tisdag 30 november 2021

Månadssammanfattning november 2021

Då är årets näst sista månad slut och julen börjar närma sig. Dags att presentera vad jag läst och vilka filmer och tv-serier jag sett eller håller på med. Har haft läsflyt även denna månad vilket är så skönt.


Dessa böcker har jag läst i november:

62. Naomi Klein - I lågor: ett brandtal till världen för en Green New Deal   3 / 5   302 sidor
63. Lilly Emme - Utloggad   4 / 5   272 sidor
64. Jenny Colgan - Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden   4 / 5   397 sidor
65. Jenny Lund Madsen - Trettio dagars mörker   3 / 5   348 sidor
66. Katarina Harrison Lindbergh - Nordiska gudar   3 / 5   167 sidor
67. Charlotte Cederlund - Gryningsstjärna   4 / 5   271 sidor
68. Erin Hunter - Den öde staden   4 / 5   244 sidor
69. Kai Bruno - Silverhjärta   4 / 5   264 sidor
70. Joseph A. Davis - Spegelbilden   4 / 5   281 sidor
71. Thomas Engström & Margit Richert - Armasjärvi   4 / 5   11 tim 26 min   323 sidor(ljudbok)

Antal lästa böcker: 10
Totalt antal lästa sidor: 2839
Månadens bästa bok: Silverhjärta




Filmer vi sett under månaden:


 

 

Tv-serier vi sett eller håller på med:






Tisdagstrion v48, 2021: Tunna böcker


Då är det tisdag och det är dags för tisdagstrion som denna veckan skall handla om tunna böcker. Denna utmaning finns som vanligt hos Ugglan & Boken. Mina böcker denna veckan är:

1. Vi kom över havet av Julie Otsuka. En bok om Japanska kvinnor som 1919 åkte över havet för att komma till USA och bli brudar där. 174 sidor.

2. Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir. En berättelse om ett par som reser till Moskva och där upplever problem i sin relation. 128 sidor.

3. Drottningen vänder blad av Alan Bennett. Berättelsen handlar om hu Drottning Elisabeth tack vare sin olydiga hundar upptäcker en bokbuss som står parkerad utanför Westmister Palaces köksregioner. 124 sidor.




måndag 29 november 2021

Armasjärvi


Titel: Armasjärvi
Serie: Nattavaara #2
Författare: Thomas Engström & Margit Richert
Uppläsare: Jonas Malmsjö
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Antal timmar speltid: 11 tim 26 min
Antal sidor(fysisk bok): 323
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Armasjärvi av Thomas Engström & Margit Richert är andra delen i en trilogi som heter Nordmark. Detta är en serie som utspelar sig i en nära framtid med klimatkatastrofer och pandemier och Norrbotten har brutit sig loss från Sverige. Har lyssnat på den på Storytel och uppläsare var Jonas Malmsjö.


Så här står det om handlingen: "Välkommen till Nordmark, år 11 Efter Befrielsen.

Syskonen Sofia och Erik har skilts åt. I Kiruna, där tillvaron ändå är bättre än på andra håll i det nya riket i norr, har Sofia mer att stå i än andra barn i hennes ålder. Vid sidan om skolan och arbetet på ett värdshus är hon spion åt säkerhetstjänsten. Sextonårige Erik har infiltrerat de mystiska hesekelianerna och hamnat på församlingens elitskola i Armasjärvi. Inte en dag går utan att han längtar efter att få återförenas med sin syster."


Hur var boken: Denna liksom första boken i serien, Nattavaare, var oerhört intressant i och med att den framtid som boken speglar känns väldigt aktuell, och förutspår hur det skulle kunna bli i vår framtiden ganska snart. Tycker dock att handlingen spretar en aning till att börja med, men den tar sig och blir ganska spännande på slutet. Vad jag gillar är att vi får följa storyn och huvudkaraktärerna, samtidigt som man blandar det med världsnyheter från alla håll som berättar om vad som händer överallt i världen. Riktigt smart. Ser väldigt mycket fram emot den avslutande delen när den kommer.


