fredag 30 september 2022

Månadssammanfattning september 2022

Ja då är årets första höstmånad till ända och det är dags att sammanfatta vad jag läst och sett under månaden som gått. Har mått ganska dåligt på värkfronten så jag är förvånad att jag orkat läsa så mycket som jag gjort ändå. Lite filmer och tv-serier har det också blivit. Så här har det sett ut.


Böcker lästa i september

49. Sarah J. Maas - Tower of Dawn   4 / 5   663 sidor
50. Peter May - Dödsboet   4 / 5   318 sidor
51. Liza Marklund - Kallmyren   5 / 5   369 sidor
52. Michael Connelly - Mörkare än midnatt   4 / 5   363 sidor
53. Joseph A. Davis - Ödestornet   4 / 5   336 sidor

Antal lästa böcker: 5
Antal lästa sidor: 2049
Månadens bästa bok: Kallmyren



Filmer vi sett i september





TV-serier i september









torsdag 29 september 2022

Ödestornet


Titel: Ödestornet
Serie: Marduriens ljus
Författare: Joseph A. Davis
Bokförlag: Pärlan Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-11
Antal sidor: 336
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag läst Ödestornet av Joseph A. Davis. Det är andre delen i en fantasyserie för åldersgrupp 12 - 15 år. Serien heter Marduriens ljus.


Bokens första mening: "Den enda varningen Rikamu fick var ett oskyldigt prasslande i lövverket ovanför hennes huvud."


Så här står det om handlingen: "Rikamu är på jakt efter invigningsskinnet som ska göra henne till en av Eldvinds krigarkvinnor. De äldre jägarna har undervisat henne om alla faror som lurar i Marduriens mörka djungel förutom den mystiska varelsen som rövar bort henne mitt under jakten. Den liknar inte något monster hon någonsin sett eller hört talas om, och den visar henne en omtumlande verklighet som hennes nya folk aldrig velat nämna för henne.

Samtidigt står Markus inför ett eget skrämmande uppdrag i Valarien: han ska träffa sina blivande svärföräldrar. Mötet blir dock avbrutet av en främling som söker hämnd, en gammal vän och en ödesdiger profetia. Svärdbäraren måste tillbaka till Mardurien, där mörka makter håller på att samla kraft inför en sista, avgörande strid."


Hur var boken: Ödestornet var en spännande, fantasifull och jättetrevlig andra bok i serien Marduriens ljus. Här är det hjältar och monster i en väldigt fantasifull miljö. Vet inte om serien är slut här, men hoppas på en fortsättning.


Betyg: 4 / 5


tisdag 27 september 2022

Tisdagstrion: skor & kläder (i titel, på omslag i handling)


Då är det tisdag och det är dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall vi tipsa om böcker med kläder eller skor på omslaget, i titeln eller i handlingen. Här kommer mina:

1. Kopparhandsken av Holly Black & Cassandra Clare. Detta är andra boken i en fantasyserie för barn 9 - 12 år. Serien heter Magisterium.

2. Presidentens hatt av Antonie Laurain. En trevlig bok som handlar om var som händer med den franska presidentens hatt efter att han glömt den på en restaurang.

3. Bära leggings i januari av Sara Stille. En otroligt gripande bok om en ung tjej som blir utsatt för övergrepp.
 


söndag 25 september 2022

En smakbit på söndag - Ödestornet


Då är det åter söndag och det är dags att delta i En smakebit på söndag hos bloggen Betraktninger. Där skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min bok denna veckan är Ödestornet av Joseph A. Davis, det är en ungdomsfantasy för åldersgrupp 12 - 15 år. Detta är andra delen i serien Marduriens ljus, som hänger ihop med författarens förra serie Markus av Trolyrien. Smakbiten låter så hör:

"Markus hörde staden långt innan han såg den. Medan tunnelns mörker långsamt skiftade till en ljusare nyans av svart blev han medveten om ett fjärran sorl som så småningom blev röster, rinnande vatten, klangen av metall mot sten och hornmusik. Isurium - Ilasas hemstad. Han tänkte tillbaka på den första gången han hade varit här. Ilasas mamma hade gett honom ett mynt och välsignat honom o kung Josuas namn. Men då hade han haft en magisk förklädnad, och hon hade trott att han var en tiggare. Hur skulle hon bemöta honom nu, när han kom som sig själv, som mannen Ilasa älskade?"



lördag 24 september 2022

Helgfråga v.38 2022


Då är det helg och hos Mias bokhörna så finns som vanligt helgfrågan. Veckan fråga lyder:

I helgen är det bokmässa i Göteborg. Skall du vara där? Om inte, varför?
Som så många år så har jag velat åka på bokmässan. Att ta sig dit är ju inte besvärligt när man bor i Borås som bara ligger ca 45 minuter bort. Men det är som vanligt min hälsa som sätter käpparna i hjulet. Har smärttillstånd och sjukdomar som gör att kroppen inte orkar. Får nöja mig med att läsa om det, följa andra bokmänniskor som är där och kika på lite seminarier på urplay.se

 

Mörkare än midnatt


Titel: Mörkare än midnatt
Serie: Ballard & Bosch #4
Författare: Michael Connelly
Översättare: Patrik Hammarsten
Bokförlag: Norstedts
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-03
Antal sidor: 363
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Detta är fjärde boken i Michael Connellys serie om Ballard & Bosch och boken heter Mörkare än midnatt.


