söndag 29 augusti 2021

Helgfrågan v. 34

 


Nu är jag sent ute, men tänkte ändå svara på helgfrågan denna helgen. Den finns som vanligt hos Mias bokhörna. Veckans fråga lyder:


Har du upptäckt någon ny favoritförfattare?
En bok som jag läste under sommaren som jag gillade mycket var Hamnet. Den är skriven av Maggie O´Farell. Jag gillade hennes sätt att skriva så mycket att jag vill läsa fler av hennes böcker som är översatta till svenska.



Middagsmörker


Titel: Middagsmörker
Serie: Idijärvi #1
Författare: Charlotte Cederlund
Bokförlag: Opal
Format: Inbunden
Utgiven: 2016
Antal sidor: 298
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Middagsmörker av Charlotte Cederlund har stått och väntat i bokhyllan ett bra tag nu och äntligen blev den läst. 


Bokens första mening: "Jag landar i istiden."


Så här står det om handlingen: "Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv. Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar."


Hur var boken: Middagsmörker är en fantasybok för ålder 15+ och det är första boken i Idijärvi-trilogin. Det är en bok som utspelar sig långt uppe i norr i en sameby. Det är en berättelse där jag gillar karaktärerna mycket, speciellt huvudkaraktären Àili, som varit ganska ensam och utstött större delen av sitt liv. Jag gillar även den kalla norrländska miljön. Det är en spännande berättelse där vi får bekanta oss med samernas liv, motsättningarna med svenskar, massor med spännande magi och flera hundra år gamla berättelser som knyts samman med händelser idag. Ser så mycket fram emot att läsa del två i serien.


Betyg: 4 / 5


 

onsdag 25 augusti 2021

Blodskam


Titel: Blodskam
Författare: Caroline Engvall
Bokförlag: Bokförlaget Forum
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-05
Antal sidor: 299
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


När jag såg att Caroline Engvall skulle komma med en ny serie så tvekade jag inte en sekund med att köpa första boken Blodskam. Nu är den läst.


Bokens första mening: "Stranden ligger som en gnistrande vit solfjäder framför Sofia när hon småspringer över den brännande sanden."


Så här står det om handlingen: "Första delen i en ny spänningsserie om systerskap och hemligheter som tar oss från paradisvita stränder i Thailand till Norrlands mörka inland. Elizabeth åker till Thailand på julsemester tillsammans med sin mamma, systern Sofia och hennes familj. På nyårsafton försvinner Sofia, några timmar senare hittas hon död i vattnet. Det som skulle varit en underbar semester slutar istället i katastrof. Händelsen för Elizabeth tillbaka till ett mörkt förflutet, till barndomen och till Ormvattnet. Vad var det egentligen som hände på paradisön? Och vad var det som egentligen hände i det där ensliga huset vid sjön?"


Hur var boken:  Bloodskam är första boken i en ny serie av Caroline Engvall. Har läst de flesta av hennes böcker och gillar hennes författarskap. Denna bok var inget undantag. Det var en mörk thriller som utspelar sig både i nutid och dåtid. Den utspelar sig i Thailand, i Stockholm och i en norrländsk by som heter Ormvattnet. Det är en bok om systrar, om familj, om psykisk ohälsa, om svek och om ondska. Berättelsen kryper under skinnet på en och den är spännande från början till slut. Gillar både hur författarinnan beskriver karaktärerna och miljöerna. Det är absolut en lite annorlunda berättelse gentemot Engvalls tidigare böcker och det var helt klart positivt. Längtar så mycket efter nästa bok i serien.


Betyg: 5 / 5

fredag 20 augusti 2021

Helgfrågan v. 33


Då är helgen här och det är dags för Helgfrågan hos Mias bokhörna. Helgens fråga lyder så här:

Vad har du läst för böcker på semestern?
Nu har ju inte jag semester eftersom jag har sjukersättning och är hemma hela tiden, så jag väljer istället att visa de fyra absolut bästa böckerna jag läst under sommaren. De är:

Flickan som fick en röst av Abi Daré
Amerikansk jord av Jeanine Cummins
Uppdrag Hail Mary av Andy Weir
Aftonen och morgonen av Ken Follett




Vill ni se alla sommarens böcker så finns de HÄR


Darktown

Titel: Darktown
Serie: Boggs & Smith #1
Författare: Thomas Mullen
Översättare: Claes Göran Green
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 432
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Darktown av Thomas Mullen köpte jag när den nyss kommit ut för jag tyckte att den verkade intressant. Det tog ett tag innan den äntligen blev läst. Det är första boken i en serie som heter Boggs & Smith.