Betyg: 4 / 5

Spegelbilden


Titel: Spegelbilden
Serie: Kampen om Tusenvärld #2
Författare: Joseph A. Davis
Bokförlag: Stevali
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-04
Antal sidor: 281
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Spegelbilden av Joseph A. Davis är andra boken i en ungdomsserie för åldersgrupp 9 - 12 år och serien heter Kampen om Tusenvärld.


Bokens första mening: "Örfilen kom som en fullständig överraskning för Julia."


Så här står det om handlingen: " Julia och Edvin rusar iväg till Tusenvärld så snart de hör de ödesdigra nyheterna om att deras vän Kasirs liv svävar i fara. Men mörkret som lurar i Tusenvärlds vackra domäner har tagit nya, lömska former, och barnen blir tvungna att pröva sina nyfunna krafter mot fiender och faror som de aldrig kunnat föreställa sig.

Medan de söker desperat efter ett sätt att hjälpa Kasir drabbas Julia av märkliga drömmar om en spegelvänd värld där de skugglika fördunklarna har lyckats ta sig in genom huvudstadens murar. Men är det bara en dröm, eller är det någonting mycket mer allvarligt? Och går det att lita på den mäktiga främlingen som erbjuder sig att vägleda henne genom denna spegelvända värld?"


Hur var boken:  Boken är verkligen fantasifull och det är jättespännande att följa syskonen Julia och Edvins äventyr i den värld som tidigare varit deras fars. Här finns det illvilliga personer, monster, bevingade hästar och mycket mer. Gillar det jättemycket. Jag hoppas så klart att det kommer någon ytterligare del för man vill verkligen följa syskonen lite till.


Betyg: 4 / 5


söndag 28 november 2021

Helgfrågan v. 47, 2021


Det har varit fullt upp denna helgen så först nu hinner jag svara på veckans helgfråga. Den finns varje vecka hos Mias bokhörna. Veckans fråga lyder:

Till helgen är det första advent. Har ni börjat läsa någon julig bok?
Nej inte riktigt ännu. Håller för fullt på att läsa färdigt en ungdoms-fantasy och har snart lyssnat färdigt en ljudbok. Men efter det skall jag börja med min första juliga bok. Det blir En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling.


onsdag 24 november 2021

Tisdagstrion v. 47, 2021: Massor av mord


Jag hann inte slänga ut tisdagstrion igår så den kommer idag istället. Det är som vanligt hos Ugglan & Boken som man hittar den.

I veckans trio skall vi tipsa om böcker där mord förekommer. Här kommer mina:

1. Darktown av Thomas Mullen. En bok där vi får följa två svarta poliser i Atlanta . Året är 1948.

2. Lockdown av Peter May. Handlar om ett mordfall i London mitt under en pandemi.

3. Försvunnen av Tina Frennstedt. En Cold Case deckare som är inspirerad av verkliga fall. Handlingen utspelar sig i Malmö och på Österlen.





Silverhjärta


Titel: Silverhjärta
Serie: Minnenas skuggor
Författare: Kai Bruno
Bokförlag: Visto Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-02
Antal sidor: 264
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Silverhjärta av Kai Bruno är den tredje och sista boken i en serie med som heter Minnenas skuggor. Böckerna kan läsas fristående.


Bokens första mening: "Riddarfjärden låg stilla."


