tisdag 31 januari 2023

Månadssammanfattning januari 2023

 

Ja då var årets första månad slut. Kan inte säga att jag är jättenöjd med läsningen denna månad. Kan bara bero på att jag spelat lite för mycket World of Warcraft, och kanske också på att en av böckerna var på engelska och nästan 1000 sidor. Inte heller filmer och tv-serier blev det mycket av denna månad. Så här har det sett ut:

Lästa böcker i januari 2023

1. Nina Wähä - Testamente   4 / 5   17 timmar 36 minuter
2. Sarah J. Maas - Kingdom of Ash   4 / 5   984 sidor
3. Kerstin Ekman - Löpa varg   3 / 5   5 timmar 6 minuter


Antal lästa böcker: 1
Antal lyssnade böcker: 2
Antal lästa sidor: 984
Antal lyssnade timmar: 22 timmar 42 minuter
Månadens bästa bok: Testamente






Filmer vi sett i januari 2023




Serier vi sett i januari 2023




Löpa varg


Titel: Löpa varg
Författare: Kerstin Ekman
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Lennart Jähkel
Utgiven: 2021-08
Lyssningstid: 5 timmar 6 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Löpa varg av Kerstin Ekman, fanns i min bokhylla som pocketbok, men eftersom jag höll på att läsa en riktig tegelsten på engelska, så beslutade jag mig för att lyssna på denna bok istället.


Bokens första mening: "Det var kallt."


Så här står det om handlingen: "Då kom han ut. Han gjorde det med en självklarhet som var lätt att begripa; den här världen var ju hans. Han kom fram ur skogen lite längre bort än där skidspåret gick. Han ställde sig i myrkanten mellan en enbuske och en förkrympt tall. Han såg uppmärksamt ut över myrens lilla snövidd, vände på huvudet så att jag såg profilen med den ädla nosen, den branta pannan och öronen som stod opp.

Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, är den som berättar i Kerstin Ekmans täta historia om en mans förändrade relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet."


Hur var boken: Det var en relativt bra story med ett fint språk. Problemet var att jag var väldigt ofokuserad i början av boken, så det tog ett tag innan jag kom in ordentligt i handlingen. Vet inte om det var boken, uppläsaren eller jag. Men till slut kändes den bra.


Betyg: 3 / 5

 

måndag 30 januari 2023

Kingdom of Ash


Titel: Kingdom of Ash
Serie: Throne of Glass(Glastronen) #7
Författare: Sarah J. Maas
Bokförlag: Bloomsbury
Format: Häftad
Utgiven: 2018
Antal sidor: 984
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag läst ut Kingdom of Ash av Sarah j. Maas. Det var den sista delen i Glastronen-serien, där jag fått läsa de två sista böckerna på engelska, eftersom det svenska förlaget slutade översätta böckerna. Denna sista del var en riktig tegelsten på 984 sidor.


Bokens första mening: "He had been hunting for her since the moment she was taken from him."


Så här står det om handlingen: "Aelin Galathynius’s journey from slave to assassin to queen reaches its heart-rending finale as war erupts across her world … She has risked everything to save her people – but at a tremendous cost. Locked in an iron coffin by the Queen of the Fae, Aelin must draw upon her fiery will to endure the months of torture inflicted upon her. The knowledge that yielding to Maeve will doom those she loves keeps her from breaking, but her resolve is unravelling with each passing day… With Aelin imprisoned, Aedion and Lysandra are the last line of defence keeping Terrasen from utter destruction. But even the many allies they’ve gathered to battle Erawan’s hordes might not be enough to save the kingdom. Scattered throughout the continent and racing against time, Chaol, Manon, and Dorian must forge their own paths to meet their destinies. And across the sea Rowan hunts to find his captured wife and queen – before she is lost to him. Some bonds will deepen and others be severed forever, but as the threads of fate weave together at last, all must fight if they are to find salvation – and a better world."