Bokens första mening: "Klockan närmade sig midnatt när en av lyktstolparna på Auburn Avenue hade oturen att bli den första som blev påkörd av en bil."


Så här står det om handlingen: "Atlanta 1948. På ena sidan tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet och på andra sidan ligger Darktown. Här bor nästan bara afroamerikaner och det är detta område som stadens första svarta polisstyrka får i uppdrag att bevaka.

När en fattig svart kvinna mördas i Darktown efter att ha setts tillsammans med en vit man är det ingen som bemödar sig om att hitta den skyldige. Förutom Boggs och Smith, två svarta poliser med skilda bakgrunder. De kommer att riskera både sina jobb och sina liv i jakten på mördaren."


Hur var boken:  Detta är en kriminalroman som utspelar sig i Atlanta, U.S.A 1948. Det handlar om ett Atlanta som är uppdelat i ev vit del och en svart del. Vi får följa några vita och några svarta poliser och det är en oerhört intressant och spännande berättelse. Handlingen speglar det rashat som förekom på den tiden och kan inte säga annat att jag blir så upprörd över hur de svarta behandlades. Det handlar dessutom om den korruption som finns inom polisen. Boken känns oerhört verklighetstrogen måste jag säga. Gillade språket och stämningen så mycket att jag längtar efter att fortsätta serien. Del två står redan i hyllan och väntar.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 17 augusti 2021

Tisdagstrion: En bok i varje färg


Då är tisdagstrion igång igen efter sommaruppehållet. Det är som vanligt Ugglan & Boken som håller i detta. Denna veckan skall böckerna vi tipsar om ha olika färger på omslaget. Mina färger blir gul, turkos och röd.

1. Flickan med gåvorna av M.R. Carey. Detta är en berättelse om zombies, men verkligen en annorlunda sådan Otroligt bra.

2. Grace av Anthony Doerr. En bok om en man som drömmer sanndrömmar. Efter en sådan flyr han för att han tror att han då kan rädda sin dotter.

3. Begynnelse av Dan Brown. Femte boken om professorn i religiös symbolik Robert Langdon. Gillar dessa böcker.



lördag 14 augusti 2021

Helgfrågan v.32


Just ja, det är ju helg och hos Mias bokhörna så är det sista veckan med helgfrågans sommaredition. Frågorna under sommaren har varit:

Vad läser du nu?
Har du något boktips?
Har du ett semestertips att dela med dig av?

Just nu så har jag precis avslutats En av de sista av Annah Nozlin. En fantasy för åldersgrupp 15+ och den är första boken i serien Ekens dotter. Boken som jag börjat på nu är Darktown av Thomas Mullen. En kriminalroman som utspelar sig 1948 i Atlanta.


Mitt boktips denna gången blir en bokserie. Det är Vargtrilogin av Elvira Birgitta Holm. En helt fantastisk historisk serie som tar sin början under pestens år 1350 i de värmländska skogarna.

 

Istället för semestertips så tänkte även passa på att tipsa om en tv-serie som jag börjat kika på. Den heter Bull och det är en serie som handlar om Dr. Bull som är rättegångskonsult. Det är en intressant serie och huvudrollen spelas av Michael Weatherly, som också är känd för att spela karaktären Anthony Dinozzo i tv-serien NCIS.


En av de sista


Titel: En av de sista
Serie: Ekens dotter
Författare: Annah Nozlin
Bokförlag: Seraf Förlag
Format: Häftad
Utgiven: 2017
Antal sidor: 285
Finns bl.a. att köpa hos(endast i samlingsvolym): Adlibris | Akademibokhandeln


För ett tag sedan såg jag på Facebook(tror jag) att man kunde köpa hela Annah Nozlins serie Ekens dotter signerad. Jag slog till och köpte hem dem. Första boken i denna serie nämligen En av de sista är nu utläst.


Bokens första mening: "Mitt folk har alltid varit bra på att lyssna till stjärnorna, och inte bara lyssna utan också förstå att tolka det budskap som stjärnorna sänder."


