest svårbearbetade politiska konflikter och visar på varje människas behov av ett hemland, sammanhang och trygghet.

Palestina 1940. Olivodlaren Yehya Abulheja lever som hans förfäder gjort före honom med sin familj i den rofyllda byn Ein Hod. Men när staten Israel utropas 1948 krossas friden i Ein Hod för all framtid och samtliga invånare tvingas bort ifrån sina fädernehem och flyttas till ett flyktingläger i Jenin. Yehya tvingas fly med sin hustru Basima och deras vuxna söner Hasan och Darweesh. Under flykten rycks Yehyas barnbarn Ismael ur sin mor Dalias famn av en judisk soldat som överlämnar gossen i gåva till sin svårt traumatiserade hustru, en överlevare från Förintelsen. Lille Ismael växer upp som David Avaram och kommer som israelisk soldat att slåss mot sin biologiska familj.

I flyktinglägret i Jenin föder Hasans hustru Dalia ytterligare ett barn, dottern Amal som är bokens egentliga berättare. Amal överlever med nöd och näppe sexdagarskriget 1967 gömd i ett skyddsrum och hamnar så småningom i en flickskola i östra Jerusalem där hon får sin utbildning, för alltid skild från sin familj. När den israelisk-palestinska konflikten når sitt crescendo 1982 förlorar Amal i stort sett alla hon älskar i kriget i Libanon. Hon tvingas fly till USA och uppfostrar på egen hand sin nyfödda dotter Sara och skapar sig en egen tillvaro.

När Amal, många år senare, får besök i USA av en israelisk man vid namn David, på jakt efter sin rätta identitet, knyts de lösa trådarna i väven ihop och hon väljer att återvända till Mellanöstern med sin dotter. Tillsammans upptäcker de ett splittrat hemland som kanske aldrig mer blir sig likt."


---

Morgon i Jenin är en fantastiskt intressant, gripande och stundvis hemsk släkthistoria som börjar på 1940-talet. Berättelsen utspelar sig i Palestina och den berättar om denna region och dess politiska och religiösa svårigheter under åren och om krig som rasat.

Författarinnans språk är så fantastiskt vilket gör att man så lätt lever sig in i karaktärernas liv. Miljöbeskrivningarna är otroligt målande. Det absolut enda som jag tycker är lite jobbigt är alla namn, vilket ibland kan göra att jag har svårt att hålla isär personer i berättelsen.

Berättelsen är fiktiv, men det historiska skeendet är verkligt. Kan varmt rekommendera alla som är intresserad av andra människors villkor och historian bakom denna region.


Betyg: 4,5 / 5

Skattkammarön


Titel: Skattkammarön
Författare: Robert Louis Stevenson
Översättare: Christina Westman
Illustratör: Robert Ingpen
Bokförlag: B. Wahlströms
Format: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 192
Finna att köpa hos: Bokus | CDON

Denna fina upplaga av Skattkammarön av Robert Louise Stevenson blev stående i bokhyllan några år sedan jag köpte den på en Ullaredstur. Nu har jag i alla fall stiftat bekantskap med denna berättelse igen för första gången sedan jag var barn. 

Så här står det om handlingen:

"En gammal sjöman tar in på värdshuset Amiral Benbow med en mystisk sjökista och kusligt prat om en enbent man. Så börjar en av alla tiders mest omtyckta äventyrsberättelser.

Unge Jim Hawkins hittar en skattkarta bland kaptenens tillhörigheter. Tillsammans med doktor Livesey och godsägare Trelawney beger han sig ut att söka kapten Flints skatt. De sätter sin lit till skeppskocken Long John Silver, och när de med en besättning bestående av ruskiga pirater sätter segel mot Skattkammarön utbryter myteri ombord på Hispaniola. I den kapplöpning som följer för att hitta skatten möts Jim och Long John Silver i en rad spännande sammandrabbningar.

Robert Louis Stevenson beskrev själv Skattkammarön som en bok om en karta och en skatt, ett myteri och ett övergivet fartyg, en fin gammal godsägare, en doktor och en enbent skeppskock. Och det är just vad den är och mer därtill."