Hur var boken: Det var en spännande och fantasifull handling även i denna sista bok. Gillar författarinnans språk. Har varit en utmaning att läsa de två sista böckerna på engelska, men det gick riktigt bra. Språket var inte svårt att förstå, så läsningen flöt på bra. Det var verkligen ett spännande avslut på serien och en liten tår föll på något ställe i slutet av boken. Det jag kunde känna med denna bok var att vissa ställen drog ut en aning för länge och jag tror definitivt att boken kunde varit lite kortare och ändå varit jättebra. Men är så glad att jag läste klart serien fast jag fick läsa på engelska på slutet. Jättebra!


Betyg: 4 / 5 

 

fredag 27 januari 2023

Serier jag vill fortsätta läsa under 2023


Jag har en hel del påbörjade serier där jag läst en eller några böcker. Vill verkligen komma någon vart med dessa serier. Har därför valt ut vilka serier jag skall fokusera på att läsa detta året.

* Klar: Räfhonan.  3:e boken i
serien Barnbruden av Anna Laestadius Larsson
* Klar: Mellan rött och svart. 3:e boken i
serien Det stora århundradet av Jan Guillous
* Klar: Kungarnas krig. 2:a boken i
serien Sagan om is och eld av George R.R. Martins
* Klar: Den som finner. 2:a boken i serien Mr Mercedes av Stephen King
* Klar: Ängelns lek. 2:a boken i serien De bortglömda böckernas gravkammare av Carlos Ruiz    Zafon
* Klar: Vindens namn del 2. 2:a boken i serien Berättelsen om kungadråparen av Patrick Rothfuss
* Klar: Sommardöden. 2:a boken i serien om Malin Fors av Mons Kallentoft
* Klar: Polarnatt. 2:a boken i serien Systrarna Stiernfors av Frida Skybäck
* Klar: De tre följeslagarna. 2:a boken i serien Det mörka tornet av Stephen King
* Klar: Arvet efter dig. 2:a boken i serien Livet efter dig av Jojo Moyes

 

Helgfrågan v.4 2023



Nu är det dags att svara på veckans helgfråga hos Mias bokhörna. Den lyder:

Eftersom det är förintelsens minnesdag. Har du några boktips från 2:a Världskriget?

Det finns flera läsvärda och gripande böcker från 2:a världskriget. Nedan ser ni tre stycken som jag tycker väldigt mycket om.

Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris
Boktjuven av Markus Zusak
Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr





tisdag 24 januari 2023

Tisdagstrion: Böcker som utspelar sig i olika århundraden(ett århundrade i varje bok)


Då är det dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall handlingen i böckerna utspela sig i olika århundraden.

1. Börjar med Svekens tid av Leif Selander. Detta är första delen i en serie som handlar om Vikingar. Århundradet är 900 e.Kr.

2. I oxögat av Ida Andersen. Handlingen utspelar sig i Dåvedshult i Ekeberga socken och här är en historia om hur glasbruket Kosta kom till. Århundradet är 1700-talet.

3. Musan av Jessie Burton utspelar sig på 1900-talet. I England 1967 och i Spanien 1936. Här kretsar en hel del av handlingen kring konstverk.



 

söndag 22 januari 2023

En smakbit på söndag - Löpa varg


Då är det söndag och dags för smakbiten hos bloggen Betraktninger. Där skall vi dela med oss ett litet utdrag ur boken vi för närvarande läser. Just nu läser jag en bok och lyssnar på en. Den jag lyssnar på är Löpa varg av Kerstin Ekman. Smakbiten låter så här:

"Det verkade rätt så monotont med harjakt när man läste om den i en tolvårings jaktjournal. Men längre fram då jag var ett par år äldre kom jag till det där konstiga. Det var på nyåret 1962 och spårsnö. Jag postade och sköt en hare och visste att jag träffat. Så stod det. Men haren flängde vidare och försvann. Hur jag än stirrade på sidan så stod det inte mer. Kanske skämdes jag. Eller blev jag rädd?"


