onsdag 29 augusti 2018

Warcross


Titel: Warcross
Författare: Marie Lu
Översättare: Katarina Falk
Bokförlag: Modernista
Format: PDF
Utgiven: 2018
Antal Sidor: 332
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus
Tack till Modernista för boken! 

Har läst ett par serier tidigare av Marie Lu som jag gillat riktigt mycket, så när jag hörde att Warcross skulle komma och att det var en bok om ett avancerat spel så blev jag genast intresserad. Nu tog det ett litet tag att tills den blev läst, men nu är det gjort.

Så här står det om handlingen:

"Warcross är inte bara ett dataspel, det är ett sätt att leva. Åtminstone för de miljontals människor runtom i världen som loggar in på spelet varenda dag.  I ett desperat försök att få ihop lite pengar bestämmer sig den tonåriga hackertjejen Emika Chen för att försöka hacka sig in mitt under öppningsspelet på det internationella Warcross-mästerskapet en manöver som leder till att spelets skapare, den tillbakadragne miljonären Hideo Tanaka, vill anlita henne som insiderspion för att hitta en säkerhetsläcka. Emika tackar ja till erbjudandet och befinner sig snart i en drömtillvaro i Tokyo ända tills hon gör en farlig upptäckt som hotar att slå sönder hela Warcross-imperiet." 

---

Har ju som sagt läst författarens båda tidigare serier. Den första var en dystopi och den andra var en fatasy och jag tycker att båda varit riktigt bra. Denna bok som är första delen i en ny serie handlar om ett riktigt high-techspel som spelas interaktivt. Emika som är huvudkaraktär i boken är en tuff hackertjej som tack vare ett hack hamnar i Tokyo och får spela i en turnering i detta spel. Gillar detta riktigt mycket. Tycker man om att spela själv som jag gör så är detta perfekt läsning. Det enda tråkiga var att boken var aningen förutsägbar, vilket var synd. Men trots det så vill jag supergärna läsa fortsättningen och jag hoppas så klart att även den kommer i svensk översättning.


Betyg: 3,5 / 5

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre


Titel: Och varje morgon blir vägen hem längre och längre
Författare: Fredrik Backman
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Utgiven: 2017
Antal sidor: 85
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Fredrik Backman har ju blivit en av mina favoritförfattare så jag ville så klart även läsa denna lilla berättelse. Och varje morgon blir vägen hem längre och längre är en liten kort berättelse som först fanns att läsa på författarens blogg, men förra året gavs den även ut som bok.

Så här står det om handlingen:
 
"Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar. Under bänken växer hyacinter, just de blommor som farmor odlade i sin trädgård.
Farfar och Noah kan prata med varandra om allt. Om livets alla frågor, både de största och de minsta. Under samtalet med Noah kan farfar inte låta bli att minnas hur det var att förälska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Han kan fortfarande se henne framför sig och fruktar den dag då han inte längre kommer att minnas henne.
Farfar inser att den värld han känner håller på att förändras. Därför vill han stanna här på bänken med Noah, där doften av hyacinter fortsätter vara så stark. Men minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah är nu tvungna att lära sig att göra det svåraste av allt: ta farväl."

---

Som alltid så var språket i denna lilla berättelse helt fantastiskt. Backman har en förmåga att med sitt språk fånga oss läsare på en gång, så även här. Det är en liten fin och sorglig berättelse om en gammal man som sakta men säkert förlorar sina minnen, och även om hans närmaste och hur de känner. Kan bara säga till alla....LÄS DEN!


Betyg: 5 / 5
 

Tematrio - Vit


Nu är jag lite sen att haka på veckans tematrio. Men bättre sent än aldrig. Vit är veckans färg hos Lyrans Noblesser, och jag gör som de tidigare veckorna och väljer böcker med vita omslag. Vi skall:

Berätta om tre bra böcker på temat VIT!

1. Bara du finns av Jenny Holmberg. En berättelse om några tragiska livsöden som vävs samman under boken gång.

2. Så nära barfota av Marie Hedegård. Boken handlar om Ellen som får en livskris när barnen flyttat hemifrån. För att få tänka så åker hon till en väninna som är bosatt på landsbygden i Ghana. 

3. Raya av Henrik Johansson är en jätteintressant arbetarroman som utspelar sig i en bagerifabrik.


Jorden runt på 80 dagar


Titel: Jorden runt på 80 dagar
Författare: Jules Verne
Översättare: Jakob Gunnarsson

Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 231
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus


Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne är en bok som jag velat läsa jättelänge. Känner så klart jag till boken sedan tidigare och har kikat på någon film, men har först nu läst boken. Är väldigt glad för det.