Bokens första mening: "Det skulle regna på riktigt och det hade ju i så fall kunnat dämpa årets blyregn."


Så här står det om handlingen: "En mördare slår till på nyårsafton och Renée Ballard och Harry Bosch slår sig samman för att lösa fallet.

Kaos råder i Hollywood under nedräkningen till tolvslaget. Renée Ballard har nattskiftet på LAPD och väntar ut det traditionsenliga kulregnet, då hundratals nyårsfirare riktar upp sina vapen mot himlen och trycker av. Bara minuter efter midnatt blir Ballard kallad till en brottsplats. En man har dödats av ett skott, mitt i en folksamling.

Ballard förstår snabbt att kulan inte kan ha kommit från himlen, och att dådet tycks hänga ihop med ett annat olöst mord - ett fall som Harry Bosch en gång i tiden utredde. Samtidigt jagar Ballard ett gäng som kallar sig Midnattsmännen. De har brutalt våldtagit ett antal kvinnor utan att lämna några spår efter sig.

Fast besluten att lösa båda fallen tar Ballard hjälp av Harry Bosch. Samtidigt som de två inspektörerna tillsammans försöker ta reda på hur trådar i nya och gamla fall korsar varandra, måste de ständigt se sig om över axeln. Gärningsmännen de jagar är beredda att döda för att skydda sina hemligheter."


Hur var boken: Connelly är bra som vanligt även i denna bok. Vill man ha en bok med  rappt språk, driv i storyn och spänning, så är hans böcker perfekta. I denna berättelse så är det två mycket spännande fall. Gillar det jättemycket.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 20 september 2022

Kallmyren

Titel: Kallmyren
Serie: Stenträsktrilogin #2
Författare: Liza Marklund
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-08
Antal sidor: 369
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Kallmyren av Liza Marklund. Det är andra delen i hennes nya serie som heter Stenträsktrilogin.


Bokens första mening: "Det var ljudet av insekterna som vägledde räddningsteamet, det dova suset av tusentals blodsugande flygfän."


Så här står det om handlingen: "I augusti 1990 gick Wiking Stormbergs fru Helena ner sig i Kallmyren och drunknade. Kvar vid myrkanten låg deras baby, halvdöd av insektsbett.  

Helenas kropp återfanns aldrig. Hon hördes aldrig mera av.  

Wiking kom aldrig över förlusten av hustrun. Åren gick, decennierna. Han kom att leva för sina barn och sitt arbete som polischef i Stenträsk.  

Men så en fredagseftermiddag landar ett brev i brevlådan hemma hos Markus, Wikings och Helenas numera vuxne son.  

Ett hot, eller kanske en varning, skrivet med Helenas handstil och undertecknat med hennes signatur: stjärnan som ser ut som ärret på hennes mage. Wiking måste ställa sig frågan om han börjar bli galen, om han ser spöken eller om någon utomstående kraft hotar honom och hans familj."


Hur var boken: Tycker faktiskt att denna boken var snäppet bättre än den första i serien. Handlingen hoppar mellan nutid och 30 år tidigare då Wikings fru går ner sig ute på myren. Men mycket händer som rör om i grytan. Det är både spännande, intressant och berörande. Verkligen läsvärd. 


Betyg: 5 / 5

 

Tisdagstrion: Tre boktitlar som börjar på samma bokstav


Tisdag och dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall vi tipsa om tre böcker som börjar på samma bokstav. Jag väljer bokstaven M och tre böcker som jag tycker är väldigt bra.


Mocka av Tatiana de Rosnay. En otroligt gripande berättelse om en tragedi i en barnfamilj.

Mona av Dan t. Sehlberg. Det handlar om en kvinna som blir smittad av ett datavirus.

München av Robert Harris. Boken handlar om Münchenöverenskommelsen och den utspelar sig 1938, alltså året före Andra Världskrigets utbrott.




söndag 18 september 2022

En smakebit på söndag - Kallmyren


Nu var det ett bra tag sedan jag deltog i en smakebit på söndag så jag tycker att det är dags igen. Här skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser. Det är bloggen Betraktninger som håller i detta.

