fredag 29 april 2016

För mycket lycka


Titel: För mycket lycka
Författare: Alice Munro
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 345
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Pocketförlaget för boken!

För länge sedan fick jag hemsänt två novellsamlingar av Alice Munro från Pocketförlaget. Den ena läste jag ganska fort, men tyvärr så har Så mycket lycka blivit liggande alldeles för länge. Men nu har jag äntligen läst den.

De flesta noveller i denna samling utspelar sig i Kanada. Ofta är det enkla vardagliga situationer och människor som beskrivs, många av dem bor i mindre samhällen eller på landet. Den enda novellen som avviker i detta hänseende är den sista som heter som boken, För mycket lycka. Den utspelar sig i Sverige, Frankrike och Ryssland och det handlar om en ryskfödd matematiker och författare.

Gillar Munros språk och tycker om många av novellerna i samlingen. Vissa är engagerande, gripande eller bara vardagligt trevliga, medans andra inte berör mig lika mycket. Munro beskriver ofta sina karaktärer ganska väl, men det är inte alltid jag förstår syftet med deras handlingar. Samlingen är ändå helt okej läsning tycker jag, som ändå inte är världens största novell-läsare.

Så här står det på baksidan om boken: För mycket lycka består av tio hudnära berättelser. Alice Munros humanism är unik, hon har hyllats världen över för sin förmåga att beskriva livsöden med en ojämförlig värme.
   Alice Munros noveller kretsar kring uppbrott och förändringar i till synes vardagliga kvinnors liv. Ur detta uppstår stor litteratur som uppskattas och läses över hela världen. 2009 fick Alice Munro internationella Man Booker-priset, och 2013 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur.


Betyg: 3 / 5

Ur denna novellsamling har jag läst tre noveller för utmaningen "Läs en novell" som Ugglan & Boken håller i. Det är punkt:

24. Läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen den är med i - För mycket lycka

31. Läs en novell som utspelar sig i skogen - Trä

35. Läs en novell av en nobelpristagare - Ansiktet
   

Bokbloggsjerka 29 april - 2 maj


Jaha, en vecka har rusat iväg igen och det är åter fredag och bokbloggsjerkadags hos Annika. Denna veckas uppgift:

Skulle du kunna tipsa om en bok(eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?

Ja här fick jag klura innan jag kom på något. Mina tips är en bok som jag läst och en bok som står och väntar i bokhyllan. Ingen av dem har väl hela handlingen förlagd till mina hemtrakter men ändå en aning. 

Den första jag kom på var Danslärarens återkomst av Henning Mankell. I denna bok så är polisen Stefan Lindman med i handlingen och han kommer från Borås. Så det blir ett kort besök här i boken. Läste den för länge sedan och vet att jag tyckte att den var spännande.

Det andra tipset är en bok som jag inte hunnit läsa ännu. Det är New Delhi - Borås av Per J Andersson. Detta handlar om en indiern Pikej, som en kväll när han står i parken och målar, träffar den blonda Lotta som åkt från Borås till Indien i sin Folkvagnsbuss. Dessa två förälskar sig i varandra och tror väl aldrig att de skall ses igen när hon åker hem. Men Pikej kommer att cykla genom Asien och Europa för att återse sin älskade. De bor numera i i ett gult trähus utanför Borås.


tisdag 26 april 2016

Tematrio - Parrelationer


Då är det åter dags för tematrio hos Lyrans Noblesser. Denna veckan är temat parrelationer. Vi skall således:

Berätta om tre "starka" romaner som handlar om parrelationer.

Här finns ju en hel del att välja mellan och jag väljer tre väldigt olika böcker/bokserier.

1. Börjar med Karl-Oskar och Kristina från Vilhelm Mobergs fantastiska Utvandrarsvit. I denna serie får vi följa dessa två från Småland till sitt nya hem i Amerika.

2. Så till den jättemysiga romantiska boken Mitt hjärta går på av Christoffer Holst där vi får lära känna Pontus, en kille med bleknade skådespelardrömmar och konditorn Chavve. Båda bor i Stockholm och lär känna varandra via en dejtingapp.

3. Så till sist ytterligare en serie och i detta fall den dystopiska Legendtrilogin av Marie Lu, och här handlar det om June och Day, en tjej och en kille som växt upp i helt olika miljö. Det är först när Junes bror blir mördad som dessa två möts för första gången och detta beroende på att Day är misstänkt för mordet.


