onsdag 30 september 2020

Månadssammanfattning september 2020

Nu är hösten här och vi är på september månads sista dag. Det märks både i naturen och på temperaturerna att det är höst. Men ännu är det riktigt skönt ute.

Nu är det hög tid att presentera vad jag läst och sett i september. Jag har haft min sämsta läsmånad i år, men jag är nöjd ändå. Försöker att inte ställa så höga krav på mitt läsande utan njuta av det istället. Däremot så har vi sett lite grann, speciellt tv-serier. Så här kommer vad det blivit under månaden:

Böcker lästa i september:

66. Fredrik Backman - Björnstad   4 / 5   472 sidor
67. Madeline Miller - Kirke   5 / 5   392 sidor
68. Lucinda Riley - Månsystern   5 / 5   644 sidor
69. Joseph A. Davis - Markus av Trolyrien   4 / 5   459 sidor
70. Ewa Klingberg - Hemligare kan ingen vara   4 / 5   224 sidor

Antal utlästa böcker: 5
Antal lästa sidor: 2191
Månadens bästa bok: Kirke och Månsystern

Påbörjade böcker: Livet av Keith Richards 68 sidor & Doften av falska påvar av Lena Nordenjack 70 sidor


Månadens sedda filmer:



Månadens sedda tv-serier:





Omslagsonsdag v. 40, 2020: Klänningar


Nu så här på onsdag eftermiddag så tänker jag delta i Omslagsonsdag hos Boklysten. Här skall vi visa upp böcker på temat.Hittade ett gäng där jag läst några och några är olästa.




 

tisdag 29 september 2020

Tisdagstrio v. 40, 2020: Bara ett ord i titeln


Idag är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är det dags för tisdagstrion. Denna veckan skall vi tipsa om tre böcker med bara ett ord i titeln.

1. Konklaven av Robert Harris. En spännande berättelse om intriger i Vatikanen.

2. Tennison av Lynda La Plante. Första boken om polisen Tennison från tv-serien Crime Suspect. Här är Tennison ung och nyutexaminerad.

3. Mona av Dan T. Sehlberg. En oerhört spännande bok om en kvinna som hamnar i koma och om ett datavirus.


lördag 26 september 2020

Hemligare kan ingen vara


Titel: Hemligare kan ingen vara
Serie: Begravningsbyrån Tranan #5
Författare: Ewa Klingberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-08
Antal sidor: 224
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Femte delen i serien Begravningsbyrån Tranan är utläst. Boken heter Hemligare kan ingen vara och den är skriven av Ewa Klingberg.


Bokens första mening: "Med ett ryck slet Sandra ner semesterlistan som satt upptejpad på skåpluckan i personalrummet på begravningsbyrån Tranan."


Så här står det om handlingen: "Det har återigen blivit höst i Tranås och Sandra har bestämt sig för att stanna kvar på begravningsbyrån Tranan. Verksamheten växer liksom behovet av en större lokal. Fyndet av en mystisk portfölj vänder upp och ner på tillvaron, och snart undrar Sandra om hon ändå inte fattat ett förhastat beslut. Kanske skulle livet trots allt bli enklare någon annanstans."


Hur var boken: Oj så trevligt att återigen få återkomma till Begravningsbyrån Tranan i Ewa Klingbergs otroligt trevliga serie som utspelar sig i Tranås. I denna boken fortsätter berättelsen om Sandra, Majken och de andra på begravningsbyrån. Här hittar Sandra en mystisk portfölj och dessutom dyker en person upp som vill riva upp en bouppteckning. Båda dessa händelser ställer till det lite och det blir spännande. Det här är mysiga lättlästa böcker och den här liksom de tidigare läser man ut på en liten stund. Nu längtar jag efter nästa bok.


Betyg: 4 / 5

 

fredag 25 september 2020

Markus av Trolyrien

Titel: Markus av Trolyrien
Serie: Markus av Trolyrien #1
Författare: Joseph A. Davis
Bokförlag: Pärlan Förlag
Format: Pocket
Utgiven: 2020-06
Antal sidor: 459
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Nu har jag läst Markus av Trolyrien av Joseph A. Davis. Detta är första delen i en fantasyserie med samma namn och jag tror att den riktar sig till ungdomar 12 - 15 år.


