måndag 30 juli 2018

Alice i underlandet


Titel: Alice i underlandet
Författare: Lewis Carroll
Översättare: Christina Westman
Illustratör: Robert Ingpen
Bokförlag: B Wahlströms
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 191 
Finns i annat format hos: Adlibris

Alice i underlandet av Lewis Carroll har jag velat läsa jättelänge. Köpte bla. denna jättefina illustrerade klassikerutgåva för några år sedan och nu  har jag äntligen läst den.

Så här står det om boken: 

"Den oändligt fantasifulla berättelsen av Lewis Carroll började med en saga som berättades på en båtutflykt en sommardag år 1862. Åhörare var tioåriga Alice och hennes båda systrar, döttrar till dekanen vid Christ Church College i Oxford, där Lewis Carroll undervisade. Barnen blev så förtjusta i den otroliga sagovärld han målade upp att de bad honom att skriva ner berättelsen.

Alla de drömlika äventyr som Alice råkar ut för när hon har fallit ner i kaninhålet, och inte minst de oförglömliga figurer hon träffar på där, fängslade omedelbart både barn och vuxna. Den ständigt leende Solkatten, Hattmakaren, den vita kaninen och Hjärter Dam har alla kommit att bli några av litteraturens mest älskade och uppskattade sagofigurer."


---

Känner ju till berättelsen om Alice ganska väl sedan tidigare och har sett någon film för ett tag sedan, men har aldrig läst berättelsen själv. Nu hade jag den i bokhyllan och eftersom jag skall läsa en klassiker i månaden nu under hösten så passade det utmärkt att läsa boken.

Berättelsen om Alice helt galna äventyr i underjorden är verkligen otroligt fantasifull. Gillar verkligen att lära känna Alice och är tokförtjust i vissa andra karaktärer  som man träffar under resans gång. Men det är något med språket som inte riktigt klickar. Kan inte riktigt sätta fingret på vad. Men flytet saknas en aning. Men trots det jättekul att äntligen få boken läst. Sedan så är det ju helt fantastiska illustrationer som jag kikade på hur mycket som helst.

Betyg: 3,5 / 5

Vikingablot


Titel: Vikingablot
Författare: Catharina Ingelman-Sundberg
Bokförlag: Forum
Format: Storpocket
Tryckt: 2015
Antal sidor: 272
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus

Vikingablot av Catharina Ingelman-Sundberg har stått och väntat ett tag i bokhyllan nu. Vet inte varför jag väntat så länge med att påbörja denna Vikingaserie, för jag har verkligen varit sugen på att läsa om vikingar och Birka ett bra tag nu. Men äntligen är boken läst.

Så här står det om handlingen:

"Äventyr och dramatik i vikingatidens Birka där hedningar och kristna kämpar om makten

Vikingablot är den första delen i Catharina Ingelman-Sundbergs trilogi om vikingatidens Birka.
Erik Bärnstenshandlare är på väg hem efter en handelsfärd i västerled. Ombord på Eriks skepp finns munken Ansgar som fått kejsarens order om att kristna svearna. Förräderi och sjörövare gör resan dramatisk och väl framme i Birka inser Erik att det inte är samma stad som han en gång lämnade.
Till Birka söker sig också den unga Estrid, som fördrivits från hemmet. I den blomstrande vikingastaden försöker hon skapa sig en framtid och hennes vägar korsar Eriks och Ansgars …"

---

Jag hade väldigt höga förväntningar på denna serien. Gillar ju verkligen att läsa böcker som handlar om vikingar. Så här i efterhand så tycker jag att handlingen var riktigt intressant och det var spännande att läsa om dåtidens Birka, och även att läsa om hur man levde på den tiden och hur man försöker få in den kristna tron i ett land där man på den tiden dyrkar de Nordiska gudarna. Däremot gillade jag inte riktigt alla karaktärerna i boken. En del hade lite svårt att bestämma sig för hur de skulle göra i vissa situationer och vissa kändes väldigt osympatiska. Detta gjorde att betyget på boken droppade lite. Men ändå en tillräckligt intressant bok för att jag skall fortsätta serien.

Betyg: 3,5 / 5

torsdag 26 juli 2018

Helgfrågan v. 30


Då är det dags för helgfrågan igen. Mias bokhörna är som vanligt den som håller i det hela. Hon fortsätter att köra sin sommaredition där vi svarar på samma frågor varje vecka mellan v 27 - 31. Frågorna lyder:

Vad läser du nu?
Jag har precis börjat läsa Alice i underlandet av Lewis Carroll i en jättefin illustrerad utgåva. Skall bli jättetrevligt.