---

Piratberättelser är ju alltid trevligt och denna gamla klassiker är inget undantag. Var många år sedan jag läste berättelsen om ungen Jim Hawkins sist. Han får ju tag i en skattkarta från en gammal sjöman och snart så är han på skattjakt tillsammans med en doktor, en skeppskock och ett gäng pirater.

Det här är en oerhört fantasifull berättelse som jag minns att jag gillade även som barn. Denna bok är dessutom full av vackra illustrationer, vilket ger ännu mer till storyn. Är så glad att jag läste berättelsen igen.


Betyg: 4 / 5

torsdag 25 januari 2018

Hett i hyllan #128


Trots dunderförkylning IGEN så försöker jag ändå orka delta i Hett i hyllan idag. Det är som vanligt Bokföring enligt Monika som håller i detta. Här skall vi plocka fram och damma av de där böckerna som har stått länge och samlat damm i bokhyllan.

Denna veckas bok blir Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran. Köpte denna pocketbok för flera år sedan för att jag tyckte att den verkade väldigt intressant och jag hade hört massor med bra saker om boken. Men ack, boken står fortfarande oläst i hyllan.

Så här står det om boken:

"Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor ...
Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn?

Bokenbörjar på Caitlin Morans bedrövliga 13-årsdag (hon väger 80 kilo, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och strippklubbar, genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Detär som att få förtroenden från en god vän – ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt.
Konsten att vara kvinna är ett självbiografiskt, feministiskt manifest."



söndag 21 januari 2018

Mot den glittrande snön vid världens ände


Titel: Mot den glittrande snön vid världens ände
Författare: Eowyn Ivey
Översättare: Johanna Svartström
Bokförlag: Bazar
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 446
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bazar Förlag för boken!

När jag hörde att boken Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey handlade om en resa ut i det vilda i Alaska och att det utspelade sig i slutet av 1800-talet så väcktes mitt intresse. Jag gillar allt som är historiskt och jag gillar rese-/äventyrsskildringar. Det enda som jag var tveksam till var att de var skrivet i dagboks- och brevformat. Men jag behövde inte vara orolig.

Så här står det om handlingen:

"Vintern 1885 leder krigshjälten överste Allen Forrester en liten grupp män på ett omöjligt uppdrag: att resa uppför Wolverinefloden och kartlägga dess vidsträckta och vilda Alaskamiljö. Bakom sig lämnar han sin nyblivna fru Sophie, gravid med deras första barn, och Forrester skriver ner sina extraordinära äventyr med hoppet att hans dagbok når henne om han inte återvänder - för vem vet vad som finns bakom flodens krök dit ingen tidigare nått.

Omgivningarna kring Wolverinefloden är häpnadsväckande vackra och svårtillgängliga. Medan de kartlägger trakterna och samlar information om indianfolken, vars kunskap om naturen är olik allt de tidigare lärt sig, upptäcker Forrester och hans män den tunna gränsen mellan människa och vilt djur, levande och döda. Männen vet att de kommer att stå inför prövningar som hunger och livsfara, men kan inte komma ifrån känslan att något större, någon mystisk kraft, hotar deras liv.

Samtidigt, i Vancouver, drömmer Sophie om att få resa vid sin mans sida. Hon vet inte att vintern kommer att kräva lika mycket av henne som av hennes man, och att både hennes hopp och mod kommer att bli testade till bristningsgränsen. Hon upptäcker en ny teknik, fotograferingen. Kan den hjälpa henne genom de långa månaderna?

Sanningarna Allen och Sophie upptäcker under loppet av detta deras ödesmättade år kommer att förändra deras, och alla deras efterlevandes, liv för alltid."


---

Hela denna intressanta och spännande bok som är uppbyggd på brev och dagboksanteckningar startar med en brevkonversation mellan en äldre man, vilken skickat en massa brev och dagboksanteckningar till en man på ett museum i Alaska. Det är alla hans gammelfarbrors Allens Forresters dokument från Alaskaexpeditionen som inleddes 1885. I takt med att mannen på museet börjar läsa dessa dokument så får vi sakta börja följa denna intressanta expedition.