Så här står det om handlingen: "Det är år 2067 och samhället styrs av artificiell intelligens. Janina är 83 år och vet att hon snart ska dö. Livet har varit som lösa bitar hon inte klarat av att sätta samman och innan hon dör vill hon få en känsla av helhet, få grepp om allt som har förändrats under hennes livstid.
      Hon möter den mystiska kvinna hon var sextio år tidigare som genom ett mirakel hindrades att ta sitt liv. Främmandekänslan är stark när hon ser henne i sin spegelbild. Då hade hon livet framför sig men ville dö, nu älskar hon livet men står inför slutet.
      Spegelansiktets röst blir som hörbara tankar, allt intensivare. Minnen kommer upp, trådar som Janina försöker sätta samman. Hon försöker hitta det fina i sig själv, sinnebilden för det blir ett silverhjärta som hon har fått av mannen hon älskar, Fredrik.
      Janinas udda personlighet och sociala tillkortakommanden framträder. Undergivenheten gäller även spegelansiktet som allt mer tar kontrollen och verkar styra vilka minnen som kommer upp. Frågan är vad som verkligen har hänt, om minnena är sanna. Smygande undrar Janina vad spegelbilden egentligen är, om det är artificiell intelligens, hennes eget inre, eller något hon inte förstår som styr den."


Hur var boken: Precis som de två tidigare böckerna i serien så är den här så otroligt berörande och den är rent av vackert skriven. I första boken var Janina barn och ung, men här är hon gammal och sjuk i en helt annorlunda värld. Vi får genom minnen följa hur hela hennes vuxna liv har varit med kärleken och barnet. Är så glad att jag fick möjlighet att läsa serien för den har verkligen varit något alldeles extra.


Betyg: 4 / 5


fredag 19 november 2021

Helgfråga v.46, 2021


Då är det fredag kväll och hos Mias bokhörna ligger helgfrågan uppe. Veckans fråga lyder:

Läser du ljudböcker? Tipsa gärna om någon bra.
Har väl läst några ljudböcker på cd lite då och då under åren men det har inte blivit så mycket. Men precis nyss så bestämde jag och dottern att jag skulle ta ett konto när hon utökade sitt Storytel. Den första boken jag började lyssna på är Armasjärvi av Thomas Engström & Margit Richert. Det är andra delen av en dystopisk serie som utspelar sig uppe i Norrbotten. Serien heter Nordmark.



Den öde staden


Titel: Den öde staden
Serie: Survivors
Författare: Erin Hunter
Översättare: Elin Pirttimaa Rosén
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Kartonnage
Utgiven: 2021-04
Antal sidor: 244
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Survivors är den senaste i raden av serier av Erin Hunter som börjat översättas. Detta är första boken i serien och den heter Den öde staden.


Bokens första mening: "Gläfs vred på sig, gäspade och gav ifrån sig ett litet, upphetsat gnäll."


Så här står det om handlingen: "Lucky har alltid varit en ensamvarg, och har strövat fritt på stadens gator. Men så drabbas staden av en jordbävning, det Stora morret, och inget blir någonsin sig likt. För första gången måste han våga lita på någon annan än sig själv, när han bildar en flock med några tidigare koppelhundar som tappat bort sina ägare."


Hur var boken:  Detta är första boken i en serie av författarkollektivet Erin Hunter. Serien heter Survivors. Det handlar först och främst om hunden Lucky som är en ensamhund. När staden han bor i drabbas av jordbävning och fullständigt förändras så måste han lämna sina kända trakter. Det gör han tillsammans med ett gäng tamhundar som han träffar och därefter lär upp. Det är en jättemysig, spännande och underhållande bok. Gillar hur man får utforska miljöerna och följa med hundarna på sina spännande och skrämmande äventyr. Det skall bli så kul att få följa hundarna i nästa bok när den översatts till svenska.


Betyg: 4 / 5

torsdag 18 november 2021

Gryningsstjärna


Titel: Gryningsstjärna
Serie: Idijärvi-trilogin #2
Författare: Charlotte Cederlund
Bokförlag: Opal
Format: Pocket
Utgiven: 2018
Antal sidor: 271
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Gryningsstjärna av Charlotte Cederlund är bok två i hennes Idijärvi-trilogi. Det är en nordisk ungdomsfantasy.


Bokens första mening: "Jag kräks på kyrkväggen."