Bonusfråga: Har du något restips?
Om man gillar fjällsemester med vandring och fiske så kan jag varmt rekommendera ett besök i Funäsdalen i Härjedalen. Där var vi flera gånger under barnens uppväxt.

Hett i hyllan #154


Skall passa på att delta i Hett i hyllan innan dagen tar slut. Denna utmaning brukar Bokföring enligt Monika hålla i varje torsdag. Då skall vi plocka fram någon bok som stått och samlat damm i bokhyllan i eviga tider.

Denna veckan hittade jag en bok som heter Jag tror jag älskar dig och den är skriven av en författare som heter Allison Pearson. Boken är i pocket och den gavs visst ut 2012. Har ingen aning exakt när jag köpte den, men tror att den låg i en reakorg på EKO för flera år sedan. Har inte en susning om den är bra. Så här står det om boken:

"Petras mamma dör och och hennes man träffar en ny, yngre kvinna och det under samma vecka. Inte konstigt då att någonting brister inom Petra när hon i mammans garderob hittar ett brev. Ett brev som säger att Petra som 13-åring vann en träff med sin stora idol David Cassidy. Ett brev som hennes mor undanhållit henne i alla år.

Petra bestämmer sig för att kräva in sitt pris. Att tidningen som lottade ut vinsten inte finns kvar bekymrar henne inte hon ska träffa David Cassidy!
Jag tror jag älskar dig är en kärlekshistoria och en berättelse om att bli vuxen. Med charm, värme och humor berättas Petras historia, dels under tonårstiden i 70-talets Wales, dels i nutid."

 

torsdag 19 juli 2018

Vit krysantemum


Titel: Vit krysantemum
Författare: Mary Lynn Bracht
Översättare: Ylva Stålmarck
Bokförlag: Bookmark Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2018-04
Antal sidor: 396
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack Bookmark Förlag för boken!

Hörde om Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht i samband med att den gavs ut på svenska i våras och blev genast intresserad, och jag ångrar inte en sekund att jag valde att läsa denna. Författarinnan är en amerikansk författare med koreansk bakgrund. Detta är hennes debutroman.

Så här står det om handlingen: 

"Korea, 1943. Hana arbetar som djuphavsdykare och åtnjuter ovanligt stor frihet och självbestämmanderätt för att vara kvinna. Tills den dag då hon ertappas på stranden. För att skydda sin lillasyster ger hon inte ett ljud ifrån sig utan låter sig tillfångatas av japanska soldater som för henne till en militärbordell.

Sydkorea, 2011. Emi har ägnat mer än sextio år åt att försöka glömma den uppoffring som hennes syster gjort för henne. Nu måste hon konfrontera det förflutna.

De parallella historierna leder mot en gastkramande upplösning. Kommer Hana att finna sin väg ut ur fångenskapen? Och kommer Emi att kunna sluta fred med sitt land och dess historia?"


---

Boken berättas ur två koreanska systrars perspektiv. Den ena berättelsen startar i Korea 1943 under den japanska ockupationen. Då förs 16-åriga Hana bort av japanska soldater då hon skyddar sin lillasyster. Härifrån får vi följa de fruktansvärda upplevelser som hon råkar ut för. Den andra delen av boken berättas ur lillasyster Emis perspektiv. Den delen av berättelsen utspelar sig 2011 då Emi är gammal. Hon har då levt hela sitt liv med skuldkänslor för att storasyster offrade sig för henne under andra världskriget.

Det här är en otroligt vacker, gripande och skakande berättelse som handlar om vad som hände massor med unga kvinnor under den japanska ockupationen då de användes som sexslavar åt soldaterna. Jag har ju läst ganska många berättelser som utspelar sig under Andra Världskriget, men har aldrig tidigare hört talas om dessa händelser. Det var både intressant men samtidigt skakande. Tycker att ämnet är viktigt och tankeväckande för utnyttjande av unga flickor är ju något som inte bara förekom då, det förekommer ju faktiskt även i vår tid.

Författaren skriver med ett otroligt vackert språk och boken är så intressant så den går inte att släppa. Den är verkligen läsvärd och jag kan absolut rekommendera den till alla och envar.


Betyg: 5 / 5
  

Lånat silver och krossat glas


Titel: Lånat silver och krossat glas
Författare: Ewa Klingberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden

Utgiven: 2018-05
Antal sidor: 352
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus 
Tack Historiska Media för boken!

Läste för ett tag sedan Manglade dukar och vikta servetter som var första delen i en serie av Ewa Klingberg. Jag tyckte jättemycket om den så jag blev oerhört glad när andra delen, Lånat silver och krossat glas damp ner i brevlådan för ett litet tag sedan. Nu är den äntligen läst.