Det är Allens och en kollegas dagboksanteckningar från själva expeditionen. Det är även Allens frus dagboksanteckningar och det är brevkorrespondens mellan Allen och frun under expeditionens gång.

Författaren har hämtat inspiration till denna berättelse genom en verklig expedition till Alaska för länge sedan. Gillar hur hon byggt upp det hela. Man märker på sättet hon skriver att hon kommer från trakterna. Språket är helt fantastiskt fint. Hon beskriver människorna så man verkligen lär känna dem. Miljöbeskrivningarna är också helt fantastiska. Man känner hur man omsluts av fuktig dimma eller kyla. Det som ger ett extra plus är att det är mystik och övernaturliga ting i berättelsen. Kan inte säga annat att detta var den perfekta boken för mig. Gillade den jättemycket.


Betyg: 5 / 5

fredag 19 januari 2018

Läst 2018

Här kommer 2018 år läsning att komma upp eftersom. Hoppas så klart att läsningen går lika bra eller bättre än förra året då jag lyckades läsa 82 böcker. Målet för i år är 85 böcker.

Januari
1. Norton Juster - The Phantom Tollbooth   4 / 5   255 sidor 
2. M.R. Carey - Pojken på bron   4,75 / 5   392 sidor
3. Ray Celestin - Mafioso(Yxmannen#2)   4,5 / 5   537 sidor 
4. Eowyn Ivey - Mot den glittrande snön vid världens ände   5 / 5   446 sidor 
5. Robert Louis Stevenson - Skattkammarön(illustrerad)   4 / 5   192 sidor
6. Susan Abulhawa - Morgon i Jenin   4,5 / 5   383 sidor
7. Erin Hunter - Månsken(Warriors: Den nya profetian #2)   4,5 / 5   326 sidor


Februari
8. Susanne Casserfekt - Prästens lilla flicka   4 / 5   377 sidor
9. Lovisa Wistrand - Drakviskaren   4 / 5   599 sidor 
10. Fredrik Backman - Saker min son behöver veta om världen  5 / 5   201 sidor
11. Jane Austen - Övertalning   4 / 5   337 sidor
12. A. R. Yngve - Maskernas stad(Darc Ages #4)   4 / 5   246 sidor

13. Emma Hamberg - Rosengädda nästa!   4,5 / 5   349 sidor 

Mars
14. Andy Weir - Artemis   3,5 / 5   343 sidor
15. Arthur Conan Doyle, Ian Edginton, Mattias Boström - Sherlock Holmes: De fyras tecken(seriealbum)   3,5 / 5   127 sidor 
16. Antonio Tabucchi - Rekviem: en hallucination   3.5 / 5   156 sidor 
17. Jan Guillou - Brobyggarna   4 / 5   596 sidor 
18. James Dashner - Nivå: Slutstrid(VirtNet-spelen #3)   4 / 5   303 sidor 

April
19. Leo Perutz - Nattetid under stenbron   3 / 5   292 sidor
20. Lynda La Plante - Dolda mördare   4 / 5   414 sidor

21. Victor Hugo - Ringaren i Notre-Dame   3,5 / 5   359 sidor
22. Henrik Johansson - Raya   5 / 5   250 sidor
23. August Strindberg - Hemsöborna   3 / 5   248 sidor

24. Krysten Ritter - Rökridå   4 / 5   305 sidor 

Maj
25. Robert Harris - München   5 / 5  338 sidor 
26. Jan-Philipp Sendker - Ensamhetens språk 4,5 / 5   300 sidor
27. Kjell Ola Dahl - Täcknamn: Hilde   3,5 / 5   381 sidor
28. Vilhelm Moberg - Nybyggarna   4 / 5   677 sidor