 

Helgfrågan v. 3 2023


Nu är det hög tid att jag svarar på Helgfrågan hos Mias bokhörna. Har inte hunnit tidigare under helgen. Den lyder:

Hur är det med klassiska böcker, läser du några?
Jag läser absolut klassiska böcker, men det är lite olika mycket. Vissa år blir det många och vissa år knappt några. Det går i perioder. Just nu är jag så sugen på att läsa böcker av Leo Tolstoy som jag har i bokhyllan. Det är ett ordentligt projekt eftersom det rör sig om Krig och Fred, samt Anna Karenina.




söndag 15 januari 2023

En smakbit på söndag - Kingdom of Ash


Nu är det söndag och hos bloggen Betraktninger så är det dags att dela med sig en smakbit ur boken man för närvarande läser.

Min smakbit kommer från boken Kingdom of  Ash av Sarah J. Maas. Det är sista boken i fantasyserien Glastronen. Läste de första fem böckerna på svenska, men sedan slutade förlaget att översätta serien, så de två sista har jag fått läsa på engelska. Det tar lite längre tid. Denna bok är dessutom på över 900 sidor, så det är tufft. Men här kommer smakbiten:

"Cairn had let her rot in the box för a while.
     It was quieter here, no endless, droning roar of the river.
     Nothing but the pressure, building and building and building under her skin, in her head. She could not outrun it, even in oblivion.
     But still the iron dug in, chafing against her skin. Wetness pooled beneath her as time wheeled by. As Maeve undoubtedly brought that collar closer with each hour."


fredag 13 januari 2023

Helgfrågan v.2 2023


Helg och dags att svara på en helgfråga hos Mias bokhörna. Veckans fråga lyder:

Läser du om böcker? Gärna ett exempel.

Det är oerhört sällan som det händer att jag läser om böcker nuförtiden. Det kommer alldeles för många nya hela tiden som man är nyfiken på. Men när jag var yngre så hände det oftare att jag gjorde en omläsning, ett exempel på en sådan bok från förr är Törnfåglarna av Colleen McCollough, älskade den.

 


Testamente


Titel: Testamente
Författare: Nina Wähä
Bokförlag: Norstedts
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Nina Wähä
Utgiven: 2019-06
Lyssnad tid: 17 timmar 36 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har haft Testamente av Nina Wähä i bokhyllan ett bra tag i pocketformat. Men eftersom jag håller på att läsa en riktig tegelsten på engelska så valde jag att lyssna på denna istället.


Så här står det om handlingen: "Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens."


Hur var boken:  En väldigt läsvärd bok om en dysfunktionell familj från Tornedalen i Finland. Det är mycket mörker och skuld i boken, många karaktärer att hålla reda på, men det var ändå otroligt bra. Lyssnade på boken som ljudbok och författaren själv läser upp boken, och det gör hon suveränt. Trodde till att början med att  det skulle vara jobbigt med alla karaktärer, och undrade hur man skulle lyckas hålla liv i storyn i drygt 17 timmar. Men det tog inte lång tid innan jag var jätteengagerad i berättelsen. Väldigt intressant.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 10 januari 2023

Lästa böcker 2023

 I år har jag liksom förra året lagt 60 böcker som mål på Goodreads och hoppas uppnå detta. 

Januari
1. Nina Wähä - Testamente   4 / 5   17 timmar 36 minuter
2. Sarah J. Maas - Kingdom of Ash   4 / 5   984 sidor
3. Kerstin Ekman - Löpa varg   3 / 5   5 timmar 6 minuter

Februari
4.Anna Laestadius Larsson - Räfvhonan   4 / 5   409 sidor
5. Leif Selander - Havets erövrare   5 / 5   371 sidor
6. Stine Pilgaard - Meter i sekunden   3 / 5   239 sidor
7. Karin Smirnoff - Havsörnens skrik   4 / 5   13 timmar

Mars
8. Hans Jörnlind - Hornbrytaren   4 /  5   293 sidor
9. Anna Kuru - Den första frosten   4 / 5   244 sidor
10. Stephen King - De tre följeslagarna   5 / 5   413 sidor
11. Håkan Mattsson - Döden för oss samman   4 / 5   315 sidor
12. Stefan Ahnhem - Offer utan ansikte   4 / 5   20 timmar 35 minuter