Fallvatten


Titel: Fallvatten
Författare: Mikael Niemi
Bokförlag: Piratförlaget

Format: Inbunden
Tryckt: 2011
Antal sidor: 275
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

Åh vad jag är glad att Fallvatten av Mikael Niemi äntligen är läst. Den har stått otroligt länge i min hylla. Var så sugen på den när den kom, men massor med andra böcker har kommit emellan.

Fallvatten är en berättelse om en svensk naturkatastrof. Den dramatiska händelsen inträffar efter en lång regnperiod. Då är vattennivåerna så höga så en damm i Luleälven brister och tonvis med vatten forsar ut och det blir en dominoeffekt.

Berättelsen är verkligen otroligt spännande. Man får här hoppa mellan flera personer som befinner sig på olika håll utmed vägen som de enorma vattenmassorna tar. Det blir en kamp för överlevnad för dessa människor. Tycker mycket om Niemis målande språk. Man kan nästan känna det skummande, rasande vattnet, höra dånet då vattenmassorna närmar sig. Ja oj vad jag gillade detta. Att sedan kapitlen är superkorta gör att det blir fruktansvärt driv i berättelsen. Kan varmt rekommendera boken.

Baksidestext: Ett intensivt regnande har plågat nordligaste Norrland hela hösten. Det är här, i Lule älv, mot den norska gränsen som kraftverkens enorma vattenmagasin ligger på rad.
   En dag händer det ofattbara - plötsligt reser sig en grå vägg, det är dammarna som till slut brister, enorma krafter släpps lösa och en flodvåg som inte borde finnas sveper undan allt i sin väg.
   Bland de som drabbas finns den urbane samen som kör sport-Saaben för sitt liv samtidigt som tsunamin växer i backspegeln. Här är den självmordsbenägne helikopterpiloten som söker döden mot berget men kommer att flyga ikapp med fallvattnet, hans gravida dotter och den förlupna hustrun, här finns den utbrända lärarinnan - och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som faktiskt är starkast.
   Deras öden flätas samman i den desperata kampen mot katastrofen.
   Längs sin väg mot havet kommer vattenväggen inte bara att förändra landskapet för alltid, människornas liv blir aldrig detsamma - i den mån de överlever...


Betyg: 4+ / 5

söndag 24 april 2016

En smakebit på søndag - Fallvatten


En lite seg avslutning på veckan. Mådde inget vidare inatt så jag är trött. Men eftersom det är söndag så får jag väl ända bjuda på en smakbit ur boken jag för närvarande läser. Detta gör vi hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Jag har inte hunnit så långt i Fallvatten av Mikael Niemi, utan min lilla smakbit kommer från sidan 28:

"Livet, själva levandet, vad kunde bättre gestalta det än vatten. Lena Sundh lät sig uppfyllas av det, överväldigas, bli ett med flödet. Känna vattnets innersta väsen, vattenandarnas ständiga dans framför hennes ögon."


fredag 22 april 2016

Bokbloggsjerka 22 - 25 april


Nu när helgen kommit så skall jag som vanligt svara på frågan i Annikas bokbloggsjerka. Den lyder:

Vad är du mest sugen på att läsa just nu(oavsett om du har boken/novellen/dikten/etc. i din ägo eller ej).

Det finns två böcker som jag är lite extra sugen på att läsa, den ena är  Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr och den andra är En officer och spion av Robert Harris. Den första skall jag läsa väldigt snart, men den andra får tyvärr vänta lite för några andra böcker går före.


Konspiration Olof Palme


Titel: Konspiration Olof Palme
Författare: Gunnar Wall
Bokförlag: Semic
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 398
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Semic för boken!

Man har ju läst en hel del, och även sett tv-reportage om mordet på Olof Palme under de 30 år som gått sedan det skedde. Men det är ändå intressant att läsa igen och få nya vinklingar. Tyckte verkligen att Konspiration Olof Palme av Gunnar Wall var intressant läsning.

Har läst någon bok tidigare av författaren och tycker om hans språkbruk. När jag nu läser denna bok som är fullspäckad av teorier och fakta kring Palme-mordet så skulle det kunna vara ganska torrt och tråkigt. Men det är det inte alls. Walls språk gör att man lätt hänger med i alla svängar.