Juni
29. Frida Skybäck - Bokhandeln på Riverside Drive   4,5 / 5   444 sidor
30. Caroline Engvall - Judasvaggan 4 / 5   261 sidor
31. Karin Alfredsson - Skrik tyst så inte grannarna hör   3,5 / 5   366 sidor

32. Lina Bengtsdotter - Annabelle   4,5 / 5   312 sidor
33. Katherine Webb - Den engelska flickan   4 / 5   471 sidor



Juli
34. Niklas Natt och Dag - 1793   4 / 5   452 sidor
35. Erin Hunter - Gryning(Warriors: Den nya profetian#3)   4,5 / 5   377 sidor

36. Jenny Colgan - Den lilla bokhandeln runt hörnet   4 / 5   343 sidor
37. Ewa Klingberg - Lånat silver och krossat glas   4,5 / 5   352 sidor
38. Mary Lynn Bracht - Vit krysantemum   5 / 5   396 sidor
39. Catharina Ingelman-Sundberg - Vikingablot   3,5 / 5   272 sidor

40. Lewis Carroll - Alice i underlandet(illustrerad)   3,5 / 5   191 sidor

Augusti
41. Nadia Hashimi - Pärla som sprängde sitt skal   4,5 / 5   477 sidor 
42. Ayòbámi Adébáyò - Stanna hos mig   4,5 / 5   341 sidor
43. Jules Verne - Jorden runt på 80 dagar   4 / 5   231 sidor
44. Fredrik Backman - Och varje morgon blir vägen hem längre och längre   5 / 5   85 sidor
45. Marie Lu - Warcross   3,5 / 5   332 sidor



September
46. Lucinda Riley - Stormsystern   5 / 5   579 sidor
47. Adrian McKinty - Kall, kall jord   3 / 5   344 sidor
48. Johan Theorin - Slaget om Salajak   3,5 / 5   350 sidor


Oktober
49. Sven Wollter - Britas resa   4 / 5   286 sidor
50. Elin Säfström - Sömnernas sömn   4,5 / 5   313 sidor
51. Cecilia Larsson Kostenius - De Ursprungliga   3,5 / 5   278 sidor
52. Anna Jörgensdoter, Henrik Johansson - Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar   3,5 / 5   246 sidor
53. Stephen King - DET   5 / 5   1339 sidor
54. Erin Hunter - Splittrad flock(Bravelands #1)   4,5 / 5   343 sidor

November
55. Shaun Bythell - En bokhandlares dagbok   3,5 / 5   335 sidor
56. Shirley Jackson - Hemsökelsen på Hill House   3,5 / 5   223 sidor 
57. Michael Connelly - Två sorters sanning   4 / 5   355 sidor
58. Liza Marklund - Pärlfarmen   4,5 / 5   534 sidor


December
59. Sarah J. Maas - Skuggornas drottning(Glastronen #4)   4,5 / 5   683 sidor 
60. Vilhelm Moberg - Sista brevet till Sverige(Utvandrarsviten #4)   4,5 / 5   394 sidor
61. Cecilia Samartin - Skönhet ur askan   4 / 5   287 sidor 
62. Ewa Klingberg - Vaxade juveler och brända hjärtan   5 / 5   344 sidor 
63. Jan Guillou - Dandy   4 / 5   396 sidor


tisdag 16 januari 2018

Veckans topplista v. 3 - Vinterkänsla


Eftersom det är snöigt väder på gång i stora delar av landet så är temat hos Johannas Deckarhörna denna veckan vinterkänsla. Vi skall:

Visa topp fem böcker som ger vinterkänsla antingen i handlingen eller på omslaget!




torsdag 11 januari 2018

Helgfrågan v.2


Här går det undan. Nu är det åter dags för Helgfrågan hos Mias bokhörna. Veckans frågor lyder:

Vilken ny bok(som utkommer jan - feb 2018), ser du mest fram emot att läsa?
Svarar är helt klart Artemis av Andy Weir. Läste och älskade hans bok Ensam på Mars, så jag har verkligen längtat efter denna.