Så här står det om handlingen:

"Phileas Fogg, brittisk gentleman och medlem av Reformklubben, slår vad om att han kan resa jorden runt på åttio dagar. Med sig tar han sin franske betjänt, Jean Passepartout. De många oförutsedda saker - och faror - de möter på vägen beror på fransmannens nyfikenhet och äventyrslust. Samtidigt misstänks Fogg för att ha rånat Bank of England på en jättesumma för resan, och de jagas hack i häl av den engelske detektiven Fix. Till sist är det fransmannen som kommer på hur de ska överlista alla."

---

Ångrar inte ett dugg att jag äntligen läste denna bok. Oj vad den är trevlig. Är så intressant att följa dessa män på sin otroligt äventyrliga resa jorden runt. Det händer både det ena och det andra under resans gång, vissa saker roliga och vissa saker rent av farliga. Betjänten Jean Passepartout är den karaktär som jag gillar mest. Det känns verkligen helt galet att de hela resan igenom jagas av detektiven Fix. Verkligen underhållande läsning som jag gillar riktigt mycket.


Betyg: 4 / 5

tisdag 28 augusti 2018

Veckans topplista - Sommarens bästa


Så här sent på tisdagskvällen så tänker jag delta i Veckans topplista hos Johannas Deckarhörna. Där skall vi denna vecka lista sommarens bästa läsning. Jag har inte hunnit läsa riktigt så mycket som jag tänkt mig under sommaren, men kvaliteten på böckerna har varit oerhört hög. Böckerna nedan är de som jag tyckt bäst om under juni - augusti.

 


torsdag 23 augusti 2018

Hett i hyllan #158


Ja då är det dags för Hett i hyllan igen eftersom det åter är torsdag. Det är som vanligt Bokföring enligt Monika som håller i detta. Här skall vi som vanligt plocka fram någon bok från bokhyllan som har stått där i eviga tider.

Veckans bok hos mig är åter en av de där böckerna som jag inte minns om jag köpt på Myrorna eller från någon reakorg på EKO. Det är i alla fall Blackout: när min hjärna blev min fiende av Susannah Cahalan. Boken är i pocket och gavs ut 2014. Bokens handling verkar intressant och det var säkert därför den hamnade i min hylla för ett bra tag sedan. Borde läsa den snart.

Så här står det om handlingen:

"Blackout är den häpnadsväckande berättelsen om en ung kvinnas plötsliga sjukdomsutbrott. Det som började till synes oskyldigt med två inbillade vägglusbett på armen kom snart att kullkasta tjugofyraåriga Susannah Cahalans tillvaro fullständigt. Inom ett par veckor hade hon genomgått en total personlighetsförändring med svåra vanföreställningar, paranoia och tvångsmässigt beteende. Läkarkåren stod handfallen. I denna gripande självbiografi får vi följa henne under den svåra sjukdomstiden fram till diagnosen som räddade hennes liv."



tisdag 21 augusti 2018

Veckans topplista v. 34 - Böcker jag ser fram emot i höst


Ja då är det dags igen för en topplista hos Johannas Deckarhörna. Denna veckan skall vi lista böcker som vi ser fram emot under hösten. Jag väljer fem böcker som släpps från denna månad och lite framåt som jag jättegärna vill läsa.

 


Tematrio - Rosa


Nu är jag sen igen att delta i Tematrion hos Lyrans Noblesser. Veckans tema är Rosa/rosa. Vi kan som förra veckan välja att tolka som vi vill allt från färg på omslag till namn på författare eller karaktär mm. Jag gör som förra veckan. Det blir böcker som jag läst med rosa omslag.

1. En shopaholic i väntans tider av Sophie Kinsella
2. Möss och människor av John Steinbeck
3. Norrsken av Frida Skybäck



torsdag 16 augusti 2018

Stanna hos mig


Titel: Stanna hos mig
Författare: Adòbámi Adébáyò
Översättare: Eric Thunfors
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Inbunden
Utgiven: 2017-10
Antal sidor: 341
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò är en av böckerna som nominerats till Årets Bok 2018. Ville ju läsa så många som möjligt av dem så jag köpte på mig ett gäng, bla denna. Detta är författarens debutroman och det är verkligen en bra sådan.

Så här står det om handlingen:

"Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.
Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten.
Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.
Stanna hos mig är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet. Det är en berättelse om hur skört ett äktenskap kan vara, om den enorma längtan efter barn och om hur en familj kan gå sönder. Det är också en roman om hur gamla traditioner möter en modern värld med nya värderingar."


