tisdag 31 oktober 2023

Stormberget


Titel: Stormberget
Serie: Stenträsktrilogin #3
Författare: Liza Marklund
Förlag: Piratförlaget
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-09
Antal sidor: 329
Finna bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Stormberget av Liza Marklund är en spännande avslutning på Stenträsktrilogin.


Bokens första mening:
"Den här berättelsen har sin upprinnelse vid den tid då de sista vildrenarna fortfarande betade i Torne Lappmark och älven brusade orörd."


Så här står det om handlingen: "Mitt under midsommarfirandet i Stenträsk flyter en kropp upp ur Kallmyren. Man utgår från att det är Wiking Stormbergs drunknade hustru som äntligen har hittas.

Men Wiking vet, av uppenbara skäl, att så inte är fallet.

Och människan i myren visar sig vara en man, och han har inte drunknat. Hans kropp har varit fäst mot myrens botten med en påle genom hjärtat, likt en vampyr.

För Wiking innebär fyndet en svindlade resa bakåt i hans egen familjehistoria. Till slut vet han inte vad som är sanning och vad som är lögn, vem som egentligen är vad eller vem han själv är."


Hur var boken:  Då är sista boken i Stenträsk-trilogin utläst och det känns tråkigt. Jag har alltid älskat Marklunds sätt att skriva och hur hon bygger upp sina stories. Denna trilogi är inget undantag. Boken var spännande och otroligt intressant. Gillar karaktärerna och norrlandsmiljöerna jättemycket. Gillar hur man får följa karaktärerna i nutid och även får ta del av några gamla brott. Riktigt läsvärd bok och serie.


Betyg: 4 / 5


lördag 21 oktober 2023

Hela världens tårar


Titel: Hela världens tårar
Författare: Jan-Philipp Sendker
Bokförlag: Modernista
Format: Storpocket
Utgiven: 2023-04
Antal sidor: 247
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Hela världens tårar av Jan-Philipp Sendker. Vad jag vet så är detta en fristående berättelse.


Bokens första mening: "Jag har inte mycket tid på mig att berätta min historia."


Så här står det om handlingen: "18-åriga Niri och hans familj är illegala invandrare i en asiatisk mångmiljonstad. Där lever de ett enkelt men tryggt liv som tjänstefolk hos en välbärgad familj. Tills pandemin slår till.
Plötsligt står familjen utan framtidsutsikter, på randen till bottenlös fattigdom, och de tar sig till ett slumområde utanför staden. Niris inre uppror, mot både pappan och landets regering, växer - och när livet blir outhärdligt och behovet av mat och medicin för stort, bestämmer han sig för att korsa gränsen in till staden.
En natt smyger sig Niri tillbaka till villan de bott i och möts där av Mary, dottern i familjen. Hon förser honom med mat och pengar, och hon har en plan som ska förändra deras liv för all framtid."


Hur var boken: Det var en intressant historia som är relativt aktuell eftersom den utspelar sig under pandemins första tid, där man får uppleva vad många fattiga människor råkade ut för när de blev utkastade i fattigdom och svält. Men jag som älskat alla Sendkers tidigare böcker blev lite besviken för denna kändes tyvärr bara medioker. 


Betyg: 3 / 5


söndag 15 oktober 2023

Memoria


Titel: Memoria
Författare: David Lagerkrantz
Bokförlag: Norstedts
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Utgiven: 2023-07
Lyssnad tid: 11 timmar 7 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Memoria av David Lagerkrantz är den andra boken i deckarserien som handlar om Rekke och Vargas.


Så här står det om handlingen: "Claire Lidman är död sedan fjorton år. Men Samuel, Claires man, vägrar att acceptera det. Så när han får syn på en kvinna i bakgrunden på ett semesterkort som ser ut precis som Claire, vänder han sig till Hans Rekke och Micaela Vargas. De är djupt skeptiska. Men Rekke upptäcker ändå några detaljer på fotot som tyder på att det verkligen är Claire. Är det möjligt? Eller tar de sig an fallet bara för att få möjlighet att jobba ihop igen?

Undersökningen leder dem bakåt i tiden och Rekke tvingas återvända till plågsamma minnen från det förflutna.

Samtidigt, kanske inte bara av en tillfällighet, träffar Rekkes dotter Julia en ny pojkvän som hon absolut vill hålla hemlig. Och Micaela blir fortsatt trakasserad och hotad av sin kriminella bror Lucas. Men det skrämmer henne inte. Först när hon inser vem Julias nya kärlek är, faller halva hennes värld samman, och Rekke förstår att han återigen måste stå öga mot öga med sin ungdoms stora fiende, Gabor Morovia."


Hur var boken:  En väldigt intressant och spännande fortsättning på serien om Rekke och Vargas. Intressant story, intressanta karaktärer. Gillar den supermycket.


