fredag 31 januari 2020

Månadssammanfattning januari 2020

Då är snart årets första månad till ända. Oj så fort det gått. Är väldigt nöjd med månaden. Har läst mycket mer än på väldigt länge och kvalitén på böckerna har varit så bra. Vi har även kikat på en hel del tv-serier. Även någon film har det blivit. Så här har månaden sett ut.

Lästa böcker i januari:

1. Elvira Birgitta Holm - Ormringen   5 / 5   637 sidor
2. David Lagercrantz - Hon som måste dö   4 / 5   385 sidor

3. James Bowen - Gatukatten Bob   5 / 5   252 sidor 
4. Holly Black & Cassandra Clare - Bronsnyckeln   4 / 5   302 sidor 
5. Lars Wilderäng - Stjärndamm   4 / 5   296 sidor 
6. Jessica Townsend - Wundersmeden: Morrigan Crow & den hemliga kraften   4 / 5   376 sidor 
7. Linus Jonkman - Introvert: den tysta revolutionen   3 / 5   243 sidor 
8. Pascal Engman - Patrioterna   4 / 5   466 sidor 
9. Julie Otsuka - Vi kom över havet   4 / 5   174 sidor 

Antal böcker i januari: 9
Antal lästa sidor i januari: 3131
Månadens bästa bok: Ormringen och Gatukatten Bob
Månadens sämsta bok: Introvert: den tysta revolutionen 


 



Tv-serier vi sett i januari:

 
 
 



Filmer i januari:

  

Vi kom över havet


Titel: Vi kom över havet
Författare: Julie Otsuka
Översättare: Ulla Roseen
Bokförlag: Bonnier Pocket
Format: Pocket
Utgiven: 2014
Antal sidor: 174
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Vi kom över havet av Julie Otsuka har stått några år i min bokhylla vid det här laget, nu är den äntligen läst.

Bokens första mening:
"På båten var de flesta av oss oskulder."


Så här står det om handlingen:
"1919. Ett fartyg är på väg över Stilla havet. Nere i dunklet på mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor på rangliga metallbritsar. Deras koffertar är packade med allt som behövs för det nya livet på andra sidan havet: sidenkimonor för bröllopsnatten, kalligrafipenslar och rispapper för breven hem, små Buddhafigurer av mässing till lycka och beskydd. I händerna håller de foton och brev från sina blivande makar, främlingarna som lovat att möta dem på kajen i San Francisco. Kvinnorna drömmer om framtiden. Men framme i det nya landet väntar män de inte känner igen från fotografierna, umbäranden de inte har kunnat föreställa sig och en kultur som de kämpar för att förstå sig på.Vi kom över havet är lika mycket ett poetiskt porträtt av ett kollektivt öde som en rörande skildring av en mängd individuella upplevelser. Ömsint och omsorgsfullt ger Julie Otsuka liv åt de japanska kvinnor som kom till Kalifornien som postorderbrudar på 1920-talet – från den mödosamma båtresan fram till den dag i december 1941 då de tillsammans med sina familjer pekas ut som förrädare. Fram träder en del av nutidshistorien som ofta har förbisetts i historieböckerna"


Hur var boken: En spännande, intressant och gripande japansk-amerikansk berättelse. Storyn är skriven i vi-form vilket är ovanligt och den har ett väldigt poetiskt språk.


Betyg: 4 / 5
 

torsdag 30 januari 2020

Patrioterna


Titel: Patrioterna
Författare: Pascal Engman
Bokförlag: Pirat Förlaget
Format: Pocket
Utgiven: 2018
Antal sidor: 466
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Patrioterna av Pascal Engman är en thriller som utspelar sig i ett Sverige som väldigt mycket liknar var vi befinner oss nu här i landet. Det är författarens debutroman och en väldigt bra sådan.


Bokens första mening:
"Hannah Löwenström satt vid skrivbordet i sin lägenhet i Hägerstensåsen och läste reaktionerna på den artikel hon skrivit i landets största morgontidning Sveriges Allehanda."


Så här står det om bokens handling:
"Oron sprider sig på Stockholms nyhetsredaktioner efter mordet på en kvinnlig journalist. Medarbetare som vant sig vid att dagligen få ta emot hot fruktar nu för sina liv. Den unga Madeleine Winther på Nyhetsbladet har dock siktet inställt på något helt annat. Hon vet precis hur hon ska ta sig framåt i karriären och nu är hon på väg att göra ett rejält scoop. Carl Cederhielm har lovat dyrt och heligt att skydda landet mot fiender. Han och hans båda medsvurna har satt samman en lista med tio namn. De ska hämnas dem som inte själva kan hämnas. I ett land långt bort längtar en man hem till Sverige. Invånarna i den lilla staden är rädda för honom, han som arbetar som livvakt åt den vapen- och narkotikasmugglande ryssen. Snart kommer deras liv att vävas samman och Sverige vakna upp till en ny, skoningslös verklighet. För Carl Cederhielm är dock uppdraget långt ifrån slutfört. Det är dags att eliminera nästa person på listan."