---

Jag älskar att läsa om andra länder och andra kulturer, så Stanna hos mig var helt perfekt. Boken utspelar sig i Nigeria under 1980-talet då landet var oroligt på grund av politiska vindar och uppror. Det var så intressant att man vävt in en relationsberättelse mitt i detta. 

Bokens huvudkaraktär Yejide träffar sin man då hon studerar och de gifter sig. De har ett bra liv, men tyvärr så kommer det inga barn. Detta ställer till det en del för henne och maken tvingas av sin familj att ta sig ytterligare en fru.

Tycker att språket i boken är väldigt målande och fint. Kommer att engagera mig otroligt i karaktärerna och deras problem. Det är otroligt intressant att läsa om Nigeria i övrigt på den tiden och tycker att det är intressant att man blandar politik, kärlek, gammalt och nytt i samma berättelse. Klart en läsvärd berättelse.


Betyg: 4,5 / 5

onsdag 15 augusti 2018

Pärlan som sprängde sitt skal


Titel: Pärlan som sprängde sitt skal
Författare: Nadia Hashimi
Översättare: Boel Unnerstad
Bokförlag: Louise Bäckelin
Format: Inbunden
Utgiven: 2018-05
Antal sidor: 474
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Louise Bäckelin Förlag!

Genast när jag hörde talas om Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi så förstod jag att det skulle vara en intressant bok. Jag hade så klart rätt.

Så här står det om handlingen:

"Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige och drogberoende far. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte är tillgänglig kan de alltså inte gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahina bli en bacha posh, det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar. I samband med sin ökade frihet får Rahima höra historien om Shekiba, hennes gammelfaster, som periodvis också fick leva som man.
Men allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort och Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq. Nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon omöjligt anpassa sig till sitt nya liv."


---

Detta var en jätteintressant bok som utspelar sig i Afghanistan i två olika tidsperioder och handlar om två olika generationers flickor från samma släkt. I nutid har vi den unga Rahima. Både hon och hennes systrar blir bortgifta med en krigsherre och hans bröder, detta i tidig ålder. Den andra berättelsen utspelar sig ca 100 år tidigare och handlar om den unga Shekiba. Hon är föräldralös. Hennes släktingar ger bort henne som betalning på en skuld och hon hamnar därefter som kvinnlig vakt hos dåvarande kungen och hans harem.

Detta är så intressant, gripande och spännande. Man blir chockad över hur lite som hänt i detta land på så lång tid. Synen på kvinnor och hur de behandlas har absolut inte förändrats. Jag blir både arg, ledsen och upprörd när jag läser om dessa unga kvinnors liv. Tycker att detta är en viktig bok. Den är en ögonöppnare om hur kvinnor än idag behandlas och jag känner att det måste till en förändring. Men frågan är hur. Kan varmt rekommendera boken till alla.


Betyg: 4,5 / 5

Veckans topplista v. 33 - Böcker som var för långa


I veckans topp lista hos Johannas Deckarhörna så skall vi lista fem böcker som varit för långa. Med för långa så kan man tänka sig böcker som känns väldigt långa och aldrig tycks ta slut. 

Det här var svårt. Jag har absolut inte något emot riktiga tegelstenar och har läst många sådana som jag älskar, men hittade några som jag kommer ihåg att jag kämpade med.

1. En ond liten handling av Elizabeth George. Gillar verkligen författarinnans böcker om Lynley och Havers, men i denna boken kände jag att hon drog ut på handlingen i det oändliga och den kändes jobbig att läsa till slut.

2. Det enda rätta av Charlotte Rogan. Boken är på 541 sidor, men jag tyckte att de kändes längre eftersom det bara var delar av boken som jag gillade.

3. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij är en riktigt bra klassiker, men det långsamma tempot gör att den känns evighetslång.

4. Främlingen av Diana Gabaldon. Hade sett fram emot att påbörja denna bokserie, men boken kändes så lång och seg så jag orkade faktiskt inte ens läsa färdigt den.

5. Ytterligare en bok som jag inte läste till slutet var Sista riket av Brandon Sanderson. Boken lyckades inte engagera mig och den kändes bara lång och tråkig.

 


tisdag 14 augusti 2018

Tematrio - Lila


Efter ett litet uppehåll så är Lyrans Noblesser tillbaka med sin tematrio. Veckans tema är Lila och vi får tolka det lite som vi vill. 

Berätta således om tre bra böcker på temat LILA!