Så här står det om boken: "Mörkret har lagt sig över Idijärvi sameby och det dröjer veckor innan solen återvänder. Borri noaidis attack har rivit upp djupa sår inom Áili, sår som blir än mer smärtsamma när en tragisk olycka gör henne ensam igen. 

Samtidigt har Nåjdernas råd kommit till byn. De söker efter Urseiten, det mytomspunna föremål som kan förgöra dem alla om det hamnar i fel händer. Áili litar inte på rådsmedlemmarna och när deras sökande inte ger resultat försöker hon utveckla sina krafter på egen hand. Hon gör allt för att hålla byn säker. Inget pris är för högt för att skydda de hon älskar."


Hur var boken:  Fortsättningen på denna serien är verkligen spännande.  Liksom första boken så utspelar sig även denna långt uppe i norr bland samer. Det jag gillar med boken är miljöerna med snö och kyla, att det är mystik och magi, och så gillar jag så klart karaktärerna. Tycker att spänningen och intrigerna stiger så nu ser jag jättemycket fram emot att läsa tredje och avslutande delen.


Betyg: 4 / 5

 

söndag 14 november 2021

Helgfrågan v. 45, 2021


 

Nu är jag sen igen med Helgfrågan. Denna utmaning finns hos Mias bokhörna varje helg. Veckans fråga lyder:


Har du tips på en bra biografi?
Det finns faktiskt två biografier som jag tipsat folk om de senaste åren som jag gillar jättemycket. Den ena är Jag är Ozzy av Ozzy Osbourne och den andra är Min historia av Michelle Obama. Båda är intressanta och underhållande på sitt eget sätt.




Nordiska gudasagor


Titel: Nordiska gudasagor
Författare: Katarina Harrison Lindbergh
Bokförlag: Hisoriska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-05
Antal sidor: 167
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nordisk mytologi är något som intresserar mig därför lockade det att läsa Nordiska gudasagor av Katarina Harrison Lindbergh.


Bokens första mening: "För mycket länge sedan fanns ingenting alls."


Så här står det om boken: "De nordiska sagorna har berättats i olika versioner i över tusen år. I denna bok framträder Tor, Freja, Oden, Loke och andra figurer ur den nordiska sagoskatten på ett både bekant och oväntat sätt. Katarina Harrison Lindbergh utgår från Eddan när hon återberättar myterna med lika delar humor och allvar.

Historierna utspelar sig i ett magiskt universum där jättar lever i världens utkant. Gudarna i Asgård krigar, intrigerar, älskar och festar. Under sina många äventyr möter de människor och dvärgar, vänner och fiender. Över allt höjer sig världsträdet Yggdrasil. Berättelserna är tragiska, underhållande, våldsamma och poetiska på samma gång. Detta är fornnordiska sagor berättade för 2000-talet."


Hur var boken:  Det här var en lite lättläst bok om de Nordiska gudarna om deras liv och deras äventyr. Det var trevliga och spännande berättelser som är skrivna med en hel del humor. Vissa berättelser känns igen från sådant man läst tidigare. Mycket underhållande.


Betyg: 3 / 5


torsdag 11 november 2021

Hett i hyllan v45, 2021


Då är det torsdag och dags för Hett i hyllan. Denna utmaning finns hos Bokföring enligt Monika varje vecka. Där skall vi visa upp de där böckerna som stått och samlat damm i eviga tider. Jag befinner mig fortfarande i mitt bokskåp i köket.

Veckans bok är Lögnen av Linwood Barclay. Det är del två i en serie som heter Promise Falls. Boken gavs ut 2019 och den är inbunden.

Så här står det om handlingen: "Den gigantiska skärmen på en drive-in-biograf kollapsar och fyra personer omkommer. När dottern till ett av offren kontaktar privatdetektiven Cal Weaver för att utreda ett inbrott i hennes pappas hus hittar Cal ett dolt rum. Ett rum där det otvivelaktigt har skapats mörka hemligheter. Men vad var tjuvarna egentligen ute efter?