Bonusfråga: Lever du efter något motto eller några kloka ord?
Mitt motto är:
Gör sådant som är tråkigt så fort som möjligt så har du desto mer tid till allt som är roligt


Hett i hyllan #126


Ja då var det åter torsdag och igen dags för Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Här skall vi plocka fram och damma av de där böckerna som stått och samlat damm i våra bokhyllor i eviga tider.

Veckans bok blir Hjälp, vem är jag? av Caroline af Ugglas och Ulf Karl Olof Nilsson. Vet inte varför jag köpte denna bok. Caroline af Ugglas är absolut inte en av mina största favoriter, men hon är en udda fågel, var väl det som lockade. Tror jag köpte den på någon loppis för några år sedan, eller så hade EKO någon korg med billiga pocket.

Så här står det om boken:

"Sångerskan och tusenkonstnären Caroline af Ugglas gör säregen litterär debut med Hjälp, vem är jag? – en bok skriven tillsammans med psykologen och poeten Ulf Karl Olov Nilsson.

Boken är en dokumentär och ordagrann skildring av de psykoterapisessioner de bedrivit under mer än ett och ett halvt år. Caroline af Ugglas är under samtalen obarmhärtigt öppen och beskriver naket sina depressioner, sin ångest, sin rädsla för att bli galen men berättar också utförligt om sin familjehistoria, barndom, vilda ungdomsår och kärleken till sin familj. Och om mycket, mycket mer.

I Hjälp, vem är jag? får vi följa med i Caroline och UKON:s lika insiktsfulla som tidvis dråpliga samtal. I denna unikt iscensatta självbiografi får vi vartefter se en livshistoria växa fram. Boken är en djupt personlig berättelse och bekännelse från en person mitt i ett liv fullt av körsång, hästar, knasiga upptåg, lidande och lidelse."




Mafioso


Titel: Mafioso
Författare: Ray Celestin
Översättare: Hanna Williamsson
Bokförlag: Southside Stories
Format: Pdf
Utgiven: 2017
Antal sidor(fysisk bok): 537

Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Southside Stories för boken!

Mafioso av Ray Celestin är andra boken i en serie som skall bli fyra böcker. Dessa började med förra boken Yxmannen. Detta är kriminalromaner i historisk miljö. Den första boken utspelade sig 1918-1919 i New Orleans. I Mafioso har  10 år förflutit och nu befinner vi oss i Chicago. Har för mig att jag läst att denna serie skall följa maffian och jazzens utveckling under 50 år. Det låter spännande.

Så här står det om handlingen:

"Chicago 1928. I den stekande högsommarhettan inleds tre utredningar. Michael Talbot och Ida Davies anlitas för att leta rätt på en försvunnen arvtagerska, men trots att hon är känd över hela stan visar det sig vara svårare än väntat att komma henne på spåren. Pressfotografen Jacob Russo kan inte skaka av sig bilden av en död man efter att ha fotograferat en avskyvärd mordplats, och bestämmer sig för att på egen hand finna mördaren. Samtidigt blir en grupp av stadens ledare förgiftade på hotellet Ritz, och självaste Al Capone skickar en av sina underhuggare för att ta reda på mer. Ju närmare de tre utredningarna kommer sina respektive lösningar, desto oftare korsas deras vägar och livet hotas för alla inblandade. Frågan är om någon av dem kommer att finna svaren de söker i stadens myller av jazzbarer och korruption"

---

I Mafioso stiftar vi åter bekantskap med de två privatdetektiverna Michael och Ida från första boken. Nu bor de båda i Chicago och arbetar för en stor byrå. I denna berättelse får vi även bekanta oss med en pressfotograf vid namn Jacob Russo, samt en av kriminalitetens bästa dåtida fixare Dante. Det är ur dess personers perspektiv vi får följa händelser som sker i Chicago, händelser som bla. rör maffian.