Så här står det om handlingen: "Kel växer upp i en skör fredstid i en värld som styrs av kungar. Hon upptäcker att hon kan känna träden och att hon har en känsla för skogen som hennes bror saknar.
Vid Irvs fästning är det av tradition bara pojkar som lärs upp, men Kel får ändå lära sig svärdskonst och om örters helande verkan.
Hennes mors fiender, männen i de gula kapporna, letar efter henne och kommer dödligt nära. Livet är hårt för en ensam flicka bland bara män, men hon har vänner och hittar också kärleken. "


Så här var boken: Detta är en fantasyberättelse riktad till åldersgrupp 15+. För mig spelar det ingen roll om fantasyböckerna jag läser är för yngre åldersgrupp, jag brukar gilla dem ändå. Det här är alltså första boken i en serie som heter Ekens dotter. Här får vi följa den unga flickan Kel från 10 års ålder och framåt. Den familj som hon trott var hennes visar sig bara vara en fosterfamilj och hon är något helt annat än vad hon trott. Efter att en äldre man en dag kommer och hämtar henne börjar ett helt annat liv för henne. Jag tycker att boken var lite svår att komma in i till att börja med. Tog ett tag innan man kom karaktärerna in på livet och innan man förstod sammanhanget, men efter ett tag så tog handlingen fart och blev jätteintressant. Så nu när boken var slut så är jag jättenyfiken på nästa bok i serien.


Betyg: 3 / 5

 

fredag 13 augusti 2021

Sommarläsning 2021 klar

I slutet av maj så valde jag ut en hög böcker som jag supergärna ville läsa under juni till augusti. Valde 12 böcker för jag tyckte det lät rimligt. Nu har jag faktiskt läst färdigt alla tolv och då är inte ens augusti slut ännu. Jag är så nöjd och de har varit så otroligt bra, ja faktiskt så bra så i dessa högar finns några av årets bästa böcker hittills.



torsdag 12 augusti 2021

Everland

Titel: Everland
Författare: Lars Göran Persson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-03
Antal sidor: 382
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Everland av Lars Göran Persson är en historisk roman som utspelar sig under Andra Världskriget.


Bokens första mening: "Ellika Kolbsmayr flyttar försiktigt det ena benet från dess placering över det andra och såg noga till att inte silkesstrumpan fastnade i vecket som bildades i mötet mellan hennes avslappnade fot och den lite för stora svarta sko som satt på densamma."


Så här står det om handlingen: "Det är krigsvåren 1944. Nazityskland är i färd med att tillverka en atombomb när deras tungvattenfabrik i Norge förstörs av de allierade. Men tyskarna har redan flyttat verksamheten. De har även gjort en sensationell upptäckt. Möjligheten att konstruera bomben och vinna kriget verkar nu avsevärt enklare.
En brittisk spion i Berlin har avslöjat hemligheten och både England och Tyskland har skickat ut agenter för att säkra den.
Nioårige Tor och hans mamma Sigrid är också på väg. Till Gäddsjö i nordvästra Jämtland för att börja på ny kula. Tor och hans nyfunne vän Valdemar träffar där på en störtad och sårad engelsk officer. De, och inte minst Sigrid, tar hand om honom.
Kriget kryper allt närmare, och någonstans vid den norsk-svenska gränsen drar det ihop sig till en avgörande kraftmätning, ett ögonblick då allt ställs på sin spets."


Hur var boken: Everland utspelar sig under krigsåret 1944. Det är en spännande och intressant berättelse som till stor del utspelar sig i Jämtland men också en bit över den norska gränsen och i Tyskland. Här har vi bl.a. kvinnliga brittiska spioner, nazister, en ensamstående mamma med hennes son som överger Uppsala för att flytta till Jämtland. Vi får följa flera av dessa personer, och deras öden kommer på ett spännande vis att sammanstråla. Gillar författarens språk. Tycker även att karaktärerna är intressanta, speciellt pojken Tom. Är spännande att följa med när han och hans vän utforskar de kalla jämtländska skogarna. Gillar även miljöbeskrivningarna  som känns verkliga. Riktigt bra bok som även är otroligt snabbläst.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 10 augusti 2021

Aftonen och morgonen


Titel: Aftonen och morgonen
Författare: Ken Follett
Översättare: Lena Karlin & Jens Ahlberg
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-09
Antal sidor: 734
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag äntligen läst Aftonen och morgonen, fjärde delen i Ken Folletts Katedralserie.


Bokens första mening: "Det var den viktigaste natten i Edgars liv, men han hade ändå svårt att hålla sig vaken."