Kan inte säga annat än att man blir väldigt engagerad när man läser denna typ av litteratur. Jag tror att min make är glad att boken är slut för jag har nog diskuterat sönder honom under bokens gång. Det som slår mig då jag åter stiftar bekantskap med fakta kring Palmemordet är hur rörig och oprofessionell hela utredningen känns. Man har struntat i vittnesmål och bevis har försvunnit eller blivit ihopblandade. Man har plötsligt kommit in på spår som känns helt irrelevanta istället för att undersöka sådant som de borde lagt tyngre vikt på, och de verkar absolut skydda vissa personer och grupper. De har näst intill lagt ordet i munnen på vissa vittnen. Men blir verkligen upprörd, för med en proffsigare utredning så hade kanske mordet varit löst för länge sedan. Men vem vet. Det kanske inte var meningen att det skulle lösas. Intressant var boken i alla fall och jag ångrar inte att jag läste den.

Baksidestext: Mordet på Olof Palme har i snart 30 år framstått som en olöslig gåta. Kanske är det inte så. Den prisbelönte grävande journalisten Gunnar Wall pekar i denna bok på att lösningen kan ligga närmare än vad vi letts att tro. Han har fått kontakt med flera personer som valt att till sist berätta om vad de själva upplevt - märkliga händelser som väckt frågor om mordet och som inte lämnat dem någon ro trots alla år som gått.
   Här möter vi inte bara en rad vittnen. Vi får också påminnelse om det dramatiska samhällsklimatet 1986, då Sverige hade en statsminister som var hyllad av många men samtidigt djupt avskydd av andra. Hans motståndare fanns både i Sverige och utomlands. Många hade höga positioner och var vana att fatta drastiska beslut.

Pusselbitar fogas till varann i denna bok. Och läsaren konfronteras med frågan: Var sanningen om Palmes död sådan att den var farlig att utreda när spåren efter mördaren var färska?

Gunnar Wall menar att mycket pekar på att den svenske statsministern förr offer för ett väl planerat politiskt attentat - och att utredningen under de första avgörande åren var ett spel för gallerierna. Kanske, menar han, är Sverige idag moget för att närma sig vad som egentligen hände den där kalla februarikvällen.


Betyg: -4 / 5

tisdag 19 april 2016

Tematrio - Kungligheter


I veckans tematrio hos Lyrans Noblesser skall vi:

Tipsa om tre böcker som handlar om kungligheter(om det blir för svårt får vi gärna komplettera med statschefer, borgmästare mm.)

1. Börjar med en serie böcker. Det är serien Rosornas krig av Philippa Gregory. Denna serie skildrar Rosornas krig som utspelar sig i England år 1455 - 1485. Detta är ett krig mellan ätterna Lancaster och York, som stred om den engelska tronen. Här skildras några kvinnor. En som blir drottning, en som är mor till en drottning och en som strider för att hennes son skall bli kung. Böckerna heter: Den vita drottningen, Den röda drottningen och Den blå hertiginnan. Mycket trevlig läsning alla tre!

2. Nästa bok bli är Elisabet I: historien om drottningen och hennes förtrogna. I denna bok porträtterar Anne Whitelock en av Englands mest betydande regenter Elisabet I, vilken var enda överlevande barnet till Henrik VIII och Anne Boleyn. Intressant!!

3. Sist men inte minst då tipsar jag om En drottnings löfte av C.W Gortner. Denna bok utspelar sig i Spanien och den skildrar Isabella av Kastilien, drottningen som enade Spanien. Mycket trevlig och intressant läsning!!




fredag 15 april 2016

Helgläsning vecka 15

Fredag igen. Åter en vecka har gått och det är dags att visa vilka böcker jag har att välja på under helgen.

Håller just nu på med Konspiration Olof Palme: mordet, politikern och hans tysta fiender av Gunnar Wall. Har hunnit läsa drygt 100 sidor i den än så länge. Håller även på med novellsamlingen För mycket lycka av Alice Munro, så där skall jag försöka läsa någon novell till under helgen. Läser jag mot förmodan ut någon av dessa böcker så tänker jag påbörja Fallvatten av Mikael Niemi.


Ja mer än så lär jag inte hinna.

Vad läser ni i helgen?

Bokbloggsjerka 15 - 18 april


Fredag igen. Veckorna rusar verkligen iväg. Denna veckan har varit ganska lugn och vi har för det mesta tagit dagen som den kommit, utom i tisdags då jag följde med maken till Göteborg och Sahlgrenska för ett sista återbesök efter ryggoperationen. Allt såg bra ut, vilket känns skönt.