Jag gillar verkligen författarens sätt att beskriva personer, händelser och miljön. Det är våldsamt, tufft och rått och persongalleriet är fantastiskt. Vet att många händelser som beskrivs i boken har hänt i vekligheten, men de kan i denna berättelse vara aningen förvanskade eller flyttade en aning tidsmässigt. Men det gör inget för allt känns så så realistiskt. Det som är så intressant är att många kända namn från den tidsperioden dyker upp i berättelsen och har del i historien. Exempel på detta är stora maffiabossar som Al Capone och Bugs Moran. Vi får även följa jazzmusikern Louise Armstrong och hans karriär på den tiden. Även fler kända namn dyker upp. Det här är en riktigt välskriven, intressant och spännande berättelse som jag absolut kan rekommendera. Ser väldigt mycket fram emot nästa bok som uppenbarligen skall utspelas i New York på 1940-talet.


Betyg: 4,5 / 5


söndag 7 januari 2018

En smakebit på söndag


Ja då var det första söndagen i januari. Skall som vanligt delta i smakbiten. Det är för närvarande bloggen Betraktninger som håller i denna utmaning som innebär att vi skall dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Boken jag precis börjat med heter Mot den glittrande snön vid världens ände och den är skriven av Eowyn Ivey. Så här börjar den:

"Att Mr Joshua Sloan
 Utställningsintendent
 Alpines historiska museum
 Alpine, Alaska

Mr Sloan,
Jag förvarnade er om att jag är en envis gammal man. I de här kartongerna finns dokumenten som jag berättade om, brev och dagboksanteckningar från expeditionen genom Alaska som min gammelfarbror deltog i  1885. Jag vet att ni sa att ni inte hade möjlighet att ta emot dem, men jag skickar dem ändå. Ni kommer att ändra er när ni väl ha läst igenom allt detta. Sanningen är att jag inte just har något val. Jag fick aldrig några egna barn, och alla andra släktingar är döda. När även jag har lämnat jordelivet kommer dessa dokument att kastas tillsammans med allt annat. Under större delen av mitt liv har de legat nedpackade i koffertar och lådor, och de börjar bli medfarna. Det vore synd om de alldeles gick förlorade."


torsdag 4 januari 2018

Helgfrågan v. 1


Då är det nytt år och hos Mias bokhörna är det årets första Helgfråga. Tänker naturligtvis delta i denna även i år så ofta jag kan. Frågorna hos Mia lyder idag:

Hur tänker du ditt nya bokår? Har du satt upp hur många böcker du skall läsa i år? Vilka utmaningar skall du delta i?
Jag hoppas så klart att mitt bokår skall bli snäppet bättre än förra året med massor av fin läsning. På Goodreds har jag i år satt som mål att läsa 85 böcker. 

Jag skall även delta i några utmaningar. Först och främst kör jag en egen Hyllvärmarutmaning liksom förra året. Där skall jag försöka läsa minst 2 böcker per månad. Naturligtvis kör jag en Boktolva även i år. Har valt ut 12 författare och böcker. Vargnatts bokhylla skall läsa 6 klassiker på 6 månader och den utmaningen hakar jag på. Till sist så kommer jag även i år delta i 3 x 3-utmaningen hos Ugglan och boken. Sedan kommer jag så klart delta i alla trevliga veckoutmaningar under året.

Bonusfråga: Något du tänker ändra på för egen del nu när det är nytt år?
Det enda jag vet att jag skall ändra på är att jag skall försöka öka längden på mina promenader om fötterna klarar det. Året har i alla fall börjat bra med tre långa promenader på fyra dagar 😄👍👌



Hett i hyllan #125


Nytt år och jag fortsätter att delta i utmaningen Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Denna utmaning går ut på att vi skall plocka fram och visa upp de där böckerna som har stått i eviga tider i våra hyllor och samlat damm.

Veckans bok från mig blir När barnet lagt sig av Michael Nyqvist. Denna bok är i pocketformat och den utgåvan trycktes 2010. Jag känner att nu när han inte längre finns ibland oss så kanske det är hög tid att läsa den.