Under tiden arbetar kommissarie Barry Duckworth med två tidigare mordfall som han tror är sammanlänkade eftersom offren har likartade, distinkta sår.

När ytterligare ett mord inträffar korsas Cals och Barrys vägar då de båda envetet driver sina utredningar vidare. Men frågan är om de kan leva med de sanningar och lögner som de kommer att upptäcka?"


 

Trettio dagars mörker


Titel: Trettio dagars mörker
Författare: Jenny Lund Madsen
Översättare: Sabina Söderlund
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-06
Antal sidor: 348
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu är Trettio dagars mörker av Jenny Lund Madsen utläst. Blev nyfiken på den när den kom tidigare i år.


Bokens första mening: "Hjärtat bultade så det gjorde ont i halsen."


Så här står det om handlingen: "Den snobbiga, ensamstående, alkoholiserade och dessutom skrivblockerade författaren Hannah får genom en ödets nyck utmaningen att skriva en kriminalroman på trettio dagar.
Hon reser hals över huvud till Island för inspiration och tar logi hos den gästfria Ella i den fridfulla lilla orten Húsafjörður. Men under den lugna ytan är starka strömmar i rörelse. Några dagar efter Hannahs ankomst fiskas Ellas systerson Thor livlös upp ur havet. Thor var, som alla andra på orten, son till en fiskare, men han led av stark vattenskräck och alla visste att han alltid undvek havet. Så hur kunde han ha drunknat? Var det verkligen en olycka?
Hannah börjar undersöka dödsfallet som en möjlig ingång till sin klichédeckare, men dras snart in i byn Húsafjörður dunkla hemligheter. På Island, med dess snö och mörker, avtäcker hon allt mer ett dramatiskt förflutet - samtidigt som hon också börjar skönja en framtid."


Hur var boken: Detta är författarinnans deckardebut. Tycker väl att det var en hyfsad debut. Men tyvärr så blev det ingen fullpoängare. Först tyckte jag att de första kapitlen var lite sega. Kände även att huvudkaraktären kändes väldigt rörig och hon bara tog för givet att hon kunde lägga sig i. Gillar ju oftast när böcker utspelar sig i lite exotiska miljöer, vilket jag tycker att Island är. Men tyvärr så skulle jag velat se lite mer målande miljöbeskrivningar och att man fick komma människorna inpå livet lite mer. Men ändå en lättläst bok till största delen. Är trots detta nyfiken på vad författaren kan komma med härnäst.


Betyg: 3 / 5



söndag 7 november 2021

Helgfrågan v. 44, 2021


Höll alldeles på att glömma bort helgfrågan denna helgen. Men här kommer den. Helgfrågan finns varje helg hos Mias bokhörna och veckans fråga lyder:

Har du något tips på en bra faktabok?
En bok som är minnesvärd är Korta svar på stora frågor av Stephen Hawking. Här besvarar en av vår tids stora genier Stephen Hawking massor med intressanta frågor. En intressant och stundvis humoristisk bok som även om den innehåller en hel del vetenskap är skriven så att man förstår. Han svarar på frågor om gud, om svarta hål och om livets tillkomst mm.



Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden


 
Titel: Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden
Serie: Lilla bageriet #2
Författare: Jenny Colgan
Översättare: Birgitta Karlström
Bokförlag: Massolit
Format: Pocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 397
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan är andra boken i hennes serie Lilla bageriet.


Boken första mening: "När jag sover, vilket jag inte kan, jag sover aldrig, så drömmer jag om honom."


Så här står det om handlingen: "Sommaren har anlänt till det lilla fiskeläget i Cornwall och Polly Waterford kunde inte vara lyckligare. Hon är förälskad: i den vackra kuststaden hon kallar hemma, i sitt bageri på strandpromenaden, och mest av allt i sin pojkvän.