April
13. Jens Lapidus - Mr Ett   4 / 5   18 timmar
14. Gabriel Francke Rodau - Lydias liv   4 / 5   207 sidor
15. Patrick Rothfuss - Vindens namn, del 2   4 / 5   388 sidor
16. Anders Sundkvist - Akrobaten   4 / 5   271 sidor
17. Jojo Moyes - Arvet efter dig   4 / 5   12 timmar 32 minuter

Maj
18. George R. R. Martin - Kungarnas krig   4 / 5   753 sidor
19. Robert Harris - De ofrälsta   5 / 5   456 sidor
20. Frida Skybäck - Polarnatt   4 / 5   21 timmar 41 minuter
21. Inger Lernevall - Jag går nu.Tror jag   4 / 5   326 sidor
22. Harry Whittaker & Lucinda Riley - Atlas: Historien om Pa Salt   5 / 5   681 sidor
23. Ngyen Phan Que Mai - Där askan blommar   4 / 5   10 timmar 48 minuter
24. Liz Moore - Flod av döda själar   4 / 5   446 sidor

Juni
25. Ricky Strandberg - Bödlarnas profetia   3 / 5   207 sidor
26. Ann-Helén Laestadius - Straff   5 / 5   14 timmar 25 minuter
27. Anders Hansen - Hjärnstark   3 / 5   251 sidor
28. Kim Faber & Janni Pedersen - Vinterland   5 / 5   477 sidor
29. Carlos Ruis Zafón - Ängelns lek   5 / 5   586 sidor
30. Tina Harnest - Folk som sår i snö   5 / 5   314 sidor
31. Tinna Lindberg - De rättrådiga   4 / 5   364 sidor
32. Olga Tokarczuk - Löparna   3 / 5   365 sidor

Juli
33. Jan Guillou - Mellan rött och svart   4 / 5   431 sidor
34. Stacy Willingham - En gnista i mörkret   4 / 5   334 sidor
35. Sally Rooney - Vackra värld, var är du   3 / 5   408 sidor
36. Håkan Mattsson - Livet skiljer oss åt   4 / 5   313 sidor
37. Stephen King - Den som finner   4 / 5   397 sidor
38. Ragnar Jónasson - Snöblind   4 / 5   269 sidor
39. George R. R. Martin - Riddaren av de sju konungarikena   4 / 5   299 sidor
40. Valérie Perrin - Färskt vatten till blommorna   5 /  5   542 sidor

Augusti
41. Suzanne Collins - Balladen om sångfåglar och ormar   4 / 5   556 sidor
42. Mons Kallentoft - Sommardöden   3 / 5   415 sidor
43. Ewa Klingberg - Änglarummet   4 / 5   6 timmar 6 minuter
44. Ewa Klingberg - Stenängeln   4 / 5   6 timmar
45. Jan Mårtensson - Silverapostlarna   4 / 5   10 timmar 30 minuter
46. Jan Mårtenson - Dödligt hot   4 / 5   10 timmar 8 minuter
47. Sara Strömberg - Skred   4 / 5   365 sidor
48. Katarina Widholm - Värma händer   4 / 5   13 timmar 32 minuter

September
49. Charlotte Cederlund - Midnattsljus   4 / 5   284 sidor
50. Kim Faber & Janni Pedersen - Satans sommar   4 / 5   15 timmar 17 minuter
51. Camilla Läckberg & Henrik Fexeus - Mirage   5 / 5   17 timmar 59 minuter
52. Sigbjörn Mostue - Tyst savann   3 / 5   11 timmar 16 minuter
53. Hanya Yanagihara - Ett litet liv   5 / 5   731 sidor
54. Ewa Klingberg & Hanna Åhman - Sommar vid Vätterns strand   3 / 5   3 timmar 7 minuter
55. Madeleine Finlöf - Aina: En berättelse om starka kvinnor vid ryska gränsen    3 / 5  
210 sidor