Så här står det om boken: "Året är 997, mörkaste medeltiden i England. Landet är under attack från flera håll och vikingar plundrar Englands östkust i blodstänkta räder. Kungens makt är försvagad, de mäktiga utnyttjar de svagaste och blodutgjutelser är vardagsmat - kaos härskar. I denna turbulenta tid vävs tre personers liv samman: Edgar - en ung båtbyggare som måste börja ett nytt liv när hans stad skövlas av vikingar. Ragna - en adelskvinna som gifter sig av kärlek, men upptäcker att alla runt omkring är inblandade i en brutal maktkamp, och vars minsta misstag kan bli katastrofalt. Aldred - En ambitiös munk som drömmer om att reformera sitt enkla kloster till en smältdegel för kunskap. En efter en kommer de i konflikt med en hänsynslös biskop som inte skyr några medel för att öka sin rikedom och makt."


Så här var boken: Aftonen och morgonen är fjärde boken i Folletts
katedral-serie. Denna bok utspelar sig cirka 200 år före första boken, Svärdet och spiran. Här får vi följa Edgar som är en ung båtbyggare, Ragna som är en adelskvinna som gifter sig av kärlek och Aldred som är en ambitiös munk. Det är en storslagen historisk berättelse. Boken är full med kärlek, svek, ondska och intriger. Det är krig, vikingar och mycket annat. Man får här följa hur orten som senare kommer att bli Kingsbridge sakta men säkert växer fram. Det berättas om hur människorna lever, hur överheten förtrycker den lilla människan och hur illa behandlade kvinnorna blir. Älskar berättelsen och nu har man fått bakgrunden till första boken på ett helt annat sätt. Folletts språk är fantastisk och miljöbeskrivningarna likaså. Bara älskade att läsa boken. Så bra!


Betyg: 5 / 5

 

onsdag 4 augusti 2021

Hamnet


Titel: Hamnet
Författare: Maggie O´Farrell
Översättare: Malin Bylund Westfelt
Bokförlag: Etta
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-09
Antal Sidor: 387
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Hamnet är min allra första bekantskap med Maggie O´Farrells författarskap. Boken har jag hört talas om i  massor både på bokbloggar, på Instagram och på booktube. Kände att detta borde vara en bok för mig. Boken vann Womens Prize for Fiction år 2020.


Bokens första mening: "En pojke kommer nedför en trappa."


Så här står det om boken: "I 1500-talets England förälskar sig en fattig latinlärare i den excentriska Agnes. Hon vandrar runt på familjeägorna med en falk på axeln och är lika fruktad som eftertraktad för sina kunskaper om läkeväxter. Mötet leder till äktenskap, de flyttar till Stratford och får tre barn: dottern Susanna och tvillingarna Hamnet och Judith.  

Agnes går in i rollen som omsorgsfull mor och fru, samtidigt som hennes mans författar­karriär börjar ta fart och pesten härjar runt om i landet.

När hans tvillingsyster blir svårt sjuk är det den elvaåriga Hamnet som ger sig ut för att hämta hjälp. Men tragiskt nog är det istället han själv som dör. Fyra år senare skriver hans far tragedin Hamlet."


Hur var boken:  Detta är en fiktiv berättelse om pojken Hamnet, hans mamma Agnes och hans två systrar. Berättelsen utspelar sig i Stratford i 1500-talets England. Grunden av berättelsen bygger på de knapphändiga uppgifter som finns om Hamnet och hans familj. De är Shakespeares verkliga familj. Detta var min första bekantskap med Maggie O´Farrells författarskap och jag gillade vad jag läste. Först och främst har hon väldigt målande språk. Hon är otroligt duktig på att skapa trovärdiga karaktärer och miljöbeskrivningarna är fantastiska. Ämnet i denna boken var otroligt intressant, mycket på grund utav att jag alltid varit intresserad av Shakespeare och hans verk. Här fick man lite bakgrund när det gäller hans familj, även om allt inte stämmer till hundra procent och vissa namn var ändrade. Men som sagt mycket läsvärd bok!


Betyg: 4 / 5 


söndag 1 augusti 2021

En smakbit på söndag: Hamnet


Det är söndag och hos Betraktninger skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser. Just nu håller jag på med Hamnet av Maggie O´Farrell. Smakbiten låter så här:

"Det är efter midnatt Agnes bröllopsnatt; det kanske till och med är nära gryningen. Det är så pass kallt att hennes andedräkt syns vid varje utandning och samlas i smådroppar på filten hon svept om sig.
    När hon tittar ut genom fönstren är Henley Street försänkt i det svartaste av mörker. Det är ingen ute. Då och då hörs en uggla från någonstans bakom huset. Den skickar ut sitt skälvande läte i natten. "