Denna veckan läser jag Kallmyren av Liza Marklund. Det är andra delen i hennes senast bokserie Stenträsktrilogin. Smakbiten lyder:

"Upplivningsförsöken var fruktlösa. Bilens förare  dödförklarades strax efter ankomsten till sjukhuset i Stenträsk. Drunkning i kombination med blödningar i inre organ till följd av kraftigt trauma var den preliminära dödsorsaken."

 


fredag 16 september 2022

Helgfrågan v.37 2022


Då har jag tänkt delta i helgfrågan hos Mias bokhörna. Har missat den några veckor så nu är det dags igen. Veckans fråga lyder:


På söndag är det e-bokens dag. Hur går det med ditt läsande av e-böcker?
Jag har en del e-böcker och läser väl  någon gång då eller då. Men kan inte säga att det är regelbundet. Väljer ju fortfarande helst fysiska böcker.

 

Dödsboet


Titel: Dödsboet
Serie: Enzo Macleod #4
Författare: Peter May
Översättare: Leif Jacobsen
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-09
Antal sidor: 318
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Dödsboet av Peter May är den fjärde delen i serien om den före detta kriminalteknikern Enzo Macleod.


Bokens första mening: "Erik Fleischer var en man som var tacksam över det han hade."


Så här står det om handlingen: "September 1990. På den lilla ön Île de Groix utanför Bretagnes kust hittas den åldrade professorn Adam Killian mördad i sitt arbetsrum, brutalt avrättad med tre skott i bröstet. Misstankarna riktas tidigt åt ett visst håll, men under den rättegång som följer bedöms bevisningen mot den utpekade mannen vara för svag.
Nästan tjugo år senare anländer den före detta kriminal teknikern Enzo Macleod till ön, fast besluten att bringa klarhet i historien och lägga ännu ett kallt fall till handlingarna. Men när han stiger in i den mördade mannens arbetsrum - en brottsplats som stått orörd sedan den dag skotten föll - märker han snart hur det första mysteriet leder över i en rad andra frågor: dunkla gåtor som lagts ut av Killian själv och som kanske, men bara kanske, pekar mot hans mördare.
Enzos utredning formar sig till en slingrande vandring i en död mans fotspår. Sakta börjar han ana att mordet på Killian är knutet till en ännu äldre hemlighet, något som legat gömt i decennier och som någon fortfarande skyddar till varje pris."


Hur var boken: "Dödsboet" är den fjärde boken i serien om Enzo Macleod. Handlingen utspelar sig på en liten ö utanför Frankrikes kust. Jag hade lite problem i början av boken, det hade absolut inget med boken att göra utan enbart på att jag samtidigt läste en tjockis på engelska. Det störde läsflytet. Men när jag väl var färdig med den andra boken och kunde fokusera så flöt det på bättre. Som vanligt så gillar jag Mays storys, både karaktärer och miljön. Storyn var spännande och jag kunde inte lista ut vartåt det hela lutade innan det avslöjades i slutet av boken.


Betyg: 4 / 5

 

onsdag 14 september 2022

Tower of Dawn


Titel: Tower of Dawn
Serie: Glastornet #6
Författare: Sarah J. Maas
Bokförlag: Bloomsbury Publishing Ltd
Format: Pocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 663
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Tower of Dawn av Sarah J. Maas är sjätte boken i serien Glastornet. Fick läsa denna på engelska eftersom endast fem böcker i serien är översatta till svenska.


Bokens första mening: "Chaol Westfall, formen Captain of the Royal Guard and now Hand to the newly crowned King of Adarlan, had discovered that he hated one sound above all others."


Så här står det om handlingen: "Chaol Westfall has always defined himself by his unwavering loyalty, his strength, and his position as the Captain of the Guard. But all of that has changed since Aelin shattered the glass castle, since Chaol's men were slaughtered, since the King of Adarlan spared him from a killing blow, but left his body broken. Now he and Nesryn sail for Antica - the stronghold of the southern continent's mighty empire and of the legendary healers of the Torre Cesme. It's Chaol's one shot at recovery, and with war looming back home, Dorian and Aelin's survival could depend on Chaol and Nesryn convincing Antica's rulers to ally with them. But what they discover there will change them both - and be more vital to saving Erilea than they could have imagined."


Hur var boken:  Är ju inte jättevan att läsa på engelska nuförtiden, så det gick lite långsamt att läsa i början av boken. Men ju fler sidor jag läste desto mer flyt fick jag. Denna bok fokuserar på karaktären Chaol Westfall vilket jag tyckte var spännande. Den var som övriga böckerna i serien både fantasifull, spännande och full av intriger och så klart en hel del magiska inslag. Gillar den jättemycket och nu ser jag fram emot att läsa sista boken i serien snart.


Betyg: 4 / 5