Eftersom det är helg så är det som vanligt bokbloggsjerka hos Annika. Denna helgens fråga lyder:

Hur ställer du dig till biografier, memoarer eller liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?

Biografier och memoarer är något som jag alltid tyckt om att läsa mellan alla skönlitterära böcker. Det står ett ganska stort gäng i mina bokhyllor, både lästa och olästa. 

Dessa har jag läst och gillar riktigt mycket:

Diana biografin av Tina Brown
Ordets makt och vanmakt: mitt skrivande liv av Jan Guillou
Min far hade en dröm: memoarer av Barack Obama
Mick Jagger: en biografi av Philip Norman
Jag är Ozzy av Ozzy Osbourne & Chris Ayres
Det är inte mig ni söker: jakten på Bob Dylan av David Dalton

 

Så till några som jag vill läsa. Vissa står redan i bokhyllan och andra skall jag köpa:

För att kunna leva: en nordkoreansk flickas resa till frihet av Yeonmi Park
Kriget är slut av Morgan Alling
Ängeln på Malmskillnadsgatan av Elise Lindqvist & Atima Linjer
Gatukatten Bob av James Bowen
Jag är Malala av Malala Yousafzai & Christina Lamb
Nordkorea: nio år på flykt från helvetet av Eunsun Kim
Inifrån: makten, myglet, politiken av Thomas Bodström
I väntan på Mona Sahlin av Christer Isaksson
Livet av Keith Richards


 

onsdag 13 april 2016

En drottnings löfte


Titel: En drottnings löfte
Författare: C.W. Gortner
Översättare: Eva Mazetti-Nissen
Bokförlag: EA
Format: Pocket
Tryckt: 2015
Antal sidor: 495
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka EA Förlag AB för denna bok!

En drottnings löfte av C.W. Gortner är en historisk roman som utspelar sig under 1400-talets senare del. Berättelsen utspelar sig i Spanien och det handlar om drottning Isabella av Kastilien.

Jag älskar ju att läsa historiska romaner, men Spaniens historia är inget jag läst speciellt mycket av tidigare. Så att ta sig an denna berättelse och följa Isabella ända från barndomen tills hon som vuxen blir drottning i Kastilien, en del av Spanien, var otroligt intressant. Detta var en otroligt intressant och stark kvinna. Hon blev först, tillsammans med sin yngre broder och moder, förvisad från hovet när deras far avled och hennes halvbror Henrik besteg tronen. Vi får sedan följa hur hon får strida först för att få gifta sig med mannen hon vill ha och senare hur hon och maken strider för kronan och för ett enat Spanien.

Det här var otroligt intressant, spännande och gripande läsning. Att bli insatt i en del spansk historia på detta sättet var otroligt trevligt. Berättelsen känns välskriven och författaren verkar ha gjort ordentlig research. Trots ett historiskt ämne så var boken otroligt lättläst och underhållande. Ja jag gillade den här boken riktigt mycket. Eftersom jag nu förstått att Gortner skrivit fler historiska romaner så fick jag verkligen mersmak. 

Baksidestext:  "Ingen trodde jag var ämnad för storhet"
Så börjar den dramatiska berättelsen om Isabella av Kastilien.
   I denna gripande och spännande roman får du följa en av historien mest berömda och kontroversiella drottningar på hennes väg till makt.
   Hon var krigaren som enade ett delat land men stöttade inkvisitionen. Hon var visionären som sände Columbus att upptäcka den Nya Världen - men också en sårbar ung kvinna som i sin kärlek till Ferdinand, prins av Aragonien, fick uppleva både svek och stor passion.
   Från sagopalatsen i Segovia till slagfälten i Granada och ett Sevilla fyllt av intriger, sveps du obönhörligen med i den tumultartade strid som enade landet. Och blir djupt berörd av skörheten och styrkan hos kvinnan som mot alla odds blev drottning Isabella av Kastilien.


Betyg: 4 / 5

Läst i En världsomsegling på 366 dagar

Veckans bokbloggsfråga - Vecka 15


Hos Barnboksbloggen så handlar veckans bokbloggsfråga om deckare. Frågan lyder:

Tycker du om att läsa deckare? Vilken typ av deckare föredrar du i så fall, kluriga pusseldeckare, hårdkokta kriminalromaner eller något helt annat? Vad är det som gör en deckare till en bra deckare? Och vad tycker ni om de deckare för barn som har blivit så populära de senaste åren?