Så här står det om boken:

"Michael Nyqvist är en av Sveriges mest omtyckta och framgångsrika skådespelare. I sitt uppmärksammade Sommarprogram i juli 2007 berättade han om sin bortadoption, om sökandet efter sina biologiska föräldrar och efter sin egen identitet. Nu kommer boken som fördjupar berättelsen. "En dag var vår blå Saab utbytt mot en guldfärgad Ford Fairlaine av sextiofyra års modell. Den svenska lite sura doften hade bytts ut mot en mera plastig amerikansk. Vi var de enda som hade en amerikanare på gatan. Att sitta i bilen kändes som att vara i en agentfilm. Man kunde skjuta iväg raketer med cigarettändaren och radion såg ut som en polissändare. En dag när jag satt själv bakom ratten och jagade en bov fastnade tutan och det gick inte att få den att tystna. Pappa bar mig, som var livrädd, ut ur bilen och sa att det inte var något som gått sönder. Den sommaren åkte vi iväg i Fairlainen - inte på min längsta, men viktigaste resa - över alperna, söderut. Sedan den resan var inget mera sig likt. På hösten sålde pappa Forden och köpte en Volvo. Då brydde jag mig inte längre. Det mesta som jag har sett efter det har varit som ur ögonvrån, det har passerat utan att jag riktigt tittat till. En dag satte jag mig ner och började skriva. Jag skrev för att försöka förstå den där luftfärden, när jag sträcks över från en famn till en annan och i den nya famnen får jag ett namn och en adress. En av alla adresser jag sedan sökt i fyrtio år. Det är nog därför jag har skrivit boken."Michael Nyqvist" 
 
 

Pojken på bron


Titel: Pojken på bron
Författare: M.R. Carey
Översättare: Johanna Svartström
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 392
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Ordfront Förlag för boken!

Pojken på bron av M.R. Carey är en berättelse som utspelar sig tidsmässigt ganska många år före författarens förra bok Flickan med gåvorna. I förra boken spelade en forskningsfordon som kallades Rosie en stor roll. I denna berättelse så får man följa en forskargrupp som reser med detta fordon, detta gör de tio år efter att zombieapokalypsen drabbat världen.

Så här står det om boken:

"Det var en gång en mycket intelligent pojke. I ett land förlamat av skräck. Människorna trodde att pojken kunde rädda dem, så de öppnade grindarna och skickade ut honom i den ödelagda världen. Där monstren fanns.
Tio år har gått sedan det ofattbara skedde. Sedan smittan spred sig som en löpeld och utplånade stad efter stad. Det enda som finns kvar därute är de andra. De hungriga.
I ett sista försök att finna ett botemedel ger sig några överlevande forskare ut på en farlig resa. Deras färdmedel är ett laboratorium på hjul, utrustat med pansar och vapen för att hålla undan horderna av hungriga som sätts i rörelse så fort de känner lukten av människa. Med ombord är också Ste­phen Greaves, en femtonårig autistisk pojke med ovanligt hög intelligens. En dag gör de en chockerande upptäckt en grupp vilda barn som tycks vara hälften hungriga, hälften mänskliga. Kan barnen vara nyckeln till ett botemedel?"

---

Eftersom jag gillade förra boken Flickan med gåvorna jättemycket så hade jag väldigt höga förväntningar på uppföljaren. Måste säga att jag inte blev besviken. Detta var också en otroligt spännande, intressant, skrämmande och stundvis känslosam berättelse. Älskar författarens språkbruk och hur han får läsaren att leva sig in i berättelsen så man inte vill släppa boken innan sista sidan är utläst. Tyckte att man i denna bok fick bra kläm på vad som hänt innan förra boken utspelade sig. Huvudkaraktärerna i denna bok är en kvinnlig forskare och en pojke som är autistisk och ett geni. Tyckte om att följa dem och övriga gruppens öden. 

Den enda svagheten denna bok hade var början. Förra boken var så stark ända från första sidan. Här tog det lite längre innan handlingen tog fart. Men sedan blev det bara bättre och bättre. Slutet var så otroligt starkt och epilogen gav en extra krydda till det hela. Kan starkt rekommenderas till läsning!