Så här står det om handlingen:

"Jeanette begraver sin förolyckade man och känner sig framför allt lättad. Nu behöver hon inte ta tag i pappersarbetet och bodelningen som den planerade skilsmässan skulle innebära. Men knappt är maken i graven förrän Jeanettes besvärliga svärmor kräver att få flytta in i huset. Jeanette flyr då upp till husets vind, som behöver rensas ut. Där gör hon ett oväntat fynd något som för henne samman med ett gripande livsöde i slutet av 1800-talet."

---

Som i förra boken i denna trevliga serie så har även denna bok två parallella berättelser. Den ena handlar om Jeanette som egentligen skulle skiljas från sin man men i stället blir änka på grund av att maken förolyckas. Denna berättelse utspelar sig i nutid. Den andra berättelsen börjar 1874 och handlar om den unga Mathilda som skall börja som piga hos en rik man som det senare är meningen att hon skall gifta sig med, men Mathilda rymmer. Båda berättelserna startar i Huskvarna men den historiska delen förflyttar sig under många år till Värnamo. Tycker så mycket om att man blandar nutid med dåtid och båda berättelserna är väldigt intressanta, trots att jag gillar den historiska delen lite bättre. Det har nog att göra med att Mathilda är en så stark och självständig person vilket inte var så vanligt på den tiden. Det jag gillar minst med den nutida berättelsen är att Jeanette är ganska känslokall när det gäller makens dödsfall. Hon borde kanske känna mer oavsett tänkt skilsmässa eller ej.

Språket är väldigt levande och jag tycker att man kommer karaktärerna inpå livet. I både den nutida och dåtida berättelsen så har kvinnorna kreativa yrken, den ena målar och den andra fotograferar. Roligt också att några personer från första boken dök upp efter ett tag. Att det sedan är ett litet mysterium i berättelsen förhöjer så klart stämningen. Som sagt en jättetrevlig bok som jag varmt rekommenderar. Nu längtar jag så klart på att det skall bli höst då tredje delen i serien kommer, för den vill jag verkligen läsa.


Betyg: 4,5 / 5
 

Den lilla bokhandeln runt hörnet


Titel: Den lilla bokhandeln runt hörnet
Författare: Jenny Colgan
Översättare: Birgitta Karlström
Bokförlag: Massolit
Format: Inbunden
Utgiven: 2017
Antal sidor: 343
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus

Jag har tidigare läst en bok av Jenny Colgan som jag gillade jättemycket så när jag såg att Den lilla bokhandeln runt hörnet blivit nominerad till Årets Bok 2018 så kände jag att jag ville läsa den. Detta är en av hennes fristående böcker.

Så här står det om handlingen:

"Nina Redmond älskar böcker. Att para ihop rätt bok med rätt läsare är hennes passion. Men när stadens bibliotek lägger ner står hon plötsligt utan jobb. Med bilen full av övergivna böcker vet hon inte vad hon ska ta sig för. Efter ett möte med en karriärcoach får hon en idé. Hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta lilla varubussen i en annons. Det är bara ett problem hon måste flytta till Skottland.

Fast besluten att leva ut sina drömmar, och med styrkan hos sina romanhjältinnor Katniss Everdeen och Elizabeth Bennet i ryggen, tar hon steget ut i det okända. Hon lyckas förvandla den gamla bussen till en rullande bokhandel och ger sig ut i grannskapet, men att locka till sig de svårflirtade skottarna blir inte lika lätt som hon först trott. Hon får möta en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, exempelvis den barske bonden Lennox och den charmige tågkonduktören Marek."


---

Som Colgans tidtagare bok som jag läst så är detta en lättläst bladvändare. Det är en mysigt uppbyggd story om en bibliotekarie som startar en bokhandel på hjul och tack vare detta så hamnar hon i Skottland. Gillar så mycket hur författarinnan beskriver det skotska landskapet. Jag blir så sugen på att besöka landet efter att ha läst hennes beskrivningar. Men storyn är en aning förutsägbar och huvudkaraktären är en aning velig och har svårt att bestämma sig. Men ändå en riktigt läsvärd bok som jag rekommenderar om man gillar feelgood.


Betyg: 4 / 5



onsdag 18 juli 2018

Läs-a-lot sommar 2018 - Slutuppdatering


Nu är Läs-a-lot sommar 2018 slut. Detta läsmaraton har Nellons bokblogg hållit i. Då är det alltså dags att sammanfatta hur det hela gått. Hade plockat fram en hög med fem böcker att välja mellan. Hann så klart inte läsa alla fem, men fick i alla fall två  utlästa och en tredje påbörjad. Hade så klart kunnat läsa mer, men är trots allt nöjd. Med tanke på vilken lässvacka jag varit i de senaste månaderna så är drygt två böcker på en vecka riktigt bra. Så här har det sett ut i siffror.