Oktober
56. Karin Brunk Holmqvist - Nuckorna på hörnet   3 / 5   255 sidor
57. David Lagerkrantz - Memoria   4 / 5   11 timmar 7 minuter
58. Anette Hemming - Kartografen   3 / 5   393 sidor
59. Jan-Philipp Sendker - Hela världens tårar   3 / 5   247 sidor
60. Liza Marklund - Stormberget   4 / 5   329 sidor

November
61. Johan Theorin - Ristmärken   4 / 5   394 sidor
62. Joseph A. Davis - Hjärtedolken   4 / 5   378 sidor
63. Sara Strömberg - Skinn   4 / 5   425 sidor

December
64. Mikael Bergstrand - Ljuset från Jodhpur   4 / 5   426 sidor
65. Peter May - Stjärnkocken   4 / 5   282 sidor
66. Karina Johansson - Pensionatet   3 / 5   300 sidor
67. Lucinda Riley - Den italienska flickan   5 / 5   551 sidor
68. Lilja Sigurdardóttir - Iskall sol   3 / 5   266 sidor



Hyrvärmarutmaning 2023

Även i år tänker jag ha en hyllvärmarutmaning. När året är slut så hoppas jag att jag betat av ett antal böcker som stått i min bokhylla 1 år eller längre.

Januari
Nina Wähä - Testamente
Sarah J. Maas - Kingdom of Asch

Februari
Anna Laestadius Larsson - Räfvhonan

Mars
Anna Kuru - Den första frosten
Stephen King - De tre följeslagarna
Stefan Ahnhem - Offer utan ansikte

April
Patrick Rothfuss - Vindens namn del 2
Jojo Moyes - Arvet efter dig

Maj
George R. R. Martin - Kungarnas krig
Frida Skybäck - Polarnatt

Juni
Ricky Strandberg - Bödlarnas profetia
Anders Hansen - Hjärnstark
Kim Faber & Janni Pedersen - Vinterland
Carlos Ruiz Zafón - Ängelns lek
Olga Tokarczuk - Löparna

Juli
Jan Guillou - Mellan rött och svart
Stephen King - Den som finner
George R. R. Martin - Riddaren av de sju konungarikena

Augusti
Suzanne Collins - Balladen om sångfåglar och ormar
Mons Kallentoft - Sommardöden

September
Charlotte Cederlund - Midnattsljus
Hanya Yanagihara - Ett litet liv

Oktober

November

December
Lilja Sigurdardóttir - Iskall sol





 

Boktolvan 2023


Då är det nytt år och jag har tänkt att köra en boktolva i år igen, även om jag totalt misslyckades förra året. Denna utmaning startade för många år sedan av Enligt O och den går ut på att man under året skall läsa 12 författare som man inte läst något av tidigare. Nedan ser ni vilka författare och böcker jag valt. Alla finns i min bokhylla, men det kan hända att jag väljer att lyssna på någon på Storytel.

Klar: Nina Wähä - Testamente
Klar: Sally Rooney - Vackra värld, var är du
Klar: Anders Hansen - Hjärnstark
Klar: Kerstin Ekman - Löpa Varg
Klar: Stefan Ahnhem - Offer utan ansikte
Klar: Hanya Yanagihara - Ett litet liv
Klar: Håkan Mattsson - Döden för oss samman
Klar: Olga Tokarczuk - Löparna
Klar: Stine Pilgaard - Meter i sekunden
Klar: Ricky Strandberg - Bödlarnas profetia
Klar: Liz Moore - Flod av döda själar
Klar: Kim Faber & Janni Pedersen - Vinterland



Tisdagstrion: Böcker jag inte hann med under 2022


Nytt år och tisdagstrion är igång igen hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall vi nämna tre böcker vi inte hann läsa under 2022. Kunde valt ännu fler,  men dessa tre tror jag kommer bli de första jag kommer att välja bland dem jag inte hann med.

1. Skred av Sara Strömberg. Detta är andra boken om redaktören Vera Bergström och handlingen utspelar sig i Jämtland.

2. Snöblind av Ragnar Jonasson. Första boken i en serie som heter "Det mörka Island".

3. Johnny the Fucker av Magnus Uggla. Det här skall vara en satirisk nästan sann berättelse om Magnus Uggla.