Deckare är en genre som jag gillat att läsa ända sedan jag var i tonårstiden och jag gillar verkligen olika typer av deckare/kriminalromaner. Tror att det började med att jag läste Kitty-böckerna av Carolyn Keene, vilka var jättetrevliga deckaräventyr. Senare så så blev det en hel del Stig Trenter, Maria Lang och Agatha Christie. I slutet på 70-talet läste hittade jag även Jan Mårtenson och hans Homan Deckar. Alla dessa tycker jag mycket om än idag och läser gärna.

Några svenska deckarförfattare som jag läst allt av är Camilla Läckberg, Liza Marklund och Johan Theorin. Deras deckare är bra fast på lite olika sätt. Har även börjat läsa böcker av Mari Jungstedt, Ann Jansson, Ann Rosman, Lars Pettersson och Åsa Larsson mfl.

Bland utländska deckarförfattare så är nog Elisabeth George och Michael Connelly de jag läser mest. Men de senaste åren har jag hittat några nya favoriter såsom Alex Marwood, James Oswald, Gillian Flynn, Sharon Bolton och Peter May.

Vad som gör en deckare bra kan ju vara lite olika. Det viktigaste är att författaren inte avslöjar vem gärningsmannen är tidigt i boken. Jag vill gärna bli överraskad på slutet. Är det lite övernaturliga inslag som i Johan Theorins eller James Oswalds böcker så ger det ett extra plus. Även fina miljöbeskrivningar som i Peter Mays och Lars Petterssons deckare är något jag gillar. 

De lite nyare deckarna för barn kan jag däremot inte uttala mig om för sådana har jag faktiskt inte läst.


tisdag 12 april 2016

Tematrio - Böcker ni inte läst ut


I tematrion hos Lyrans Noblesser vill hon att vi denna veckan skall:

Berätta om tre böcker vi inte läst klart, vad fick er att besluta att avsluta?

Det är inte ofta jag avslutar böcker mitt i, men några gånger har det uppenbarligen hänt, eftersom jag i alla fall kommer ihåg dessa tre.

1. Vita tänder av Zadie Smith. Vet ej om det var fel bok vid fel tillfälle, men denna kom jag aldrig in i så efter halva boken orkade jag inte mer.

2. Processen av Franz Kafka. Den här boken har jag påbörjat två gånger och avslutat lika fort. Den känns så tråkigt och förvirrande så jag klarar bara inte av att läsa den.

3. Sista riket av Brandon Sanderson. Denna bok avslutade jag en bit in i boken för inte så länge sedan. Kände inget nämnvärt för karaktärerna och tyckte att magin i boken kändes fånig så jag kände inte att jag ville lägga tid på att läsa färdig en bok på över 700 sidor då jag fortfarande efter 150 sidor tyckte att boken var tråkig. 


söndag 10 april 2016

En smakebit på søndag - En drottnings löfte


Oj, nu höll jag nästan på att glömma att det är söndag och därmed dags för en smakbit ur boken som man för närvarande läser. Denna smakbit delar man med sig av hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Den bok jag läser just nu är En drottnings löfte skriven av C.W. Gortner. Denna bok handlar om drottning Isabella av Kastilien.

"Ingen visste varför Guisandos fyra stentjurar hade rests. De var äldre än upptecknad historia, hedniska och otillgängliga, stumma symboler för en tid när Kastilien var ett sprittrat och inte helgat land."


fredag 8 april 2016

Helgläsning vecka 14

Nu är det fredag och dags att kika på vad jag skall läsa under helgen. Jag håller för närvarande på att läsa En drottnings löfte: en roman om Isabella av Kastilien av C.W. Gortner. Har inte hunnit så långt i den så jag är tveksam om jag läser något mer. Skulle jag mot förmodan hinna läsa ut den så tänker jag i alla fall ge mig på Konspiration Olof Palme av Gunnar Wall, en bok som skall bli otroligt intressant att läsa.


Nya böcker

Vilken bra fredag. Jag egentligen så är väl alla dagar då det dyker upp böcker, bra dagar. Idag fick vi hem Årsboken för 2015 från Bertmarks förlag. Vi har haft både dessa och lexikon därifrån under många år. Men detta är näst sista och sedan blir det nog tyvärr inga fler. De står mest och samlar damm nuförtiden.


Sedan har både Norstedts förlag och Contempo förlag varit snälla att skicka mig böcker. Tack för dem!