Hur var boken: Intressant och spännande story som är väldigt aktuell. Mycket i handlingen beskriver hatet och främlingsfientligheten som finns i vårt land idag och det handlar även om terrorism. Väldigt starka karaktärer." 


Betyg: 4 / 5


Introvert: den tysta revolutionen


Titel: Introvert: den tysta revolutionen
Författare: Linus Jonkman
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Utgiven: 2014
Antal sidor: 243
Finna bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Introvert - den tysta revolutionen av Linus Jonkman är en intressant bok som handlar om att vara introvert och vad begreppet extrovert betyder. Det finns en rolig test att göra i slutet av boken.

Bokens första mening:
"Invigningsgalan var en orgie i självhävdelse."


Så här står det om handlingen:
"Tänker du först och talar sen eller talar du först och tänker sen? Blir du besvärad när expediter kommer fram till dig i affären eller tycker du bara att det är trevligt? Är du mest kreativ när du arbetar ensam eller när du arbetar i grupp?
I vår tid verkar ”utåtriktad och flexibel” vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel.
Om vi är introverta eller extroverta är en biologiskt hårdkodad del av vår personlighet. Detta har varit känt och har undersökts av vetenskapen i mer än hundra år. Trots det tillkommer hela tiden ny kunskap i ämnet. Linus Jonkman tar med läsaren på en fascinerande resa genom den introverta världen. Han berättar om sina egna och andras upplevelser som introverta och förklarar skillnaderna på och likheten mellan extroverta och introverta människor. Mycket av den friktion vi upplever i våra liv, både i yrkeslivet och privat, har sin botten i motsättningar mellan dessa båda läggningar. Förståelsen för vad det innebär att vara introvert har ökat avsevärt på sistone. Men vi har ännu inte sett någon platsannons som efterfrågar introverta människor.
I en värld där allt går fortare och fortare och där bruset blir starkare för varje dag kan det rentav vara en fördel att vara introvert, och de som fått den gåvan kan skatta sig lyckliga."



Så var boken: Lättläst och intressant bok med stor igenkänningsfaktor. Dock en hel del upprepningar i boken.


Betyg: 3 / 5


onsdag 29 januari 2020

Omslagsonsdag vecka 5: Kartor


Så här på onsdagskvällen så lägger jag upp mitt inlägg i veckans omslagsonsdag. Det är som vanligt Boklysten som håller i detta. Det var inte lätt. Omslagen nedan är de enda jag kan komma på.

 
 

tisdag 28 januari 2020

Tisdagstrion: Bokomslag i min favoritfärg


Nu är det dags för Tisdagstrion igen hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall vi visa tre böcker som har bokomslag i vår favoritfärg.
   Min favoritfärg är orange alternativt lite rostbrunt. Här kommer tre böcker jag gillar i de färgtonerna.

1. Stanna hos mig av Ayobami Adebayo. Det är en berättelse om ett par och deras släkt i Nigeria på 1980-talet.

2. Häxan av Camilla Läckberg. Detta är tionde delen i Fjällbackaserien och det är som vanligt författarinnan Erica Falck och polisen Patrik Hedström som är huvudkaraktärerna.

3. Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma. En biografi där författaren och läkaren Bea Uusma berättar om sin forskning kring Andrées polarexpedition 1897. 


 

söndag 26 januari 2020

En smakbit på söndag - Patrioterna


Så här på söndagskvällen så tänker jag delta i smakbiten där vi skall dela med oss en liten snutt ur boken vi för närvarande läser. Denna veckan delar vi detta hos Betraktninger.

Min smakbit denna veckan kommer från Patrioterna av Pascal Engman och den lyder så här:

"Madeleine Winther satt på toalettstolen och tittade på graviditetstestet. Sedan började hon gapskratta. Hon hade utan att veta om det, talat sanning när hon sagt till Markus Rådhe att hon var gravid. Om barnet i magen verkligen var hans var en helt annan fråga. Det fanns två andra kandidater."



lördag 25 januari 2020

Helgfrågan v. 4


Hos Mias bokhörna skall vi som vanligt svara på frågor nu när det är helg. Helgens frågor lyder:

Många böcker blir idag filmatiserade, vilka böcker skulle du önska bli film / tv-serie?
Det hade varit väldigt trevligt om Ewa Klingbergs serie Begravningsbyrån Tranan blev tv-serie. Den är så trevlig. Även Lars Wilderängs Stjärntrilogi skulle nog göra sig bra som tv-serie. Stina Jacksons Silvervägen skulle jag gärna se som film.

Några böcker blir film 2020, är det någon du tänkt se?
Det kommer flera filmer under 2020 som jag väldigt gärna vill se, men nya Bond-filmen No Time To Die är ju en självklarhet för en Bond-älskare. Steglitsan av Donna Tartt älskade jag i bokform och när filmen kommer så vill jag absolut se den.







onsdag 22 januari 2020

Omslagsonsdag vecka 4: Sol


Då är det dags för omslagsonsdag igen hos Boklysten. Veckans tema är sol och jag har valt omslag där solen syns eller där det syns att det är soligt och även omslag med något med sol i titeln. Vissa har jag läst och vissa vill jag läsa.