Betyg: 4,75 / 5

The Phantom Tollbooth


Titel: The Phantom Tollbooth
Författare: Norton Juster
Bokförlag: HarperCollins Children´s Books
Format: Pocket
Tryckt: 2008
Antal sidor: 255
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus

The Phantom Tollbooth av Norton Juster är en fantasyberättelse för barn/ungdom. Denna bok köpte jag i en Fantasy Collextion Box tillsammans med två böcker till för några år sedan. Sedan har den blivit stående. En av anledningen till det är väl för att jag blivit för bekväm och läser mest på svenska numera. Men nu är den i alla fall läst. Denna utgåva kom 2008 men boken gavs ut i original 1961.

Så här står det om boken:

"Essential Modern Classics are relaunched in gorgeous new covers bringing these timeless story to a new generation. Milo's extraordinary voyage takes him into such places as the Land of Expectation, the Doldrums, the Mountains of Ignorance and the Castle in the Air. He meets the weirdest and most unexpected characters (such as Tock, the watchdog, the Gelatinous Giant, and the Threadbare Excuse, who mumbles the same thing over and over again), and, once home, can hardly wait to try out the Tollbooth again. But will it be still there when he gets back from school? This new edition of Norton Juster's classic story includes a special "Why You'll Love This Book" introduction by award-winning author, Diana Wynne Jones"

---

Visste inte vad jag skulle förvänta mig när jag påbörjade denna bok. Hade inte hört talas om den tidigare och visste absolut inte att man även gjort film av berättelsen på 1970-talet. 

Boken handlar om pojken Milo. Han är oftast ganska uttråkad och vet för det mesta inte vad han vill. En dag så dyker det upp en låda i hans rum med ett tullhus, en karta och några mynt i. Milo sätter sig i sin leksaksbil, kör fram till tullhuset och stoppar i mynt. Då hamnar han hux flux i en annan värld som kallas The Kingdom of Wisdom. Där lär han känna massor med underliga figurer. Han färdas mellan olika platser och är med om svindlande äventyr. Här finns bl.a. en stad där allt handlar om ord och en stad där allt handlar om siffror. Allt är väldigt udda. En av vännerna som kommer att följa honom på äventyren är en hund som har en klocka på magen.

Först och främst kände jag att det var jättekul att läsa på engelska för omväxlings skull. Sedan så måste jag säga att jag gillade denna berättelse jättemycket. Det var galen, trevligt och fantasifullt från början till slut. Hann inte bli uttråkad för en enda minut och kände att boken var otroligt lättläst. Boken innehöll även en hel del svartvita illustrationer som förhöjde läsupplevelsen. Riktigt bra!


Betyg: 4 / 5

Mistlar och mord


Titlar: Mistlar och mord
Författare: P.D. James
Översättare: Ulf Danielsson
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Tryckt: 2017
Antal sidor: 149
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus

Mistlar och mord är en liten novellsamling av P.D. James och novellerna utspelar sig kring jul. Köpte på mig den just av den anledningen. Har läst några deckare av författaren tidigare som jag gillat mycket.

Så här står det om boken:

 "En risk med att vara bästsäljande deckarförfattare är att man ofta får frågan: 'Har du någonsin varit personligt inblandad i ett mordfall?'" Svaret får vi i en av de fyra, tidigare aldrig översatta berättelserna i Mistlar och mord. De utspelas alla kring jultid. Och i två av dem återknyter vi bekantskapen med Adam Dalgliesh. En perfekt julbok för alla som älskar P. D. James och engelsk kriminallitteratur."

---

Som i de tidigare böckerna jag läst av P.D. James så gillade jag språket. Tycker att alla berättelserna bar riktigt hyfsat bra. Men som vanligt så har jag problem med noveller att jag vill ha mer. Detta format passar inte mig riktigt. Jag vill ofta ha lite längre berättelser där man kan lära känna karaktärerna, miljö, ja egentligen allt lite mer. Men som sagt ändå hyfsat bra och väldigt lättläst.


Betyg: 3,5 / 5