Betyg: 4 / 5


Kartografen


Titel: Kartografen
Författare: Anette Hemming
Översättare: Kalle Hedström Gustafsson
Bokförlag: Modernista
Format:
Inbunden
Utgiven: 2023-05
Antal sidor: 393
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Kartografen av Anette Hemming är en ny bekantskap i spänningsgenren. Detta är författarinnans debut.


Bokens första mening: "Det var inte första gången Lisbet Lind smakade på ensamheten."


Så här står det om handlingen: "Den nyskilda tvåbarnsmamman Lisbet bor i ett välbärgat grannskap i Bærum i Norge. Hon är precis påväg att duka fram frukost efter en orolig natt när hon upptäcker en handritad lapp, fäst på köksfönstret. Det är en planritning över rummet hon befinner sig i, med en markering i form av ett rött kryss, och på baksidan finns spår av torkat blod. Dagen därpå hittas Lisbet mördad i sitt eget kök.
Kriminalkommissarie John Persvik får fallet på sitt bord, men har svårt att identifiera ett motiv och en möjlig gärningsman. Men mordet på Lisbet visar sig bara vara början: snart dyker liknande mystiska ritningar upp hos Lisbets exman och flera andra i hennes bekantskapskrets. Och sonen Mikkels telefon fylls av textmeddelanden - med hans döda mor som avsändare."


Hur var boken:  En spänningsroman som var aningen annorlunda och på ett sätt lite tragisk. Tyckte tyvärr att den var seg till att börja med, men den tog sig närmare slutet. Synd att det tog lite tid.


Betyg: 3 / 5


tisdag 10 oktober 2023

Tisdagstrion: Rosa


Höll alldeles på att glömma bort att det var tisdag och hos Ugglan & Boken innebär det så klart tisdagstrion. Veckans tema är rosa. Hade lite svårt att veta vilka böcker jag skulle välja, men jag fick gå på omslag denna gången. Har inte läst någon av böckerna, men de står och väntar i hyllan.

1. Under täcket av Marian Keyes. Detta är en samling artiklar som publicerats i olika tidningar. Här är alltså berättelser av henne själv om hennes liv och författarskap.

2. Den bekymrade byråkraten av Kristina Ohlsson. En personlig skildring om svensk migrations- och integrationspolitik.

3. Kärlek på den lilla ön i havet av Jenny Colgan. 6:e delen i serien om Den lilla ön i havet.






torsdag 5 oktober 2023

Nuckorna på hörnet


Titel: Nuckorna på hörnet
Författare: Karin Brunk Holmqvist
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-06
Antal sidor: 255
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nuckorna på hörnet är bok nummer 20 av Karin Brunk Holmqvists.


Bokens första mening: "Elsa Larsson gick fram till det lilla bordet och tände ljusen i den smidda ljusstaken"


Så här står det om handlingen: "Nuckorna på hörnet är i folkmun namnet på den gamla lärarinnebostaden i Löderup på Österlen. Där bor Elsa med hunden Bjäfseman och väninnan Inga-Märta som granne.  

Elsa trivs med sitt stilla pensionärsliv. Det enda som får hennes hjärta att banka lite hårdare är när hon kvällstid läser dikter av den välkände poeten Fritz - en sann gentleman och en känslig själ - till skillnad från Elsas tidigare kärlek Gösta. Hans intressen låg mer åt traktorer och den skånska myllan. Fast trots att Elsa befarade att Gösta skulle använda ordet betäcka när passionen slog till rodnar hon fortfarande när hon minns hans stora, varma händer.

Lugnet i Löderup störs när en ny granne flyttar in. Han har knappt anlänt innan det för första gången på ett sekel blir inbrott i byn. Det måste vara något skumt med mannen och Elsa tänker klura ut vad det är. När hon börjar spionera upptäcker hon att han gömmer en skattkarta i källaren och äger en pistol. Hon ska avslöja honom - om det så är det sista hon gör."


Hur var boken: En underhållande och stundvis rolig berättelse om ett gäng äldre personer i Löderup på Österlen, där huvudkaraktären är otroligt nyfiken av sig. Har läst några böcker av författarinnan tidigare, men denna var aningen svagare . Men ändå underhållningsvärde.


Betyg: 3 / 5



tisdag 3 oktober 2023

Tisdagstrion: Hemligheter


Då är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är det dags för tisdagstrion. Veckans ämne är hemligheter. Tyckte att det var lite klurigt denna veckan, men valde i alla fall dessa tre.

1. De sju systrarna av Lucinda Riley. Detta är första boken om ett gäng adoptivsystrar som efter faderns död får ta del av de hemligheter som dolts om deras ursprung och mycket annat. En fantastisk serie.

2. Små eldar överallt av Celesta Ng. En berättelse om en idyll som förändras och om en spädbarn som hittas utanför en brandstation.

3. En lyckligare tid av Claire Lombardo. Ett familjedrama som spänner över 40 år som handlar om kärlek, familjeband och hemligheter bland annat.