Antal avslutade böcker: 2
Antal påbörjade böcker: 1
Antal sidor dag 1: 34
Antal sidor dag 2: 242
Antal sidor dag 3: 68
Antal sidor dag 4: 115
Antal sidor dag 5: 103
Antal sidor dag 6: 190
Antal sidor dag 7: 126

Totalt antal sidor: 878 

 

söndag 15 juli 2018

Läs-a-lot sommar 2018 - Dag 1 - 4


Tänkte uppdatera med hur mycket jag läst hittills i Läs-a-lot sommar 2018. Kan direkt säga att det inte gått så bra som jag trodde hittills. Har gjort massor med andra saker förutom att läsa. Har i alla fall läst ut en bok under de fyra första dagarna. Den utlästa är Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan. Har även hunnit påbörja Lånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg.

Så här har det sett ut i siffror dag 1 - 4:

Antal utlästa böcker: 1
Antal påbörjade böcker:1
Lästa sidor dag 1: 34
Lästa sidor dag 2: 242
Lästa sidor dag 3: 68
Lästa sidor dag 4: 115
Totalt antal lästa sidor: 459



tisdag 10 juli 2018

Gryning


Titel: Gryning
Serie: Warriors 2: Den nya profetian #3
Författare: Erin Hunter
Översättare: Lena Olsson
Borkförlag: Bokfabriken
Format: Kartonnage
Utgiven: 2018-04
Antal sidor: 377
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bokfabriken för boken!

Då har jag med boken Gryning fortsatt äventyren om de fyra kattklanerna i skogen. Serien heter Warriors och vi är där inne i andra sviten som heter Den nya profetian. Serien är skriven av ett författarkollektiv som kallar sig Erin Hunter. Det är en bokserie för ålderskategori 9 - 12 år, men jag tycker att denna serien passar för alla åldrar.

Så här står det om handlingen:

"Mörker, luft, vatten och himmel kommer att stråla samman. Ingenting kommer att bli som förr.
De unga katter som för flera månader sedan lämnade sina klaner har nu återvänt hem till en skog som inte går att känna igen och till katter som bara är skuggor av sina forna jag.
De fyra klanerna måste lämna skogen och det snarast. Men varför kommer aldrig den döende krigaren? Utan den utlovade guiden har de ingen aning om vilken väg som är den rätta.
Krigarkatterna tvingas ut på en resa de aldrig kunnat drömma om och sakta men säkert förändras saker som varit självklara för katterna i generationer."

---

Var så glad att äntligen fortsätta läsa denna helt fantastiska serie. Det har varit så otroligt trevligt och spännande att i denna bokserie få följa alla skogens klankatter i deras spännande men hårda liv.
I denna delen är det människan som utgör ett stort hot mot katterna. Det är en otroligt spännande, dramatisk och stundvis sorglig bok. Jag älskar verkligen varje sekund av berättelsen. Fast jag hunnit läsa så många böcker i serien vid det här laget så fascineras jag fortfarande över att alla katterna blir sina egna personligheter. Älskar också språket som är så fint och där spelar så klart översättaren en stor roll som lyckats få fram nyanserna i språket så fint. Som sagt helt fantastiskt som vanligt och jag rekommenderar alla oavsett ålder att läsa dessa böcker.


Betyg: 4,5 / 5



måndag 9 juli 2018

Läs-a-lot sommar 2018, TBR


Nu börjar Läs-a-lot sommar 2018 närma sig. Det är en läsutmaning som Nellons bokblogg håller i. Denna läsutmaning kommer att hålla på mellan den 11 - 17 juli. Under denna tid gäller det att försöka läsa så mycket man bara kan. Den som efter Läs-a-lotens slut har läst flest sidor vinner ett hemligt pris.

Böckerna nedan är de jag kommer att plocka ur. Hur mycket läst det blir återstår att se. Skall försöka hinna med så mycket som möjligt.



söndag 8 juli 2018

1793


Titel: 1793
Författare: Niklas Natt och Dag
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Tryckt: 2018
Antal sidor: 452
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln

Blev väldigt nyfiken på 1793 av Niklas Natt och Dag när jag hörde att det var en spänningsroman i Stockholm i slutet av 1700-talet. Jag gillar ju deckare och jag gillar historia och jag gillar böcker som utspelar sig i Stockholm så den blandningen lät intressant. Så när boken var månadens pocket hos Akademibokhandeln ganska nyligen så passade jag på att köpa den. Såg sedan att den även nominerats till Årets Bok 2018. Nu har jag läst den och är riktigt nöjd.