Bokens första mening: "Markus väcktes av en främmande kvinna som lade en hand på den arm som inte var bruten, kallade honom prins Albrak och spottade på honom."


Så här står det om handlingen: "
När Markus blir kidnappad av Diomeda ligger han på sjukhus efter en skidolycka. Den vackra, men egendomliga kvinnan, titulerar sig Kungen av Valariens budbärare och påstår att han är den försvunne prinsen som hon är skyldig att hämta hem. Plötsligt befinner han sig i en ny, märklig värld, där kläder växer på träd, gräset är blått och en riktigt artig hälsning medför några salivfläckar på tunikan.

I Valarien måste Markus navigera en ny och främmande kultur och vänja sig vid sitt tunga ansvar som denna världs motvillige prins och beskyddare. Det är ingen lätt uppgift, särskilt inte med de skräckinjagande monstren som håller på att invadera. Tillsammans med Diomeda ger sig Markus ut på jakt efter den legendariske Kung Josuas talismaner, som kanske - om de gamla sagorna stämmer - är det enda hoppet för att bli kvitt de farliga inkräktarna"


Hur var boken: Markus av Trolyrien var en fantasifull, rolig och fantastiskt underhållande bok. Jag tror att boken är för åldersgrupp 12 - 15 år men både yngre och äldre kan läsa den med behållning. Det är en hisnade berättelse om Markus som blir kidnappade och tagen till en annan värld genom en portal. Där finns klädesträd, blått gräs, jättefjärilar. Världen är full av magi, kungligheter och monster. Ja både karaktärerna och den fantasifulla miljön gör det till ett nöje att läsa berättelsen. Kan varmt rekommendera boken och nu ser jag fram emot att läsa nästa del framöver.


Betyg: 4 / 5

 

torsdag 24 september 2020

Helgfrågan vecka 39, 2020


Då är det torsdag och eftersom helgen börjar närma sig så har Helgfrågan kommit upp hos Mias bokhörna. Veckans frågor lyder:

Finns det någon bok som går före i kön i din TBR?((TBR =To be read)
Det finns två böcker som definitivt kommer att gå före i kön och det är först boken som nu är på väg hem till mig, nämligen Aftonen och morgonen av Ken Follett. Det är fjärde delen i hans Katedralserie. Den andra som kommer att gå före i kön är Solsystern av Lucinda Riley, sjätte delen i serien De sju systrarna och den boken kommer i slutet av oktober.


Bonusfråga: Finns det någon bok du vill köpa pga omslaget?
Det finns två böcker som jag tycker har supersnygga omslag. Jag skulle säkert kunna köpa dem bara för omslagen, men nu tycker jag också att de verkar jätteintressanta.


Hett i hyllan vecka 39, 2020


Nu är det torsdag och hos Bokföring enligt Monika så är det dags för Hett i hyllan. Där skall vi presentera de där böckerna som stått och samlat damm i bokhyllorna i eviga tider.

Min bok denna veckan är Revolvermannen av Stephen King. Detta är första delen i Kings romansvit Det mörka tornet. Köpte hela serien i denna utgåva då den kom ut 2017 och har inte påbörjat den ännu. Men nu under hösten skall det bli.

Så här står det om handlingen: "I en främmande värld med genklanger från vår egen möter vi för första gången Roland av Gilead, den siste revolvermannen, en ensam hämnare ständigt på väg genom ett ödelagt land på jakt efter den undflyende mannen i svart.

Här lägger Stephen King grunden till sagan om Det mörka tornet. Vi får en glimt av vad Rolands värld har blivit, men inte av hur. Vi träffar Jake, pojken från New York som blir Rolands vän och som ställer honom inför hans livs svåraste val.

Ännu är Det mörka tornet avlägset. Men det ekar som en storm i fjärran."


 

onsdag 23 september 2020

Omslagsonsdag vecka 39: Höstläsning


Då är det onsdag och hos Boklysten är det dags för veckans omslagsonsdag. Denna veckan är det höstläsning som är temat och jag väljer omslag till tolv böcker som jag gärna vill läsa under hösten.