1. Du gamla du fria av Liza Marklund. Detta är nionde boken i hennes deckarserie om journalisten Annika Bengtzon.

2. En shopaholic får en syster av Sophie Kinsella. Detta är femte boken i den roliga shopaholic-serie.

3. Predikanten av Camilla Läckberg är andra boken i kriminalserien om Patrik Hedström och Erica Falck. Böckerna utspelar sig kring Fjällbacka.


torsdag 9 augusti 2018

Helgfrågan v. 32


Då är det dags att svara på helgfrågan igen hos Mias bokhörna. Denna veckan finns ett par frågevarianter. Den första gäller ljudböcker. Men eftersom jag inte lyssnar på ljudböcker så väljer jag den andra frågan.

Alternativfråga: Hur har läsningen fått i sommar?
Efter att ha varit nere på årets bottennivå då det gäller antal lästa böcker i maj, så har sommarmånaderna gått lite bättre(får väl se hur augusti blir). Men värmen har gjort att jag inte orkat fokusera på läsningen så mycket som jag velat.


Bonusfråga: Hur har sommaren varit?
Sommaren har varit hyfsat bra. Vi har gjort lite dagsutflykter, varit hund och husvakt en vecka och i övrigt bara tagit det lugnt. Den enda smolken i bägaren är att mina smärtor varit lite jobbiga periodvis och att föräldrarna inte mår så bra. Men man får göra det bästa av varje dag.



Hett i hyllan #156


Då är det åter torsdag och dags för Hett i hyllan igen. Det är som vanligt Bokföring enligt Monika som håller i detta. Här skall vi plocka fram de där böckerna som stått i eviga tider i våra bokhyllor och samlat damm.

Veckans bok hos mig är 1974 av David Peace. Det är första delen i Yorkshirekvartetten. Den gavs ut i pocket 2013. Tror att jag fick tag i den på Myrorna för flera år sedan. Står i hyllan än gör den i alla fall. Men jag borde läsa den för den verkar bra.

Så här står det om handlingen:

"Trots uppmaningar från flera håll om att inte lägga näsan i blöt fortsätter Eddie att gräva vidare.
Bit för bit nystas sanningen upp. En död flicka med svanvingar fastsydda på ryggen, ett zigenarläger i lågor Eddies efterforskningar leder honom in i ett inferno av korruption, polisbrutalitet och sadism."




tisdag 7 augusti 2018

Veckans topplista v. 32 - Årets bok 2018


Nu är Topplistan hos Johannas Deckarhörna tillbaka efter ett kort semesteruppehåll. Veckans tema är böckerna som nominerats till Årets Bok. Vi skall välja de topp fem böckerna vi läst eller de vi vill läsa. Min topplista består av fyra böcker som jag läst i betygsordning och den femte boken skall jag börja med som nästa bok och den hoppas jag mycket på.

1. Annabelle av Lina Bengtsdotter
2. 1793 av Niklas Natt och Dag
3. Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan
4. Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson
5. Stanna hos mig av Ayobami Adebayo

 

söndag 5 augusti 2018

En smakbit på söndag - Pärlan som sprängde sitt skal


Då är det söndag igen och åter dags för En smakbit på söndag. Det är fortfarande bloggen Betraktninger som håller i detta. Här skall vi bjuda på en liten smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min smakbit denna veckan kommer ur Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi. Det är en roman som handlar om två unga flickor ur olika generationer i Afghanistan. Mycket gripande och tragisk läsning. Så här lyder smakbiten.

"Årstiderna växlade. Två år gick och jag var rädd att jag höll på att glömma hur min mor såg ut. Jag tvivlade på att jag skulle känna igen mina småsystrar om jag skulle stöta ihop med dem. Jag fick rapporter om läget från Khala Shaima, men det var oftast dåliga nyheter. Hon tonade ner situationen när hon berättade om den för oss men hon tyckte att vi hade rätt att veta. Madar-jan hade blivit lika beroende som far. Rohila och Sitara fick oftast klara sig själva, även om farmor ibland kom dit för att ordna upp hemmet. I gengäld utförde Madar-jan mer arbete ute på gården, och den redan ansträngda relationen mellan henne och svägerskorna hade försämrats. När Padar-jan var vid sina sinnes fulla bruk gjorde han livet surt för henne. Som hans mor påpekade: hon var ju inte någon vidare hustru och mor numera." 


torsdag 2 augusti 2018

Helgfrågan v. 31


Ja då är det sista veckan av sommaredition av Helgfrågan. Det är som vanligt Mias bokhörna som håller i detta. Frågorna är detsamma som de senast veckorna.

Vad läser du nu?
Just nu så läser jag Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi. Har snart hunnit 150 sidor in i boken och tycker att den är intressant.


Bonusfråga: Har du något resetips?
Idag tipsar jag om min egen stad Borås. Finns en hel del fint runt Boråsområdet och kommer man hit så kan man ju passa på att besöka Borås Djurpark.