Så här står det om handlingen:

"Bellman noir i makaber historisk mordhistoria
Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.
Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.
1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal."

---

Det här är en berättelse som är skriven med ett helt fantastiskt språk. Det känns så speciellt. Tycker så mycket om hur författaren beskriver det gamla Stockholm med de gamla husen och gatorna, de fattiga människorna och smutsen. Man nästan känner stanken och människors lidande. 

Hade hört att berättelsen skulle vara väldigt rå, och i vissa delar av boken är den verkligen det, men efter vad jag hört så trodde jag att det skulle vara mycket mer. Tycker att mordhistorian och de två män som skötte detta var oerhört intressant. Samtidigt som de letade sanningar så fick man sakta men säkert lära känna dem och människor i deras omgivning. Boken berättas också ur två andra personers perspektiv, först den unge Kristofers och sedan den unga flickan Anna Stinas. Båda deras berättelser är väldigt dramatiska. Det hela kommer sakta men säkert knytas ihop till en spännande helhet.

Det enda negativa med boken var att jag under vissa stunder tyckte att den kändes lite seg. Vet inte om det var boken eller bara jag. Men frånsett det så var det en väldigt bra bok.


Betyg: 4 / 5

En smakbit på söndag - Gryning


Då är det söndag kväll. Jag höll nästan på att glömma att det är dags för smakbiten idag. Hjärnan är nog lite seg av värmen. Det är som vanligt bloggen Betraktinger som håller i detta. Här skall vi dela med oss en smakbit ut boken vi för närvarande läser.

Min smakbit kommer från boken Gryning av Erin Hunter. Det är tredje boken i Den nya profetian i Warriors-serien. Detta är en bokserie för ålderskategori 9 - 12 år, men de passar lika bra att läsa även om man är äldre. Så här lyder smakbiten:

"Ett sorgset skri ekade runt stenarna och fick Lövtass att vakna med ett ryck. För ett ögonblick trodde hon att hon var tillbaka i buren och att den dramatiska flykten bara varit en dröm. Sedan kände hon skogens alla dofter och hörde ljudet av floden och mindes att hon var vid Solklipporna, i Åskklanens nya läger. Hon blinkade sömnen ur ögonen och lutade sig över kanten, hennes andedräkt böljade som rök i den iskalla luften."



fredag 6 juli 2018

Helgfrågan v. 27


Nu när det är semestertider så kör Mias bokhörna en sommaredition av sin helgfråga. Det innebär att det är samma frågor under veckorna 27-31. Så här lyder frågorna:

Vad läser du nu?
Just nu så skall jag precis påbörja Gryning av Erin Hunter. Det är tredje boken i Den nya profetian i Warriors-serien.


Bonusfråga: Har du något restips?
Reser inte långväga så ofta och det är många år sedan sist, men Rhodos i Grekland är ett riktigt fint resmål.



måndag 2 juli 2018

Halvårsrapport 2018

Nu har halva 2018 gått och då är kan jag ägna mig åt att kika hur läsningen flyter på.

Första halvan av året har gått lite trögare än vad jag räknade med. Om man utgår från mitt Goodreadsmål  att läsa 85 böcker under året så ligger jag just nu 8 böcker efter schemat. Vad jag däremot är nöjd med är kvalitén på de lästa böckerna. Har bara läst böcker som jag gett betyg 3 eller mer vilket är ovanligt.

Antal lästa böcker hittills: 33
Antal 5-poängare hittills: 4

Dessa böcker har fått mina 5-poäng hittills:



söndag 1 juli 2018

En smakbit på söndag - 1793


Då är det söndag igen och vi är nu inne i juli månad. Dagarna går så fort. Det är idag dags att som vanligt på söndagar delta i smakbiten. Det är numera bloggen Betraktninger som håller i detta.

Boken jag för närvarande läser är 1793 av Niklas Natt och Dag. Det är en historisk kriminalhistoria. Jag har hunnit drygt 70 sidor in i boken, men tycker redan att den verkar väldigt okej. Så här lyder smakbiten:

"Den av Maria församlings kvarterskommissarier som Cardell via Winges och poliskammarens förmedlan stämt träff med har tagit sin frukost i flytande form. Han håller balansen på sin förstubro med besvär, har hicka och luktar som ett kroggolv. Han är satt och bred. Näsan är sned, bruten, och säkert inte bara en gång. Under dess skinn slingrar sig de brustna blodkärlen som en klase iglar."