Men under ytan gnager en oro. Den milda sommarbrisen som sveper genom staden verkar bära något olycksaligt med sig. Hennes nyfunna vän har precis blivit änka, och hoppas att flytten till staden ska lindra hennes sorg. Men Polly vet något som helt kan rasera vännens försiktiga steg mot återhämtning. Samtidigt får pojkvännen brottas med plikter han trodde att han hade lämnat bakom sig och Polly börjar få svårt att hantera hans allt längre perioder av frånvaro.

Polly siktar mjöl, knådar deg och bakar bröd. Men ingenting verkar hindra den storm som kommer. Är hon på väg att förlora allt det hon kommit att älska?"


Hur var boken:  Denna är liksom första boken i serien en oerhört mysig feelgood. Den utspelar sig i mysig miljö. Älskar karaktärerna och speciellt älskar jag den lilla lunnefågeln som bor hos huvudkaraktären Polly. En bok om kärlek, vänskap, relationer och om att kämpa för  det man tror på. Vissa saker är kanske lite förutsägbara, men boken är så mysig och lättläst så det spelar ingen roll. Nu skall tredje boken läsas kring jul.


Betyg: 4 / 5

torsdag 4 november 2021

Utloggad


Titel: Utloggad
Författare: Lilly Emme
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-01
Antal sidor: 272
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Utloggad av Lilli Emme är en bok som jag blev supersugen på när jag fick hem den. Har läst En nästan perfekt mamma av författaren som jag gillade så mycket.


Bokens första mening: "Nu vill jag att ni sammanfattar skrivkursen med ett ord."


Så här står det om boken: "Så länge trettioåriga Katie O Farrell kan minnas har hon drömt om att bli författare. Katie och hennes tre väninnor bildade kvartetten Skrivsystrar när de möttes på universitetet i Hull. De avgav då ett löfte: ingen av dem får ge upp skrivandet förrän alla fyra är utgivna författare. Katie samlar refuseringar på hög medan vännernas karriärer pekar spikrakt uppåt. Självförtroendet sviktar samtidigt som väninnornas hets på sociala medier blir allt mer intensiv.

När Katie plötsligt råkar skicka ett mail till fel person, tar det hus i helsike. Katie bestämmer sig för att logga ut från världen den digitala liksom världen utanför dörren. Först när mobilen tystnar får hon äntligen tid att fundera på om det är värt att göra vad som helst för att nå sina drömmar. Hon lovar sig själv att aldrig mer skriva ett ord. Men vad ska hon göra med den där hemliga berättelsen som pockat på att bli berättad ända sedan hon var liten?"


Hur var boken:  En jättemysig och underhållande bok om vänskap och författardrömmar. Boken var så lättsam och trevlig att läsa så sidorna flög fram. Boken belyser även hur vi människor hela tiden måste vara uppkopplade på sociala medier. Superbra att det ämnet togs upp. Längtar efter att läsa nästa bok i serien när den kommer.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 2 november 2021

Tisdagstrion: Böcker /författare från mina hemtrakter

 


Då är det tisdag och dags för tisdagstrion. Denna hittar vi alltid hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall böckerna har någon koppling till våra hemtrakter. Jag bor i Borås så här kommer mina tre.

1. Det fördolda är skriven bl.a. av Hans Rosenfeldt och han är född i Borås. Detta är första delen i en kriminalare som handlar om psykologen Sebastian Bergman.

2. New Delhi - Borås av Per J. Andersson är en sann berättelse om indiska Pikej som träffar den svenska Lotta när hon är på semester i Indien. Det är början på en kärlekshistoria som får Pitej att på cykel ta sig ända till Sverige och Borås till sin kärlek.

3. Denna är kanske lite långsökt, men i Danslärarens återkomst av Henning Mankell så är en av personerna som hjälper till att utreda brottet en före detta kollega till den döde som åker från sin hemstad Borås upp till Härjedalen för att delta i utredningen.